29 gedachten over “Vervolg zoektocht en tip”

  1. Hallo Roeland
    Het ziet er allemaal zéér algemeen uit,Ik denk wel dat hij van voor de oorlog is oa met de vetnippel op de trap as,Ik dacht eerst nog dat het een Maxwell was ,maar na bestudering en vergelijking van mijn Maxwell is dat hem toch niet.
    Groeten Ad

  2. Ja deze details zijn mooi gefotograveerd maar inderdaad erg standaard .
    Ik denk dat aanknopings / onderzoek punten kunnen zijn het rek merk Standaard met de overgang liggende /staande gedeelte net als bij Junker
    Het kettingblad en bovenal de Trapas die is wel appart vraag me af hoe die gelagerd is en mischien staat daar wel iets op .
    Dan heb je nog het feit dat vroeger ieder dorp wel een fietsen maker had die zelf fietsen assembleerde of bouwde ,en dat maakt het voor iedere merkloze fiets erg moeilijk de indentiteit te achterhalen .
    Ik gok het op een Junkers als het al een bekend merk is !!!!maar dan nog this een mooie fiets geniet er van ! .

    1. ***Dan heb je nog het feit dat vroeger ieder dorp wel een fietsen maker had die zelf fietsen assembleerde of bouwde ,en dat maakt het voor iedere merkloze fiets erg moeilijk de indentiteit te achterhalen***

      Deze zouden dan toch aan het frame nummer te herkennen moeten zijn.
      Ik denk dat aan een laag of geen frame nummer.

      Als ik dan zo,n bouwer zou zijn, zou ik mn naam er in slaan ipv een nummer. Dit kom je volgens mij nooit tegen.

      1. Hoi Dick.
        Het frame nummer is 69367 (zie foto bij eerder artikel in ‘dateren en identificeren’). Ik hoop dat dit nummer, in combinatie met alle specifieke details, tot een datum en merk kan leiden. Dat zou mooi zijn maar zonder etiket fietst hij ook prima.
        Groeten,
        Roeland.

        1. Hoi Roeland,

          Ik rij ook nog steeds merk loos rond met het frame nummer 31368 en dat gaat prima.
          Maar ik had het geluk met het originele achteras met het jaar 26 erop. Maar verder geen enkele aanwijzing gevonden op het verf loze frame.

          Groeten,

          dick

      2. maar juist die gebruikten veelal transfers die later vaak overgekwast zijn .
        Een enkeling had dan z,n eigen balhoofdplaatje zoals de goudhaantje op deze site .

    2. Ik kwam vandaag een afbeelding van het kettingwiel tegen in de groothandels catalogus van Eysink (seizoen 1932/33). Het is helaas niet iets speciaals. Het is van Williams, een grote toeleverancier van onderdelen uit Engeland.

      1. Hoi Erwin.
        Heb je voor mij een afbeelding van die catalogus met dat kettingwiel? Dat zou me verder kunnen helpen met de zoektocht want het lijkt me mogelijk dat niet alleen Eysink dat onderdeel monteerde.
        Groeten,
        Roeland.

          1. Hoi Marcel.
            Mijn transportfietsenverstand reikt (nog) niet zo ver dat ik het verschil weet te maken tussen een transport tandwiel en een tour tandwiel maar ik heb het spul zojuist voor je gefotografeerd en opgestuurd naar de site. Voor zover ik kan zien is het een vrij fors tandwiel.
            Groeten,
            Roeland.

        1. Marcel, ik zal de afbeelding opsturen. Kijk ook eens of er aan de achterkant van de crank een logo zit ingeslagen, bij williams is dit namelijk het geval. Dat staat ook op de afbeelding. Het is af en toe wel slecht zichtbaar (ondiep/scheef ingeslagen). Het ziet er uit als een kort zwaardje met de letters EBW. Het crankstel wat je erop hebt zitten ziet er niet uit als het typische transport crankstel, maar meer als het type wat je vind op zogenaamde halftransport oftewel dienstrijwielen. Deze kunnen ook bredere tanden hebben als normale crankstellen (ik heb zo’n crankstel op een oude nederlandse legerfiets zitten).

          1. Hoi Erwin.
            Nogmaals dank voor die prachtige pagina. Ik zal morgen even kijken of ik zo’n ingeslagen merktekentje kan ontdekken.
            Groeten,
            Roeland.

          2. Er staat inderdaad een merktekentje in het tandwiel plus nog een nummer. Ik heb Bas de foto’s van dat merktekentje en een lettercode lijst van Williams toegezonden waaruit je het jaartal kunt identificeren. Het crancstel van mijn fiets heeft de letters AK en dat betekent dat dit onderdeel uit het productieseizoen 1947-1948 komt.

  3. Hoi Ad.
    Ik vrees dat mijn bike merkloos zal blijven.
    En Hoi Marcel.
    Genieten doe ik er gelukkig iedere dag van. Dus moet het mij misschien ook maar een worst wezen wat voor een merk en leeftijd het ding heeft. En anders verzin ik gewoon een interessant merk en bouwjaar.
    Groeten,
    Roeland.

      1. Dat doet tekort aan de historie van de fiets vind ik.
        Ook ik heb een vergelijkbare fiets en weet nog steeds niet welk merk.
        Er moet iemand zijn die meer weet over die frame nummers.

        1. Ik denk en weet wel zeker dat wij maar wat graag het merk willen weten. Maar zoals jij ook wel weet is dat bijna niet te doen bij een standaard transporter.

          1. Frame nummers !!!!

            Als plaatsenlijke fietsen makers frames lieten komen van grossiers
            zouden dat dan ongenummerde frames zijn geweest ? denk zelf van niet ondanks dat bij sommige het frame nummer heel slordig erin geslagen is dit kan echter wel als het zelf gebouwde frames waren .
            Denk niet dat een merk als Fongers ,Batavus en Germaan hun eigen frames zouden verkopen via grossiers dan zouden hun standaard frame nummering ook niet meer kloppen toch? .
            En bij veel ouden fietsen makers bouwden hun vaders vroeger zelf ook fietsen .
            Iemand die meer weet van frame nummers bij frames via grossiers ?.

        2. Dit is een interessante opmerking. Aangezien er in Nederland een lange traditie bestaat van registreren en administreren moet er haast wel ergens een centraal register te vinden zijn. Maar waar?

  4. P.S. volgens de folder verderop op deze site leverde een merk als Rivertown wel frames .
    Weet echter niet of die dan al genummerd waren en het ketting blad van Rivertown is ook anders dan het standaard Kettingblad dat wij kennen .
    Mischien zijn er mensen die nog weten hoe dat ging bij Rivertown ? .

  5. Hoi Bas.
    Deze foto’s kunnen bij het artikeltje ‘vervolg zoektocht’ voor bij de
    reactie op de vraag van Marcel.
    Groeten,
    Roeland.

    1. Hoi Bas.
      Ook Eysink monteerde dus Williams kettingwielen. Net als vele anderen. De zoektocht heeft het raadsel van het fietsslot opgelost. Ik weet nu wat GB betekent. Daar hoor je binnenkort meer over. De Germaan frame nummers zijn nog altijd spoorloos maar ook daar kom ik steeds dichter bij.
      Groeten,
      Roeland.

      1. Bijna 5 jaar na plaatsing van het artikel over het fietsslot ‘GB’, tref ik het artikel aan bij mijn zoektocht naar informatie over het betreffend slot. Ik heb een identiek slot (nr. 385051), welke op een Fongers herenfiets (framenr. W8482: 1953) is gemonteerd. Ik ben erg benieuwd naar de oplossing van het raadsel, zoals wordt aangekondigd, maar kan dit niet op transportfiets.net vinden. Is deze informatie op een of andere manier beschikbaar?
        Paul Hogervorst

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *