Sparta Pick Up

Sparta Pick Up - Zwart

Transportfietsen zijn in. Het retro-model van Sparta duikt overal op. Deze transportfiets is voor á 529 te koop in ‘de betere fietsenwinkel’, in de trendy kleuren polar white, olijfgroen, oranje en zwart. Verschil met het ouderwetse model: dit exemplaar weegt 21 kilo. En de gemiddelde oldtimer-fiets is niet te tillen. Probeer hier maar eens een paar kratjes bier mee te vervoeren..

Update 2008:
Het malle dunne voordragertje is bij het 2008-model (Pick up 3 vRN) dikker uitgevoerd dan het oude model. Nog steeds niet te vergelijken met de transportkwaliteiten van de ouderwetse transportfiets, of toch tijd voor een nieuwe test?

132 gedachten over “Sparta Pick Up”

  1. Ik heb een zwarte Sparta pick up met 3 versnellingen nieuwste model(2009), toch staat er 2007 op het frame. Klopt dit wel.
    Ook ratelt de fiets in de tweede en derde versnelling, als ik stop met trappen is het geluid weg.
    De fietsenmaker zegt dat dit normaal is en dat hij er niets aan kan doen.
    Als hij te veel smeert gaat volgens hem de versnelling minder goed werken.
    Heeft iemand misschien een tip hoe dit op te lossen is.
    Voor de rest is het een top fiets, ik heb er een zwarte rieten mand op gezet ziet er prima uit.
    Kinderzitje is voorop prima te instaleren mede door de tip die op deze site staat.

    1. Die 2007 die jij bedoeld is niet het framenummer Roland.Het framenummer staat op een wit sticker.
      Dat geratel zit in de naaf en zijn de palletjes.Dit is inderdaad normaal.

  2. Hoi Erwin

    Als je geschiedenis correct dus een vooroorlogse Transportfiets op wilt knappen !! dan zou je dus de spaken zwart moeten lakken ? verven ? .
    De meeste bekende merken bouwen nu fietsen met zwarte spaken maar spaak 12 of 13 ? weet jij het ? .

      1. Hallo, Marcel
        Ik weet niet precies wanneer de verzinkte spaken op de markt kwamen, maar ik denk dat ik dat eens aan een spaakfabrikant ga vragen en er een stukje over ga schrijven voor de site. Ik vermoed dat de verzinkte spaken in de jaren 40/50 op de markt kwamen.
        De vooroorlogse spaken waren zwart geëmailleerd of zogenaamd “roestvrije spaken”. De roestvrije spaken hadden een chemische behandeling gekregen waardoor ze een soort beschermende zwarte oxidelaag kregen. In een oud boekje las ik dat ze alleen roestvrij bleven als je ze af en toe een behandeling gaf met een met olie bevochtigd doekje.
        Bij de groothandel hebben ze zwarte spaken alleen in spaak 14, spaak 12 is alleen leverbaar in verzinkt. Misschien dat er leverancier is die ze ook in rvs kan leveren, maar bij drie groothandels waren ze alleen in verzinkt verkrijgbaar. Voor het chemisch zwarten of lakken/emailleren van verzinkte spaken moet de zinklaag eraf (verf haal je er met je vingernagel zo vanaf als je op de zinklaag lakt). Ik ben op het moment aan het experimenteren met een roestoplosser op basis van fosforzuur die naar het er uitziet ook de zinklaag oplost. Zoals ik zei, ik zal er binnenkort wat dieper op ingaan.
        groetjes Erwin

          1. Deze rvs spaken kan je eventueel zwart verven, het is alleen zoeken naar een sterke verfsoort die er niet afgaat als je ze door de naafflens steekt. Daarvoor kan je beter naar een verf specialist gaan dan de bouwmarkt. Daar hebben ze vaak (professionele) verfsoorten die bouwmarkten nooit kunnen leveren. Zelf heb ik goede resultaten verkregen met een professionele reclameschilders verf “One-shot lettering enamel”. Het spul is wel vrij duur.
            Voor het chemisch zwarten moet je eens googelen, er zijn setjes voor in de handel. Ik ben ze tegengekomen bij een handel in klassieke auto’s en restauratie materialen.

            Als je fiets uit ’46 is, hebben hier vrijwel zeker zwarte spaken in gezeten.
            Succes met je Gazelle, Erwin

  3. Je zou ook zwavelzuur kunnen proberen; mijn vriendin heeft dit laatst gebruikt om een nikkellaag te verwijderen. Wie weet werkt dit ook voor zinklagen. Zij gebruikte dit tijdens de opleiding zilversmeden om metaallagen te verwijderen.

    1. Ik denk dat dat spul voor mij wat te agressief is. Deze roestoplosser kan ik gewoon bij de ijzerhandel bij mij om de hoek krijgen en ik kan m’n handen er gewoon in steken zonder schade (al worden handschoenen wel aangeraden). Ik gebruik wel zoutzuur (verdund) om chroom te werwijderen. Het chroom zit vrijwel altijd over een nikkellaag en het zoutzuur verwijderd wel het chroom, maar tast de nikkellaag niet aan. Handig als je b.v. een nikkelen asmoer nodig hebt en je hebt alleen een verchroomd exemplaar.
      Erwin

  4. Hallo,

    Wat leuke, zoveel fanatieke liefhebbers!
    Ik heb een Sparta Pick up Ivory Red besteld en wil er graag fietstassen bij kopen. Ik heb een mooie site ontdekt waar je de tassen zelf samen kunt stellen en een kleur kunt geven.
    Alleen ben ik op zoek naar de maten van de bagagedrager. De Sparta site geeft niet veel informatie, en de mail beantwoorden ze onvoldoende. Ook sites die de bagagedragers verkopen geven geen maten.

    Kent iemand de maten / heeft iemand ook een Pick Up met bagagedrager?

    Groetjes!
    Lonneke

    1. Hallo, Lonneke
      Als het goed is, is de bagagedrager voor de Pickup van het (nederlandse) fabrikaat “Steco”. Op de Stecosite worden ze vreemd genoeg niet genoemd, maar je vind op het gros van de moderne opoefietsen. Dit is zo’n beetje de enige leverancier van die dingen Alleen op van die hele goedkope (bouwmarkt/Hema) fietsen kan wel eens een verre oosten imitatie opzitten. Ik denk dat als je bij een nederlandse opoefiets met een moderne achterdrager de maten opneemt, je 99% kans hebt dat je de zelfde maten hebt als de Pickup drager. Neem er wel een met zo’n klapstandaard achter, deze is net als de Pickupdrager onder het zadel naar beneden gebogen. Degene zonder klapstandaard zijn recht, dus deze hebben een andere maat.
      gr. Erwin

  5. Hallo allemaal,

    Ik heb sinds een maand of 4 een sparta pick up. Hij fiets prima.
    Alleen moet het fabricaat nederlands er SNEL vanaf. Die Chinese chroomlagen zijn waardeloos! Mijn 3e stuur is nu onderweg. de bel de lamp het zadel, overal roest! fiets fietst prima, ziet er leuk uit. maar zal geen lang leven hebben als LOW-BUDGET productie. Ik zou zeggen dat ie zn geld niet waard is!

    1. ik lees op Internet meer ervaringen met roest bij de Sparta Pick Up. Hoe heeft jouw dealer dit opgelost? Wordt het telkens vergoed? 3 Sturen in 4 maanden?

  6. Ik ben helemaal blij met mn Sparta Pick Up in het legend blue maar wat word ik gek van de standaard. Ben ik de enige bij wie die elke keer heel snel losser gaat zitten? Of zijn er meer mensen die problemen hebben met de standaard. Ben benieuwd. Gebruik ´m wel heel veel en ik vervoer ook nog 2 kereltjes op mn fiets maar dan nog? Die dubbele standaard moet toch wel wat kunnen hebben?

  7. Bij sommige Transportfietsen { nieuwe wetse } past de dubbele
    achterstandaard ook op het voorwiel , heb ik bij eentje gezien dit is dan de meest eenvoudige manier een voorstandaard te creeren ,mogenlijk is dit een oplossing ,iemand moet het maar eens proberen .

  8. hello,

    sinds vandaag de trotste eigenaar van deze fiets!
    voel me een beetje dom vanwege deze vraag maar vooruit:

    hoe werkt het kabelslot dat in de voordrager zit verwerkt? ik bedoel waar in het gemonteerde slot stop ik het metale uiteinde?? snap het echt niet.

    alvast bedankt!

    gr alex

    1. Hahaha dat had ik dus ook. Het zwarte dopje van je ringslot halen. Die zit op dat dingetje die je omlaag moet drukken om em op slot te zetten. hihi ben blij dat ik niet de enige ben!

  9. Hoi,

    Ik heb via internet bij Fietsenwinkel.nl een Sparta Transporter RN3 2010 gekocht. Hij komt al volgende week donderdag ! Ik heb er ook een bagagedrager en een zwart krat bij gekocht. Scheelt veel geld via deze site. Ik heb geen ervaring met het kopen via internet van een fiets, dus maar hopen dat alles goed gaat. Ik heb een 62 cm frame genomen omdat ik best lang ben 194 cm. Heeft iemand ervaring met kopen via deze site…en toevallig ook dezelfde fiets ? Misschien heb je nog tips voor me waar ik op moet letten.

    Ciao !
    Bas

    1. Hoi Bas,
      Ik heb geen tips over het kopen via internet maar een fietsenmaker die fietsen verkoopt maakt hem “fietsklaar” zoals bij Chopperdome op de website staat. Het lijstje hieronder komt van hun site.
      Zadelpen invetten met zuurvrije vaseline en monteren/ afstellen op hoogte
      – Zadel afstellen (neus iets omhoog en in het midden t.o.v. de zadelpen) en vastzetten
      – Stuurpen invetten met zuurvrije vaseline en monteren/ afstellen op hoogte
      – Stuur(bocht) afstellen en rechtzetten t.o.v. het voorwiel
      – Balhoofdlagers afstellen (controleren op speling van de voorvork)
      – Positie van de remhevels bepalen, afstellen en vastzetten
      – Positie van de versnellingversteller(s) bepalen en vastzetten
      – Rem- en versnellingskabels controleren op beschadigingen/knikken en geleiden naar onder/achter
      – Bel positioneren en testen
      – Koplamppositie afstemmen op voorwiel, spatbord en stuur
      – Controleer frame en voorvork op gebreken (lasverbindingen, lugverbindingen, lakwerk, beschadigingen)
      – Asmoeren natrekken
      – Alle bouten en moeren natrekken
      – Bracket controleren op eventuele speling
      – Crankstel natrekken
      – Pedalen monteren (vet aan het schroefdraad doen)
      – Standaard natrekken en smeren
      – Ketting controleren en smeren
      – Kettingkast controleren op eventueel aanschuren van ketting, tandwiel of crankstel
      – Spatborden op juiste manier monteren
      – Naven controleren/afstellen
      – Versnelling afstellen
      – Remmen afstellen
      – Spaken controleren op spanning
      – En indien nodig wielen richten
      – Banden op spanning brengen
      – Banden controleren op conditie en de positie t.o.v. de velg
      – Testrit
      – Fiets poetsen
      Er doen verhalen de ronde dat dat met fietsen van de Hema, de Gamma en gekocht via het internet niet altijd gebeurt.
      Dus als je iets wilt waar je op moet letten dan kan je hier wel een paar dingetjes vinden.
      Ik zou in’t ieder geval controleren of alles wel een beetje naar behoren ingevet is en of de spaken allemaal een beetje strak staan en er geen speling zit op de draaiende delen.
      Groetjes van mij,
      Charles Waagenaar

  10. Ik hoop dat dat ik de enige ben met de volgende klachten, binnen een jaar tijd!!!!
    * Achtternaaf is al een keer vernieuwd omdat de rem in 1 keer vast sloeg tijdens zachtjes remmen en nu is het weer gebeurd! Waarschijnlijk moet er heel nieuw wiel in.
    * De bagagedrager voor beschadigd enorm snel (en al helemaal door de bijgeleverde snelbinder. Dat ijzertje wat er aan zit maakte direct al krassen!)
    * Je moet ook echt uitkijken met je stuur die tegen je frame aanklapt (als je hem niet vergrendeld) Dan heb je direct een beschadiging.
    * Roest op het stuur! Echt veel ook.
    * Al 3 keer is de zadelstop kapot gegaan ook is mijn zadel voor de 2e keer naar de linkerkant gaan hangen.
    * De optionele bagagedrager achter is na 1 zwaar gebruik al helemaal verzakt. Lekker sterk dus.

    Van mijn fietsenmaker krijg ik weinig begrip. Ze maken het iedere keer wel, maar baal er inmiddels flink van!!! Zeker omdat zo’n kicke en superrelaxte fiets is.

    1. Hoi Ca,
      Ergens eerder meldt je dat je fiets €529.- heeft gekost. Bas vermeld ergens dat een “oude transportfiets” fiets €1249.- zou kosten als ie nu gemaakt zou worden.
      Volgens mij is dat nog aan de lage kant.
      Waar het om gaat is dat er eigenlijk geen fietsen van die kwaliteit meer te krijgen zijn.
      Die fietsen zijn er nog wel maar dan moet je er vier kopen, (van die oude) demonteren en alle goede onderdelen verzamelen dan kan je er weer één fiets van maken die 50 jaar zonder problemen mee gaat als je er tenminste wat onderhoud op los laat.
      Als je bedenkt dat er voor oud roest €100.- tot €200.- betaald wordt zit je met vier fietsen gemiddeld aan de €600.- voor dat je kunt beginnen. Dan moet er nog het een en ander verzameld worden, banden en licht en er moet nog geschuurd en gelakt (poedercoaten) worden. Als je dan klaar bent heb je nog steeds een oude fiets. Weliswaar in nieuwstaat maar als je de uren die je er in steekt telt, een realistische onkostenberekening maakt nadat je alles wat je over hebt van de andere drie fietsen verkocht hebt dan zit je aan de €1500.- en ben je een jaar verder.
      Maar dan heb je wel een kicke en superrelaxte fiets onder je kont zodat je nooit meer een andere hoeft te kopen.
      Aangezien het niet voor iedereen mogelijk is om er zo veel tijd, energie en geld in te steken is het niet waarschijnlijk dat er veel goede oude fietsen te koop aangeboden worden (die houdt iedereen zelf na zo veel moeite en er verdwijnt stiekem ook nog veel in de vitrine) en zullen we het dus moeten doen met “nieuw en minder kwaliteit” en chagrijnige fietsenmakers.
      Groetjes van mij,
      Charles Waagenaar

    1. heb jij ook last van roest bij deze fiets (Sparta Pick up)?
      En hoe vindt je de fiets rijden? Is het stuur niet zwaar?

    1. Hoi,

      Ik heb sinds een paar weken de Sparta Pick-up Electric. Echt een geweldig ding, voor het eerst eens een ’traditionele’ fiets met trapondersteuning. Meestal zijn de elektrische fietsen echt van die ‘oude mensen’ dingen (sorry voor de benaming), maar de Sparta variant is erg inventief. De accu zit onder de bagagerek net boven het voorwiel en motor in het voorwiel. Zelf heb ik er nog een bruin zadel en handvaten op laten zetten, icm het zwarte frame wat leuker om te zien.

      Nadeel is wel dat het bagagerek een stuk breder is dan de gewone pick-up. Het zit gelukkig wel vast aan het frame, het stuurt i.t.t. de gewone versie niet mee. Dit zou veel te ‘zwabberig’ sturen denk ik.

      Verder fietst hij prima, in de 3e versnelling (meer zitten er niet op) hoor wel constant het ‘getik’ van de achternaaf, schijnt normaal te zijn, zijn er meer mensen die dit herkennen?
      Het betreft de Sram i-motion 3 naaf.

      De ondersteuning werkt prima, je hoort de motor wel een klein beetje en voelt ook wel lichte trillingen in het frame als de motor erg moet werken.
      Maar je kunt probleemloos 25 km/h tegen harde tegenwind in fietsen!

      Er zitten 5 ondersteuningsstanden op, waarbij hij standaard op ‘3’ staat. Dan wordt er ondersteund tot ongeveer 21/22 km/h, trap je harder, dan voel je de ondersteuning niet meer, je zult dan naar stand 4 of 5 moeten gaan.

      Het systeem werkt namelijk middels een rotatiesensor, niet zoals de dure Sparta ION types, met een trapkrachtsensor. Nadeel is dat je eerst een keer rond moet trappen voordat de ondersteuning inschakelt, voordeel is het relatief simpele systeem, geen computerupdates etc. noodzakelijk. Iets dat best vaak voor problemen en storingen kan zorgen bij dat type ondersteuning.

      Zonder ondersteuning is er ook prima mee te fietsen, al merk je wel dat de fiets 29 (!) kg weegt incl. accu en vooral de 3e versnelling behoorlijk ‘lang’ is, waardoor je best kracht moet zetten. Herkennen mensen dit van het gewone Pick-up model?

      In de 2e versnelling kun je er prima mee fietsen, 21/22 km/u is dan goed mogelijk.

      Wat me wel opviel wat de relatief grote weerstand van de motor, als je het voorwiel met de hand ronddraait, staat deze snel weer stil, alsof er een dynamo op zit zeg maar, als je fietst merk je niet echt, je rolt nog behoorlijk lang door.
      Dit type motor (Sanyo Dynamotor), suggereert een dynamowerking, maar Sparta bevestigde mij van niet. Overigens is het systeem identiek met de Sparta E-Motion types.

      Daarnaast is er nog een ‘gashandel’ waarbij je tot 6 km/h zelf kunt rijden, handig voor mensen die veel fietskelders uit moeten. Als je aan deze handel draait tijdens het fietsen, krijg je maximale ondersteuning, ongeacht de stand op dat moment.

      Over de accu kan ik niks zeggen, na meerdere ritjes door de stad gaf deze nog ‘vol’ aan, maar goed, dan praat je over een keer 10-20 km.

      Ik was helemaal geen fietser, maar heb enorm veel lol aan de ogenschijnlijk ‘ouderwetse’ fiets met goed verborgen motortje! Vooral het hard kunnen fietsen tegen bruggen en bij tegenwind is geweldig! Desondanks moet je gelukkig wel zelf trappen, dus beweging heb je echt nog wel.

      O ja, bij 25/26 schakelt de ondersteuning meteen uit, je zult dan op eigen kracht moeten fietsen, pas onder de 25 slaat de motor weer aan. Harder dan 25 op eigen wil wel, maar vereist wel flink doortrappen, het blijft namelijk een fiets die daar eigenlijk niet op gebouwd is, qua zithouding en brede stuur.

  11. Zelf heb ik de Sparta pick-up fiets nu bijna 2 jaar en ik vind de kwaliteit slecht. Heb al een nieuwe binnen- en buitenband moeten plaatsen (achter) en van de week een nieuwe ketting. De “oude” was uitgerekt en verroest. Het beugelslot begaf het al na een jaar. Is niet meer te gebruiken en zit moervast (onduidelijk waarom). Deze fiets vind ik werkelijk een drama, nog nooit zo iets slechts op fietsgebied gehad. Blijkbaar snel en slecht gemaakt, een teleurstelling!
    Kan ‘m niemand aanraden, maar misschien heb ik net een slecht exemplaar.

  12. Ik heb een Pick-up sinds juni 2008. Ik heb nu dus bijna drie jaar en in die tijd is hij eigenlijk nooit meer gechecked, nagekeken of op wat voor manier ook gerepareerd. Er is niets kapot gegaan (en dat met toch een krappe 5000 km per jaar). De pomp is gestolen net zoals het handige elastiek van het voorrek, maar verder niets. Eén keer een lekke voorband en verder nooit problemen gehad.

    Nu, drie jaar later dus, ben ik de fiets uit elkaar aan het halen om alles eens grondig te reinigen en waar nodig te vervangen. Ik ben nog niet klaar, maar het enige dat volgens mij niet hoort te gebeuren is speling in het kettingblad t.o.v. het crankstel. Het blad kan een paar mm naar voren en naar achteren gedraaid worden. Niet veel, maar toch. Tot nu toe is dat het enige grote manco.

    Wat betreft roest kan ik kort zijn: het voorrek is van staal, en dat merk je. Ondanks dat de fiets alleen het laatste jaar écht áltijd buiten stond is het rek toch sterk door roest aangetast. Er is nog niets doorgeroest en de algehele sterkte is ook niet aangetast, maar het is nou eenmaal staal.

    Waarschijnlijk kan ik ook nog wel de oude ketting gebruiken (even nameten), maar dat zou betekenen dat ik alleen de buitenbanden echt moet vervangen angezien die in de zijkanten scheuren beginnen te vertonen. Voor de rest helemaal niets! Ik vind het dus eigenlijk een top fiets van goede kwaliteit.

    M.vr.gr. Pim Rakers

    PS: Opmerkingen als “De bagagedrager voor beschadigd enorm snel (en al helemaal door de bijgeleverde snelbinder. Dat ijzertje wat er aan zit maakte direct al krassen!)” of “Je moet ook echt uitkijken met je stuur die tegen je frame aanklapt (als je hem niet vergrendeld) Dan heb je direct een beschadiging.” kan niemand eigenlijk serieus nemen. Het ijzertje maakt direct krassen? Wat dacht je dan, pas na een week? Gewoon even oppassen of het scherpe randje er af (laten) vijlen. En sturen die tegen frames aanklappen zijn nooit goed. Dat waren ze 50 jaar geleden niet en nu nog steeds niet. Een fiets is niet een ding wat je gewoon in de hoek kunt mikken en altijd buiten kunt laten staan. Met een beetje gezond verstand, zorg en wat onderhoud kom je al een heel eind.

  13. ik heb een sparta pick up (eletric) nog geen 8 maanden oud en het fietsstuur en mijn bel zijn nu al flink door de roest aangetast .
    Er valt niet tegen aan te poetsen zo erg .
    nu rijden bij ons toevallig veel sparta pick ups en bij iedereen zie je het zelfde en sparta geeft niet thuis (een klacht die ik vaak hoor over sparta van andere eigenaren maar ook mijn fietsenmaker kwam dit niet onbekend voor).
    jammer , want de fiets op zich is prettig om mee te fietsen .

  14. Yep dat probleem met die spaken ondervindt ikk ook ze trekken zich uit de velg de uiotsparing wordt met de tijd te groot materiaal corosie na 3 jaar? Heb Sparta op de hoogte gebracht ben benieuwd
    Joey

  15. Sinds kort heb ik ook een sparta pickup, ik heb er alleen wel een achterdrager op laten zetten. Heerlijke fiets, rijd echt super en je kan er opzich ook best een sprint mee trekken.

  16. Ik heb nu zo`n 2 jaar een pickup en echt een super fiets, alleen dat roest op het stuur en bel komen mij bekend voor helaas. Sinds kort werk ik korter bij me werk en wil eigenlijk de afstand op de fiets gaan doen. Ben daarom wel benieuwd naar de prestaties van een pickup eletric. Iemand evaring mee met daglijks gebruik ervan of een afstand van zo`n 12 km?

  17. Ik heb een Pick-up model 2012, geweldige fiets!
    Ik wil nu een kinderzitje vóór monteren en het bagagerek behouden en nu las ik dat een Bobike past zonder het rek aan te passen, maar dan zonder de voetenbakjes

    1. Welke Bobike past beter, de mini city of de mini +?
    2. Zijn er evt montagesets te krijgen om het rek aan te passen of is dat doe-het-zelf zoals eerder beschreven?

    gr
    Stefan

    1. Hoi, Stefan
      Geen van beide zitjes past zonder aanpassing van het rek.
      Zonder voetsteunen lijkt mij een slecht idee voor die kleine.
      Er zijn geen sets te krijgen om het rek aan te passen, je zal moeten doe-het-zelfen. Koop wat aluminium buis bij de bouwmarkt en maak vier pijpjes van ongeveer 9-10 centimeter lang. Haal ook vier bouten die wat langer zijn als de pijpjes en plaats deze tussen de stuurbeugels en het rek (het spreekt natuurlijk voor zich dat de bouten in de aluminium pijpjes passen). Waarschijnlijk zijn zulke lange bouten bij de bouwmarkt slecht verkrijgbaar, dan zal je naar de betere ijzerhandel moeten gaan.
      Gr. Erwin

      1. Hoi, Stefan
        Mocht je de nieuwste versie van de Steco drager treffen (stuurbeugels worden niet meer met boutjes aan ’t rek bevestigd, maar worden met twee klemplaatjes bevestigd zodat het stuur eventueel makkelijker hoger of lager is te zetten), moet je de twee stuurbeugels recht buigen. Zitje (met de voetsteuntjes op het laagste punt) op de fiets monteren en rek (op de stuurbeugels na) op de fiets monteren. Het rek zo zetten dat het niet tegen de voetsteuntjes komt en de stuurbeugels om het stuur haken en met de bouten een beetje vast zetten. Zorg dat ze recht naar voren wijzen en bepaal dan waar ze de nieuwe bocht moeten krijgen. Voor het recht buigen en de nieuwe bocht maken is een bankschroef handig, ze zijn stijver als die slappe dingen die je op fietsen van Hema & Co vindt. Als je het nog nooit gedaan hebt, trek er wel wat tijd voor uit, het is niet in een kwartiertje gedaan. Ik hoop dat je het snapt zonder illustraties.
        Succes, Erwin

  18. persoonlijk lijkt me dat niet echt veilig voor de voetjes van de kleine ; voor je het weet zitten ze tussen de spaken en sla je over de kop mvr grt

  19. Hoi,

    Heb zojuist de fiets opgehaald (Sparta pick up RN 3 2013). Op de heenweg naar huis bleek al gauw dat ie op de 2e versnelling niet rijdt. De fiets valt na 5x trappen terug naar de 1e versnelling.1e en 3e versnelling werken wel prima.

    Even bellen met fietsenwinkel.nl

    Groet Zouhair

  20. Ook nog een vraagje over de Pick Up. Na twee jaar veel roest, spatbord zelfs helemaal doorgeroest bij bevestigingspunten. Het zadel is helemaal craquelee. Maar de fiets wordt bereden door een puber, dus daar wijt ik het maar aan. Nu is de ketting er af gelopen en ik heb geen idee hoe ik de kettingkast kan openen. Ik zie geen clips of bouten. Alleen aan de achterkant zit een dunne beugel, maar het losmaken daarvan lijkt weinig effect te hebben

    1. Wij hebben de zelfde ervaring.
      Bagger-fiets ipv transport-fiets.
      Kettingkast kan wel open.
      De kwaliteit ligt echt niet aan de puber maar aan het gebrek aan kwaliteit. Volgens de fietsenmaker mag je niet meer verwachtten voor t geld dat er voor betaald is. Een oude gazelle op-pimpen geeft langer plezier.

  21. Sparta transportfiets pickup
    Een zeer zeer af te raden fiets!
    T roest als een oude fiat. Je kunt er bij blijven staan en er gewoon op wachten. De materialen zijn slecht of zeer matig. Van handvaten tot standaard. Ook ben ik er achter gekomen dat de kettingspanners ontbreken en ontdek geen alternatief systeem om de ketting te spannen.

    Dus als je de fiets wilt kopen vraag naar duidelijke garantievoorwaarden

  22. Beste lezers,
    Ik ben opzoek naar een nieuw schild voor mijn kettingkast van mijn Sparta Pickup 2008-model (Pick up 3 vRN). Ik heb het lichtbruine model. Helaas kan ik online niets vinden en de fietsenwinkel waar ik hem ooit heb gekocht is weg. Heeft iemand nog een idee waar ik online zou kunnen kijken of moet ik maar alle fietsenwinkels afgaan totdat ik er een heb gevonden?
    Ik hoop op het eerste natuurlijk 😉
    Mvg,
    Joost

    1. Je kan het beste naar een Sparta dealer gaan. Het oude model Sparta Pick-Up heeft achter een wat andere bevestiging van de kettingkast als hetzelfde model kettingkast wat in de handel verkrijgbaar is. Ik denk dat het lastig wordt om een bruine te krijgen, deze zijn speciaal voor Sparta gemaakt. In het algemeen is zo’n speciale kleur maar een paar jaar na introductie van het model leverbaar. Het is dan zolang de voorraad strekt.
      De kettingkast modellen worden door de fabrikanten ook regelmatig veranderd en de huidige Pick-Up heeft een totaal andere kast. Hier hebben ze wat delen voor de oude uitvoering:
      https://www.fietsleven.nl/c-1751646/kettingkasten-kettingschermen-sparta/
      Maar de bruine zit er niet tussen.
      Het komt er dus eigenlijk op neer dat je de Sparta dealers af moet (bellen) om wat te vinden.

  23. Sparta Pick-up is een lekker stevige herenfiets waar vrouwlief graag achterop springt en dat kan die nu net niet hebben , er vertonen zich overal scheurtjes in de naaf dat de fietsenmaker de gebroken spaken niet durft te vervangen dus doe ik een poging. Wie weet welke maat spaken ik het beste kan gebruiken en hoe je je wiel kan uitrichten al weet ik van het bestaan van een spakensteller af niet weet hoe je dat het beste kan aanpakken nadat ik de nieuwe spaken erin heb gezet , bedankt voor het meedenken.

  24. Als de naaf scheurtjes vertoont zou ik me de moeite van het spaken vervangen besparen als ik jou was. Direct de naaf vervangen! Of beter nog, gezien de kwaliteit van deze fietsen, vervang meteen de hele fiets maar…. Ik kan het weten, ik heb er een gehad waar ik in een paar jaar tijd voor honderden euro’s aan reparaties aan heb moeten (laten) doen. Drie keer nieuwe ketting + tandwielen, compleet nieuw binnenwerk achternaaf, stuur verbogen, zadel en kettingkast stuk enz enz. Ondertussen roestte de fiets onder m’n kont vandaan. Toen hij op een dag gejat bleek te zijn kon ik daar waarlijk niet om rouwen! Ik gebruik nu alweer jaren m’n 80 jaar oude transportfiets als dagelijkse fiets en heb nog geen moment spijt gehad.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *