Hallo,
Een oude, vrij versleten, Batavus transportfiets op de kop getikt en weer op de rails gezet.
De fiets rijdt goed, al zit er enige speling in de trapas en slagen in de wielen.
De vragen zijn: weet iemand hoe oud de fiets is (framenummer 194183)?
Zou je een nieuwe trapas kunnen krijgen?
Op de banden staat: vredenstein transport extra zwaar. Bestaan die nog?
Wie weet weet iemand iets.
Groeten,
Anthon
Hallo Anthon,
Mooie fiets. Over dateren:
Batavus fietsen van vóór de oorlog zijn zeer zeldzaam en de datering is erg lastig.
Met de opkomst van sportfietsen na de oorlog ging Batavus twee nummerseries hanteren: een gewoon oplopende serie voor toerfietsen (wielmaat 28 x 1 1/2″) tot ongeveer 200.000 in 1966/67 en een serie met codeletters voor de sportfietsen.
In de jaren vijftig werden letters achterin het alfabet gebruikt (S, T, U, … Z), in de jaren zestig de letters A t/m F.
Vanaf 1968 kwam er een gezamelijke framenummerserie voor alle fietsen van Batavus.
Bron: ‘Hoe oud is deze fiets?’.
Jouw Batavus is met bovenstaande in acht genomen waarschijnlijk geproduceerd rond 1965. Maar ik kan het mis hebben. Misschien weet iemand van de Yahoo groep ‘Oudefietsen’ raad?
Een trapas is in de juiste maat net als banden moeilijk te vinden. Misschien bij ’t Mannetje, of bij Cito in Amsterdam. Bij Cito hadden ze laatst nog één zwart exemplaar.
Of de ruilbeurs van Vereninging De Oude Fiets. De beurs Vehikel vind ik persoonlijk niets, maar anderen lopen er hoog mee.
Vredestein Transport Zwaar-banden worden nog wel geproduceerd.
Heb je toevallig detailfoto’s van de transfers voor op de site?
Met vriendelijke groet,
Bas
Artinya ini sepeda keluaran yang diperkirakan tahu 1966-1967 yang mempunyai ukurab ban 28 x 1 1/2. cuma dibuatkan berkisar 200.000 unit diseluruh dunia. tul engak sih boss. salam
Hallo,
Ik heb dezelfde fiets en ben op zoek naar onderdelen. Met name de trapas. Heb jij deze ook vervangen en hoe heb je dat voor elkaar gekregen. Een nieuwe of een oude op de kop getikt.
Gr. Rod
Nee, nog niet gevonden en derhalve rijd ik er nog steeds mee rond. Dat gaat, er zit een knikje in de trapbeweging maar die groeit niet. Het is tien jaar later inmiddels en voor het eerst dat ik je vraag zie, sorry
Moest even lachen om die ’tien jaar later’
Er heeft bij mij ook wel eens zo’n knikje in gezeten. Met de gedachte dat het een kuiltje was zou het met genoeg vet en een goede afstelling vanzelf wegslijten. Ik heb er eigenlijk nooit meer aan gedacht dus ik vermoed dat ik er ook geen last meer van heb gehad.
Bij een linker pedaal is het mij ook wel eens overkomen. Na een nieuw koontje, nieuw vet en nieuwe kogeltjes was het niet meer zo erg maar nog steeds af en toe te horen. Maar ook daar heeft het zich uiteindelijk gevoegd. ‘k Fiets er nu nog bijna dagelijks mee rond.
Ik bedoel maar te zeggen dat als het niet echt heel erg is je vaak toe kunt met nieuwe kogels en nieuw vet.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Wat voor speling is het? Dit klinkt namelijk als een loszittende spie. Maar als je daar al zo lang mee rijdt, dan is vrij zeker de spiebaan van de trapas daardoor beschadigd. Daarom moet je als er speling optreed op je trapas direct dit probleem oplossen, anders sloop je de trapas, en dan heb je een veel groter probleem. Alternatief is slijtage van de conussen zover dat er putten ingekomen zijn waar je kogels over hobbelen. Heb je de trapas wel eens uit elkaar gehaald? Dan weet je meer.
Deze trapassen zijn gewoon erg schaars, en daarnaast zijn er zo veel variaties in afmetingen, dat een precies passend exemplaar vinden erg kan bemoeilijken. En het moet ook precies passen, te dikke trapas past niet (behalve als je de cranks laat ruimen), en te klein en de cranks gaan wrikken wat je trapas sloopt. De enige die ik weet die trapassen voor transportfietsen te koop heeft is Toon Mensinck (http://www.nostalgie-oirschot.nl/). Maar toen ik daar het laatst keek was de maat die je waarschijnlijk zoekt (17,3mm, zoals op mijn Batavus) er niet meer tussen te vinden. Hij heeft eventueel wel conussen te koop die zouden kunnen passen. Deze trapassen hebben een vaste conus, dus eentje is niet eenvoudig te vervangen.
Als de spiebaan beschadigd is, dan is het een stuk lastiger. Die moet weer vlak gemaakt worden om de trapas te herstellen. Dat is vrijwel niet te doen met vijlen (je vijlt altijd een zekere ronding, en dan zorgt dat je cranks gaan wrikken), en als de beschadiging groot is zal het eerst opgelast moeten worden voor hij weer vlak geslepen kan worden.
Een noodoplossing die hiervoor in het verleden ook wel werd toegepast was de crank vast lassen op de trapas. Dat betekent wel dat je de lagers niet meer kan onderhouden. En die moeten toch eens in de paar jaar uit elkaar om gereinigd en gesmeerd te worden. Als die droog lopen, dan slijt je trapas helemaal snel. Dus dit betekent dat je je trapas echt op aan het rijden bent.
Nog een alternatief is overstappen op een normale Thompson trapas met 40mm cups, die nog gewoon gemaakt worden. Om die te kunnen plaatsen wordt vaak een stuk aluminium buis ingezet, die verkrijgbaar is met een buiten diameter van 45mm en binnen diameter van 40mm, precies wat je nodig hebt om die 40mm cups te kunnen plaatsen (zie: http://www.fietsverzet.nl/166533922). Dat betekent ook overschakelen op een normaal crankstel. Voordeel is dat alles veel makkelijker te vinden en veel goedkoper is, nadeel is dat het minder robuust is.
Hallo allemaal
Het hierboven beschreven probleem kom ik ook vaak tegen .
Alleen kom ik vaak tot de ontdekking dat het aan een vast zittende ketting schakel ligt of meerdere vast zittende schakels ligt .
Derhalve maak ik zelf bij Transportfietsen de ketting regelmatig schoon en controleer ik of de schakels soepel bewegen .