De twee transportfietsen van Anne de Jager

Via e-mail kreeg ik een bijzonder gedetailleerde beschrijving van de twee transportfietsen van Anne, samen met prachtige foto’s:

Hier een foto’tje van mijn twee transportfietsen.
De eerste is een Gazelle transportfiets, gekocht in onderdelen via Marktplaats en zelf weer opgeknapt en geassembleerd. De mand van de A&O-winkel is een erfstuk van de familie.

De tweede transportfiets is een merkloze, afkomstig uit de provincie Drenthe, met een bussenhouder. De melkbussen, 30 liter, zijn van “de goede verwachting” van Workum.

Gazelle transportfiets

Gazelle transportfiets

Framenummer 622681. In het onderste lug van het balhoofd staat “Gazelle”. Op de balhoofd-lugs zitten vernikkelde kappen.

Gazelle crankstel met het specifieke Gazelle tandwiel met vier Gazelle’s. De cupmaat is 45 mm. met een doorlopende buis als as-bescherming. Op de crank zit een oliepotje met een klapdekseltje.
In het voorwiel, op de as zit ook een olie potje met een klapdekseltje. Het voorspatbord is vastgezet met twee stangen.

De fiets heeft een Torpedo achternaaf met het jaartal nummer 49.

Op het achterspatbord zit een Gazelle-merkplaatje.

De pakjesdrager is breder dan een gewone en heeft platte tussenspijltjes. Het geheel wordt gedragen door platte, holle staanders.

Verder zijn er nog twee houders bij voor een fietspomp.

Details Gazelle

Ik heb deze transportfiets in de onderdelen gekocht die je hier naast ziet. Graag zou ik er nog een koplamp, dynamo, achterlicht, fietspomp, 2 handvaten en een bel bij willen hebben.

In november 2006 heb ik een Philips-koplamp, een Philips-achterlicht, een vernikkelde opstap en een fietspomp gekocht. De koplamp is opnieuw zwart gespoten en geplaatst op de houder op de carriër. Ook de fietspomp en de houders zijn opnieuw zwart gespoten en geplaatst op de zadelbuis. Schuin, rechts naar achteren. Zodat hij iets buiten het frame steekt. Het achterlicht is ook opnieuw gespoten maar dan wit. Tevens heb ik 30 centimeter van het achterspatbord wit gespoten en is het achterlicht daarop geplaatst. De opstap kon direct op de achteras gedraaid worden.

Een dynamo heb ik ook al, gevonden in een kringloopwinkel. Alleen nog een bijpassende houder ervoor zoeken..

Transportfiets merkloos

Transportfiets merkloos, met twee melkbussen van de melkfabriek “De Goede Verwachting” uit Workum.

Merkloze transportfiets

De fiets komt van oorsprong uit Drenthe. Het framenummer is 59576 en staat ingeslagen in de bovenste zadellug. Op de tweede zadellug staat aan de linkerzijde een cirkel met aan de rechterzijde een opening waarbij boven een rechte lijn naar binnengaat en daaronder een golvende lijn. Aan de rechterzijde staat in reliëf: 161.

Op het brackethuis staat onderop 112 in reliëf met daarnaast een G.

Op de balhoofdbuis zitten twee gaatjes 51 mm. uit elkaar waarbij de bovenste +/- 1 mm. naar rechts uit het lood. Waarschijnlijk heeft hier een balhoofdplaatje gezeten.

Op de voorzijde van het verbindingsstuk van de voorvork staat ingeslagen: 46 B, daaronder staat weer een cirkel met een opening aan de rechterzijde echter nu met een liggende H in de opening.

Voorop de zadelbuis zaten de resten van een transfer. Het is een wapenschild model van 21 mm. breed en 39 mm. hoog. Met haakse hoeken boven en afgeronde hoeken onder. Bovenste 5 mm. hoge band is rood, dan een u-model van 5 mm. brede band, rood met witte rand, het veld in de midden en de onderste 5 mm. brede band zijn okergeel.

De carrier is van Roelewiel.

Het heeft een zadel van de firma Knoop.

Op de achteras staat: 50/10″durex-D.R.P. Prazision Warke.
De linkerzijde van de as heeft een extra brede rand. Op de as zit een olienippel met klepje.

De pakjesdrager achterop is zo gemaakt dat er twee melkbussen van dertig liter aan gehangen kunnen worden. De vermoedelijke maker is J. Keen.

Het houten gedeelte op de carrier is zelf gefabriceerd. Daar staat op: een molk-amer, een tsjems en een toulle. De molk-amer is lek, er zitten roestgaten in de bodem en de toulle is zelfgemaakt. Het touw werd gebruikt om de achterpoten van de koe bij elkaar te houden zodat de koe onder het melken niet kon lopen of slaan. Want dan kon de emmer met melk omvallen. De melkbussen zijn 30-literse bussen van de melkfabriek “De Goede Verwachting” te Workum. Het nummer op de bussen is 348 en 358.

De verlichting: voorop een fietslantaarn van “pertrix”, een batterijlamp afkomstig uit Duitsland. En achterop een “koets” 8 aluminium achterlicht.

Transportfiets met melkbushouders

Op de stuurpen zit een bel gemonteerd.

Het voorspatbord en de kettingkast zaten er oorspronkelijk niet op die heb ik erbij gezocht.

De twee witte handgrepen op het stuur zijn wel origineel.

De bandenmaat is 26 x 2 en op de ventielen zitten metalen ventieldopjes.

sneeuw

5 gedachten over “De twee transportfietsen van Anne de Jager”

  1. Gazelle framenummer 622.681 geeft bouwjaar 1939 volgens “Hoe oud is deze fiets”. Bedankt voor de beschrijving.

    Met vriendelijke groet,
    Bas

  2. Heb nog wat oude fietsonderdelen uit de fietsen zaak van mijn vader ,
    er zijn zelfs nog carbitlampen bij.
    De oude philips lamp waar u naar vroeg heb ik ook nog .
    Als u interesse hebt dan hoor ik dat nog wel.
    Groetend Geert.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *