We schreven er al eerder over. In vroeger jaren werden tijdens festiviteiten transportfietsenraces gehouden.
Hier een foto genomen op de jaarlijkse race van 4 juli 1949 in Amsterdam. Klik voor de vergroting.
De race hieronder werd gehouden in de Jordaan, ter gelegenheid van Wilhelmina’s 40-ste verjaardag in 1938.
Ook Utrecht deed niet onder. Een foto genomen tijdens de feestweek 16 – 21 juli 1938.
Meer foto’s van wedstrijden:
https://www.transportfiets.net/2007/05/02/fietswedstrijd-slagersjongens-1953/
https://www.transportfiets.net/2007/05/16/nog-een-transportfietsenrace/
Heden ten dage houdt Lith in augustus een bakfietsenrace, Odiliapeel in mei. Autovrije zondagen worden aangegrepen voor deze races in Amsterdam.
De Achterhoekse Bakfietsorganisatie (ABO) maakte van dit fenomeen een wedstrijdsport met races in onder andere Hengelo, Vorden, Steenderen en Zelhem. Ook Venhuizen laat van zich horen.
Wordt vervolgd!
Sorry.. ik bedoelde deze:
http://www.youtube.com/watch?v=8Ul5mT1feWw
gr.
Michiel
Zou iemand met specifiek historische rijwielwedstrijdkennis mij kunnen vertellen of er tevens sprake was van een voorgeschreven verzet voor die transportfietsraces – b.v. niet groter dan 44×18 of daaromtrent.
De maten van de rieten manden werden namelijk ook reglementair voorgeschreven.
Persoonlijk heb ik evenwel nooit een kleiner achtertandwiel dan 18 tanden gezien in de 3/16 maat. Maar met een beetje handigheid kun je natuurlijk ook twee 1/8 tandwielen, van 17 of 16 tanden, rondom bijslijpen tot 1 in de 3/16 maat. Hetgeen – met een als zodanig gecreëerd tandwiel, de concurrerende wedstrijdfietser goed het nakijken geeft.
Iedere bakkers- en slagersjongen trapte immers een zo goed als maximale cadans.
Hoi Menno,
Daar heb je wel een punt maar ik kan me voorstellen dat iedereen dat zelf moest weten.
Op de zelfde manier dat er nu tijdens een wielerwedstrijd iedereen zelf mag weten in welk verzet iemand zijn ‘versnelling’ zet.
Het meest kom ik bij transportfietsen de verhouding 20-44 tegen en die doet het bij iedere transportfiets goed als je tenminste niet net zo hard wilt fietsen als ik.
Alles wat ik weet is dat ik al jaren op een Juncker met een Duomatic in het achterwiel rondfiets en het zwaarste verzet zeer regelmatig gebruik.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Beste Charles,
Ten eerste is het wel zo dat er bij baanwielrennen in de categorie sprinters strakke regels gehanteerd worden met betrekking tot het vaste doortrapperverzet. Namelijk junioren een bescheiden verzet van maximaal 52×18.
Slimmerds proberen daar deels onderuit te komen door middel van toepassing van een andere velgmaat plus band – namelijk 630mm i.p.v. de standaard 622mm.
Oftewel de minder gebruikelijke 27 inch maat. En bij baanwielrennen gaat het immers om millimeters, nietwaar..
En aangezien een bekwaam sprinter een cadans haalt van boven de 180 a 190 per minuut, is die winst van een vergrote omtrek gauw binnengehaald.
————————
Welk tandwiel gebruik je op je DuoMatic – en in welke gearingblad- combinatie. Als je een opsteektandwieltje met de bekende 3 nokjes gebruikt, dan ik zeer benieuwd hoe lang jouw tandwieltjes meegaan voordat ze spontaan breken. Daar had ik namelijk altijd last van met een 3-speed SA naaf met 42 x 12 op de oude Fongers opoefiets met 55 kilometer per uur door de stad.
Beste Menno,
Wieler wedstrijden zijn er in vele soorten en maten. Niet alleen maar baanwedstrijden.
En mijn tandwieltje is er een met 20 tanden en dat gaat nu al zo’n drie jaar mee terwijl ik ongeveer 10km per dag fiets met het ding.
Hij staat ook wel eens een dagje stil maar daar staat tegenover dat er ook wel eens 150km op een dag mee wordt gefietst.
Er zijn duidelijke sporen van slijtage maar er is bij mij nog niet eerder een tand van een tandwiel afgebroken. Er bestaat een vermoeden dat het nog wel een paar jaartjes meegaat.
Er ligt wel een 1/16″ ketting op. Misschien dat dat wat uitmaakt.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Beste Charles,
Aangezien jij het had over ` het zwaarste verzet`, ging ik er per definitie van uit dat er minstens een 12-tand geïnstalleerd was op jouw fiets.
Mijn ervaring is dat, wellicht vanwege de geringe body van een 12-t achtertandwiel, het meer dan eens voorkomt dat er spontane breuk optreedt. Een geopende cirkel dus. Alle tanden zijn dan nog intact en dus niet sleets.
Er valt hooguit te spreken van versnelde metaalmoeheid.
Soms al na een paar weken dus.
Of dit per merk tandwiel verschillend weet ik dus niet, daar de leverancier slechts 1 merk leverde (Reich).
Daarom is het ook interessant om materiaal-ervaringen van anderen te vernemen.
Betreffende het voorbeeld baanwielrennen (als een der vele disciplines) –
De gelijkenis is dat er niet geschakeld kan worden met doortrappers.
En in die categorie wordt het te rijden verzet strikt reglementair vastgelegd.
Overigens, een 1/16-inch ketting lijkt mij enkel geschikt voor getande scheermessen.
Of is hier sprake van een nieuwe lightweight trend ?
mvg
Menno
Hoi Menno,
Bij een Duomatic heb je twee verzetjes met één tandwiel omdat het een schakelende naaf is.
En wat betreft de dikte van de ketting moet het 6/32″ zijn. Da’s wel dik genoeg.
En we zitten hier op een site voor transportfietsen en daar komt het weinig voor dat er mensen met een twaalf tands achtertandwiel rondfietsen.
Ik geloof dat het kleinste 3/16″ tandwiel met schroefdraad in mijn onderdelenkast veertien tanden heeft.
Verder heb ik naast twintig nog zeventien, achttien en negentien tands tandwielen maar daar fiets ik niet zo graag mee want die laatste vind ik ook al wat minder comfortabel.
Als het gaat om materiaal dan vertrouw ik op het oude spul.
Ik heb een voorraadje 1/8″ twintig tands tandwielen met schroefdraad liggen en een doos me drijfkoppen met schroefdraad.
Ik weet niet wat de legering van het staal is of hoe het gehard is maar ik kan zo maar moeilijk slijtage ontdekken bij de tandwielen die gebruikt worden.
Er zijn verschillende merken maar die tandwielen die ik als nieuw gemonteerd heb zijn van F&S, Villiers en een onbekend merk.
Wel allemaal oud en die doen het goed. Buitensporige slijtage of afbrekende tanden zijn tot nog toe niet voorgekomen.
De onderdelen die nu bij de groothandel in de kast hangen mogen daar wat mij betreft blijven.
Ik ben mijn geloof in het moderne ‘staal’ een beetje verloren.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Beste Charles,
Is 6/32 dikker dan 3/16 ?
Volgens mij is dat gewoon de standaard transportfietsmaat.
De achtertandwieltjes waar ik het over heb, heb ik trouwens in 1977 bij Abra in Amsterdam gekocht.
Niet echt modern spul dus.
Maar misschien moeten ze gewoon met een gasbrander eerst iets onthard worden.
Zelfs cranks kunnen spontaan afbreken. En dan heb ik het over een origineel crankstel van een Original Humber Bike uit 1954. Zomaar, tijdens een beetje krachtig de spurt erin houden, lag dus plots mijn pedaal op het fietspad met daaraan het topje van de crank er nog aangeschroefd.
Terwijl een maand ervoor mijn trapas als een dropveter eraf gedraaid was.
Toen lag die crank nog compleet met pedaal en het topje van de as in zijn geheel op het fietspad waarop ik dus slechts lopend huiswaarts kon keren. Niettemin heb ik bijzonder goede herinneringen aan die Humber fiets.
Iedere meter fietsen was namelijk een wonderervaring vanwege het spannend afwijkende stuurgedrag c.q. weggedrag. Wellicht dat de zogeheten Duplex voorvork daar mede toe bijdroeg.
Het valt overigens niet te hopen dat het spreken over andere rijwielen dan transportrijwielen als een soort heiligschennis beschouwd wordt. Een dergelijk beperkte benaderingswijze valt namelijk niet echt te bejubelen.
Een goed onderscheid tussen `trash quality en `the genuine bike`- ja, daar ben ik een groot voorstander van.
En connaisseurs, waartoe ik mijzelf in bescheidenheid eveneens reken, weten veelal in een oogopslag met welke categorie we van doen hebben.
mvg
Menno
Vraagje ; wat zijn connaisseurs ?mvr grt
Richard, het voklgende staat op Wikipedia:
Een connaisseur of connoisseur (Frans: “kenner”, van het Middelfranse connoître, “kennen”) is iemand die veel kennis heeft op het gebied van de schone kunsten, gastronomie en/of het gebied van esthetische smaak. Tot de kerntaken van een connoisseur behoren het op basis van empirisch onderzoek beoordelen van kunstwerken op hun authenticiteit, kwaliteit en esthetische waarde. De bevindingen van een connoisseur kunnen worden vastgelegd in een zogeheten catalogue raisonné.
Connoisseurs zijn tegenwoordig vooral werkzaam in galerieën en musea. In de 19e eeuw waren connoisseurs zeer actief in de beeldende kunst waar ze een zeer belangrijke rol speelden bij het dateren van schilderijen. Sommigen van hen zoals Bernard Berenson en Giovanni Morelli gingen daarbij hoofdzakelijk intuïtief te werk.
dank je wel Peer ; weer wat geleerd mvr grt
Hoi Menno,
Nee, 6/32″ is net zo dik als 12/64″ dus ook dik genoeg.
En spreken over andere rijwielen dan transportrijwielen is geen heiligschennis maar omdat het hier meestal toch wel een beetje over gaat is dat het eerste waar ik aan moet denken. Snap U?
Je hebt het verder over een paar zaken die afbreken en ik moet zeggen dat je wel veel pech hebt gehad. Het is maar één keer geweest dat ik meemaakte dat er een pedaal afbrak. Dat was tijdens De Grootte Transportfietstoer in Velp.
Gelukkig had Marcel een paar pedalen voor me meegenomen om over te nemen. Daar hebben we er toe een van kunnen gebruiken.
Was een geluk bij een ongeluk.
Een ander ding wat er bij mij wel eens kapot is gegaan is het voorste tandwiel van een Gazelle. Dat kwam los van de cranck. ‘k Kon er nog wel mee fietsen. Dat heb ik toen meteen gedemonteerd en vast gelast aan de ‘binnenkant’ zodat je het niet ziet.
Doet het weer als nieuw.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Beste Charles,
Het was geen pedaal dat afbrak maar het topje van de crank…
waardoor je dus als vanzelf ook geen (bevestigd)pedaal meer hebt.
Zelfs met een reservepedaal zou ik dus niet geholpen zijn op dat moment.
Het valt trouwens niet te hopen dat je het straks gaat hebben over 24/128 inch of 48/256.
of zelfs 96/512 inch, want, goede brave borst – dat is namelijk allemaal precies hetzelfde ! 3/16 dus.
mvg
Menno
Hoi Menno,
Je leest niet goed! Het was wél een pedaal die afbrak tijdens De Groootte Transportfietstoer!
Dus het reservepedaal heeft héél goed geholpen.
Maar je kunt goed rekenen. Mijn complimenten.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar