De Mastodont: het richten van het frame

Hoi Bas,

We zijn vandaag bezig geweest om het kromme frame van de Mastodont weer recht te krijgen.
Het is aardig gelukt. Aardig omdat er een “rinkeltje” in het frame is ontstaan maar daar staat tegenover dat het wel weer recht is.
Bijgaande foto’s laten zien hoe krom het was en hoe we het weer recht hebben gekregen.
Flink stuk ijzer ernaast. Blokje hout er tussen met een paar draadstangen er tussen zodat er een hefboom ontstaat.
Door steeds iets aan te trekken en weer te lossen kregen we een goed beeld van de manier waarop de framebuizen zich gedragen als je er spanning op zet.
Het is eerst een beetje door zijn “dode punt” heengetrokken. Daarna veerde het weer een stukje terug.
Ik moet wel zeggen dat ik deze keer met wat plamuur aan de gang moet maar veel zal het niet zijn.
De achtervork was ook krom maar dat was niet echt een probleem.
Demonteren, beetje passen en meten en het was weer recht.

Volgende aflevering gaat over de wielen.

Groetjes van mij,
Charles Waagenaar

17 gedachten over “De Mastodont: het richten van het frame”

  1. Hoi Roeland,
    Het was meer geluk dan wijsheid dat ik niet eerst een pijp door het balhoofd heb gestoken om het recht te trekken maar de schuine framebuis tussen het balhoofd en het trapashuis heb rechtgezet op de manier zoals op de foto’s te zien is.
    Ik was blij verrast dat het balhoofd toen alweer bijna helemaal recht stond.
    Er moest nog wel een kleine correctie met een pijp door het balhoofd worden gedaan om de puntjes op de “i” te zetten maar als ik daar mee was begonnen vermoed ik dat het frame op plekken was gaan vervormen waar het niet moest.
    Daar zijn weer lessen geleerd. Erg leuk!
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

  2. Hoi Charles.
    Een hele mooie leerzame foto rapportage. Ook je begeleidend schijven is verhelderdend. wel heb ik een vraag: Kunnen de lassen bij het trapashuis dit wel aan? Laten ook de lassen bij het balhoofd niet los? Want als ik het zo bekijk komt er toch een grote kracht richting deze punten. Schuif je ook het klosje hout telkens iets hoger of laat je dat zitten?
    Gegroet Peer

  3. Hoi Peer,
    De plaatsen waar de framebuis in het trapashuis of in het balhoofd zijn gesoldeerd worden niet belast tijdens het richten. Daar zit de vervorming niet in. Die zat alleen maar in de framebuis.
    Het is overigens niet gelast maar hardgesoldeerd met messingsoldeer.
    Het klosje heeft inderdaad op verschillende plaatsen gezeten maar dat ging over één tot enkele milimeters verschil.
    Het houten klosje heeft de buis ook enigszins platter gemaakt. Dat is minimaal gebleven maar ook wel het grootste risico. Niet de plekken waar de buis in de lugs zit.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. Hoi, Charles
      Knap staaltje richtwerk ! Zo krom zie je ze niet vaak.
      Is het misschien een idee om de ronde vorm van de framebuis bij de houten blokken uit te vijlen zodat deze over een groter oppervlak dragen? Dan heb je waarschijnlijk minder kans op deuken in je framebuis.
      Gr. Erwin

      1. Hoi Erwin,
        Als ik het nog een keer moet doen dan kies ik er voor om een pijp met een juiste binnendiameter in de lengte door te slijpen. De halve pijp die dan ontstaat kan ik dan om de framebuis leggen op de plaats waar die gericht moet worden. Misschien helpt het om er een lap leer tussen te leggen om de druk nog voordeliger te verdelen.
        Groetjes van mij,
        Charles Waagenaar

  4. Beste Charles,

    Netjes resultaat, goede verslaglegging! Ik heb ook de afgelopen dagen weer erg van de nieuwe posts genoten!
    Je kunt ’t bijna niet voorstellen dat zo’n zwaar frame ergens door is ontwricht.

    Groeten, Y.

  5. hallo Charles,

    Kijk ook eens op http://www.superspark.nl, dat is de importeur van professioneel fietsgereedschap van het franse merk VAR. Zij leveren speciaal gereedschap o.a. voor het richten en ruimen van frame, vork etc. Niet goedkoop maar dan heb je ook wat.

    groeten,
    Arnold

  6. Hoi Arnold,
    Bedankt voor het meedenken maar ik houd het bij “home made” of nog beter “Nederlandsch Fabriekaat”.
    En het is wat je zegt. Erruugghh duur!
    ‘k Moet zeggen dat ik het ook wel leuk vind om zelf een beetje aan te klooien en als het resultaat er dan mag zijn dan vind ik het nog leuker.
    Door dat experimenteren wordt er veel geleerd en ook weer nieuwe zaken uitgevonden (voor mij nieuw dan) Al die ervaring die ik zo opdoe wil ik niet missen maar evengoed bedankt.
    Je weet maar nooit waar het goed voor is om te weten dat het in’t ieder geval te koop is.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

  7. Geachten,
    Ik heb ook een transportfiets,maar dat gaat de vraag niet over.Ik google-de op kromme fietsvork en kwam oa hier terecht.De vork is van een andere gewone fiets,ik meen 26inch.Mijn vraag is ;
    Kan ik die in een keer rechtzetten of heeft dat tijdsduur nodig (zoals hierboven) en op welke hoogte
    zal de verbuiging zitten ? onder de kroon of lager ? Mijn “FM” zegt ; stuur en wiel omdraaien en weer tegen de muur zetten/fietsen.
    Mvg.Rene

  8. Hallo René
    De buiging kan in de poten zitten, de kroon zelf kan ook verbuigen en de buis in het frame kan ook krom zijn. Sommige vorken zijn zodanig stijf dat rechtbuigen niet of nauwelijks lukt, andere buigen erg gemakkelijk. Hou er rekening mee dat je kans hebt op scheurtjes in de verbinding, je moet de vork dus goed controleren. Anders heb je kans op een onaangename verrassing en eventueel een bezoek aan de eerste hulp (serieus). Je moet wel weten waar je mee bezig bent.
    Draai ook eens je stuur helemaal rond, dit moet soepel en gelijkmatig gaan. Zo niet, dan is de buis in het frame ook krom (er van uit gaande dat de lagers ook niet naar de knoppen zijn). Je hebt voor het richten wel een bankschroef en iets voor het controleren van de stand van de poten nodig.
    Die methode van stuur omdraaien en tegen een muurtje aanrijden is niet zonder risico, je hebt kans op scheuren en een klant van mij (ik ben ook fietsenmaker) die deze methode toepaste is met haar kaak op het stuur geklapt. Goed voor twee hechtingen. Als trouwens de kroon ook gebogen is, kan je de vork weggooien.
    Succes, Erwin

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *