Factuur van Rijwielindustrie F. en J. van Werven

Factuur Germaan Carrier

Factuur Germaan Carrier

De factuur is uitgegeven door n.v. Rijwielindustrie F. en J. van Werven uit Meppel – ’n Germaan daar heb je wat aan (rekening voor de rijwielhandel LV 67 van De Heer GJ Pijnappel uit Luttenberg (Gem. Raalte), d.d. 10 oktober 1954).

In 1893 begon Frederik van Werven, later bijgestaan door zijn broer Jan, een bescheiden groothandel in rijwielen en onderdelen. In 1905 namen zij de zelf de productie ter hand en verliet de eerste Germaan-fiets de fabriek.
In 1915 bouwden beide broers een nieuwe rijwielfabriekfabriek aan de Groenmarkt. De zaken namen een enorme vlucht en in 1927 verliet men de Groenmarkt om zich te vestigen in de voormalige zadelfabriek van Ohmann & Boddendijk aan de Parallelweg.
Inmiddels was de zaak in 1917 ondergebracht in de N.V. Rijwielindustrie F. en J. van Werven.
Tot begin jaren 1950 groeide het bedrijf gestaag en vonden ook talrijke verbouwingen plaats. In 1951 werkten bij dit bedrijf, toen een der grootste van Nederland, 130-150 mensen. In 1961 werd het bedrijf samen met Fongers overgenomen door Phoenix en verdween de productie van rijwielen naar Groningen. Bromfietsen van het gehele concern werden in Meppel gemaakt.
In 1969 werd de PFG-combinatie overgenomen door Batavus. Vanaf dat moment werd de productie in Meppel gestaakt.

Bron: www.encyclopediedrenthe.nl.

13 gedachten over “Factuur van Rijwielindustrie F. en J. van Werven”

  1. Eenige tijd geleeden rees de vraag over een gezelschapsspel van Germaan. Vanochtend werd ik gewezen op een artikel hierover, uit den Heldersche Courant van 30 april 1929.

    Germaan-rijwielen.
    “Mijn leeren is spelen,” zeiden onze vaders toen zij jong waren en hun leesboekjes voor de school ter hand namen. En inderdaad is dat ook de beste manier den kinderen iets te laten leeren, door hen spelenderwijs het onderricht bij te brengen. De firma Rijwielindustrie F. en J. van Werven te Meppel heeft dit begrepen en heeft het aardige denkbeeld gehad een gezelschapsspel verkrijgbaar te stellen, dat den kinderen al spelende, de regels van den weg leert. Zoo geleerd zullen ze ze niet spoedig meer vergeten. Het spel is een soort ganzebord en kan door vier personen gespeeld worden. Het is bij den vertegenwoordiger der Germaan-rijwielen den heer H. Burgers, Emmastraat 35, gratis verkrijgbaar.

    Dezelfde firma zond ons ook haar jaarlijksche prijscourant der Germaan-rijwielen, volgens de toevoeging op den titel “het meest volmaakte rijwiel”. Het is een sierlijk uitgevoerd boekje met afbeelding en omschrijving der verschillende merken, welke in de meest verscheidene modellen en soorten worden vervaardigd. Agent hier ter stede is de firma H. Burgers, Emmastraat 35.

    Kroonrijwielen.
    Evenals vorig jaar biedt de firma Stokvis bij hare bekende Kroonrijwielen wederom eenige prachtig uitgevoerde kaarten aan. Dit jaar van Het Gooi, van Zuid-Limburg en van onze duinstreken. Deze kaarten worden gratis ter beschikking gesteld. De kaart, die duidelijk is en den wielrijder een goed overzicht geeft der route, is tevens een mooi uitgevoerde prijscourant.

  2. Hoi iedereen,
    Ik zie (nu pas) dat de factuur voor meneer Pijnappel was uit de gemeente Raalte.
    Een maand geleden heb ik daar een Germaan opgehaald. Het zou me niet verbazen als die fiets ook van van Werven afkomt.
    De fiets is al gedemonteerd omdat het oogje van de zadellug afgebroken is maar ik zal er een paar foto’s van maken voor de site.
    Weet iemand overigens of het een goed idee is om dat afgebroken oog van de zadellug weer vast te lassen? Er komt zo weer veel kracht op te staan om de zadelpen vast te klemmen en ik weet eerlijk gezegd niet of een las wel sterk genoeg is.
    Ik kan veel met fietsen maar ik heb er nog nooit aan zitten lassen omdat ik daar niet van houd maar nu is het overmacht. De andere optie is het hele frame uit elkaar solderen en er een andere zadellug weer in solderen maar dat vind ik eerlijk gezegd te veel van het goede. En ik weet ook niet of ik dat wel kan.
    Dus als iemand me daar goede raad kan geven dan houd ik me aanbevolen.
    De foto’s komen volgende week.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. Ik ga voor optie 2 een nieuwe zadel lug solderen .
      Meestal na veelvuldig en te vast aandraaien komen de beide kanten van de lug tegen elkaar en trekt het daarbij kapot .
      Als ik een fiets opknap kijk ik hier altijd naar en haal ik er altijd even de slijptol door { in de groef van de lug waar de zadel pen klemt } zo fris je de groef op zodat het weer goed klemt .

      1. Het Meppeler Rijwielarchief bestaat wel “in het echt”, dus als fysieke verzameling, maar van een internetversie lijkt nooit veel te zijn terecht gekomen. P. Sondaar, lid van vereniging De Oude Fiets, houdt zich al vele jaren met de geschiedenis van de Meppelse fietsfabrieken bezig, en hij noemt zijn verzameling het Meppeler Rijwielarchief. De website is ook van hem, alleen gaat het jammer genoeg niet over fietsen.

        1. Hoi Herbert,
          Ik ben inmiddels aan het zoeken geweest naar een frame nummer maar dat is nergens te vinden.
          Kan iemand misschien zeggen waar het ergens ingeslagen staat bij transportfietsen van Germaan?
          Er zat een achteras in waar het nr. 54 ingeslagen is dus ik neem maar even aan dat de fiets van 1954 is.
          Meer kan ik er nog niet over zeggen.
          Groetjes van mij,
          Charles Waagenaar

          1. Hoi Charles.
            Het framenummer van een Germaan staat links onder de zadellug. Kijk maar naar de foto’s van mijn fiets elders op de site. Dat is voor 99,9 % zeker een Germaan.
            Groeten,
            Roeland.

        2. Ongeveer een half jaar geleden heb ik geprobeerd om deze Sondaar te benaderen voor Germaan informatie over de framenummers. Echter krijg ik geen enkele reactie terug. Misschien moeten meer mensen hem eens uitdagen om de framenummers te publiceren in het verenigingstijdschrift van ‘De oude fiets’.

          1. Paul heeft al wel een globale indicatie gepubliceerd in het dateringsboekje van De Oude Fiets. Ze zouden in 1936 met de letter A begonnen zijn, elk jaar een nieuwe letter, en in 1961 met de Z geëindigd.
            Dat is niet helemaal juist. Ze zijn inderdaad voor de oorlog met de A begonnen en gingen op alfabet verder, maar de volgende letter kwam niet met een nieuw jaar maar gewoon als de 9999 nummers vol waren, dus na A9999 kwam B0001.
            Een bruikbare lijst heb ik er ook niet van, wel wat ijkpunten:
            in 1950 waren ze bij de letter M
            in 1954 waren ze bij de letter T
            in 1957 waren ze door het alfabet heen en begonnen ze voor even nog een keer met de A, om ergens eind jaren ’50 met een ander systeem van nummeren te beginnen.

        3. jammer, het gaat dus om een privéverzameling?
          ik heb enige jaren geleden contact gezocht met Paul, maar dat nooit gekregen.

          1. Het is inderdaad een privĂ©verzameling, maar wel van een hoog niveau. Paul heeft vroeger met Gertjan Moed samengewerkt – dan weet je het wel. Hij is een teruggetrokken persoon, dat zal de reden zijn dat hij niet makkelijk reageert.

  3. Hoi Marcel,
    Bedankt voor de tip. Ik zal het in overweging nemen en uiteindelijk zal het wel goed komen.
    Ik kijk een beetje op tegen het uit elkaar solderen. Nog nooit gedaan.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *