Beste lezer,
Kort geleden heb ik op Marktplaats een Long John transport fiets gekocht.
Volgens de website longjohn.org komt deze uit eind jaren 40 begin jaren vijftig.
Ik heb nog geen framenumer kunnen ontdekken onder de dikke lagen verf maar als ik het frame vergelijk op de site kan het haast niet missen.
Nu staat er op de Long John site een fiets met het zelfde frame. Echter staat er in de tekst bij deze fiets dat het achterwiel niet origineel is omdat de frames van die tijd voor 26 inch velgen zijn gemaakt. Laat er bij mij nou ook zo een achterwiel inzitten…
Na nader onderzoek ben ik er achter gekomen dat de Torpedo drie versnellingsnaaf die in dit wiel zit op zijn vroegst ergens uit de jaren 70 moet komen. Volgens mij is het namelijk een Torpedo H3111 met de zwarte kunstof schakelaar. De velg kan ik weinig over zeggen behalve dat het er uit ziet als een zware velg met van die uitgestulpte gaten voor de spaken. Overigens lijkt de as ook een beetje ruim in de achtervork te zitten maar misschien is dit normaal.
Mijn vraag is nu, weet iemand wat voor een naaf hier origineel in gezeten kan hebben? Als dit niet meer te achterhalen is, wat is dan een mooie zware transportnaaf uit die tijd. (eind 40 begin 50).
Ik heb ook enige twijfels aan het stuur, het is namelijk erg smal maar het lijkt wel een oude te zijn, dit is echter alleen gebaseerd op het feit dat de moet om hem vast te zetten een kleinere maat heeft dan ik bij moderne fietsen zie dus zeker weten doe ik dat niet.
Heeft iemand hier toevallig ook een idee over? Misschien kan ik hem vervangen voor een mooie oude brede als dat past.
Ik hoop dat iemand mij kan en wil helpen aan meer informatie.
Alvast bedankt.
Bob
Mooie fiets hoor!!,Echter het lijkt net of het achter wiel te klein is voor de fiets .
Het is net of er een 28 inh wiel in hoort,maar dat kan ook gezichts bedrog zijn .
Groeten Ad
Hoi Ad,
Het achter wiel is inderdaad te klein volgens de “kenners”. Er zit een 24 inch wiel in terwijl er een 26 in zou horen.
Gr. Bob
Hoi Bob,
Ik heb nog een hele brede 26″ velg liggen maar misschien is die wel weer te breed. Het is er een die uit een transportfiets komt. Als je daar een Torpedo zonder versnellingen in spaakt dan heb je volgens mij een mooi achterwiel voor je Long John. Laat maar weten of je daar gebruik van wilt maken.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Hoi Charles,
Ik wil daar graag gebruik van maken. Moet ik wel even kijken of die inderdaad niet te breed is voor mijn achterbrug. Hoe breed wordt de velg met een band er op? Hoe kunnen we elkaar contacten, zet liever niet mijn mail adres hierin ivm spam.
Overigens heb ik vanmiddag een Torpedo naaf gekocht bij Cito in Amsterdam. Hele mooie zware naaf. Jammer is wel dat hij aan mij is verkocht als zijnde uit 1952 maar komt dus uit 1963… (er staat een F ingeslagen) Morgen maar even terug, ’t is gelukkig bij mij om de hoek, misschien heeft de dame zich vergist. Volgens haar zijn de gladde uit de jaren 50 en de geribelde uit de jaren 60… Ik weet het niet, iemand hier een idee?
Groeten,
Bob
Hoi Bob,
Dat is nou ook weer wat moois!! Verkoopt ze een achternaaf voor €49,95 en dan komt ie niet eens uit de jaren vijftig!!
Ik weet niet of ze er nog meer heeft liggen maar volgens mij heb ik diezelfde naaf veertien dagen geleden in mijn handen gehad.
Ik heb er nog een paar liggen dus ik heb hem niet gekocht.
Of de geribbelde ouder zijn dan de gladde weet ik niet zeker maar op oude reclametekeningen zijn ze wel altijd glad dus het zou wel eens waar kunnen zijn. Maar daar moet je me niet op vast pinnen.
Alle naven uit oude transportfietsen van mij, en dat zijn er een stuk of acht, zijn glad in’t ieder geval.
En die velg zal ik eerst even opmeten. Je zult even geduld moeten hebben want het ding ligt bij mijn vriendin (met/is die mooie Gazelle) en daar kom ik waarschijnlijk volgende week woensdag weer. Dus dan geef ik daar woensdag wel weer antwoord op.
Je kunt me ook mailen via de “transportfietstourchatbox” die Bas op mijn verzoek in het leven heeft geroepen (nog steeds vee dank daar voor) maar dan moet je even kijken naar zijn berichtje op deze site daarover en dat is te vinden onder het onderdeel “brieven” en dan het bericht “De mailgroep van transportfiets.net” Dat is eigenlijk voor de transportfietstour maar als je belooft dat je fiets 18 april klaar is zodat je mee kan gaan fietsen met de tour dan doet niemand daar moeilijk over volgens mij.
En mocht het zo zijn dat je zo enthousiast bent geworden dat je niet kan wachten dan kan je me nog mailen via charles@tilburgers.nl Dat kent toch iedereen al omdat het een adres is van onze stichting en dan komt het alleen bij mij terecht.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Hoi Charles,
Ik wacht gewoon even rustig af tot je tijd hebt gehad om de velg op te meten. Je moet natuurlijk ook tijd besteden aan je Gazelle…
Op zich heb ik ook helemaal geen haast, de fiets doet het prima zoals hij nu is. Ik gebruik hem dan ook dagelijks voor boodschappen en woon/werk verkeer. Maar ja, als je dan toch zo een fiets hebt gekocht en je gaat eens lezen… Tja dan begint het toch te jeuken en wil je hem zo veel mogelijk in originele staat terug brengen. Maar ik geloof niet dat ik dat gevoel echt hoef uit te leggen op deze website! 🙂
Stel dat Cito geen jaren 50 naaf meer heeft. Heb je dan misschien een adres waar ik die eventueel wel kan vinden. Het lijkt me wel zo leuk om het origineel zo dicht mogelijk te benaderen bij het restaureren/opknappen van deze fiets.
Bij het fietsen treks het stuur/wiel ook een beetje naar links. Als ik goed kijk en het stuur en de voorvork recht houdt dan zit het wiel niet recht in de vork. Het lijkt er op dat de voorvork poten niet evenwijdig staan. Is dit terug te buigen???
Nou weer allemaal vragen. Ik hoop dat iemand mij kan helpen.
Groeten,
Bob
Hoi Bob,
Wat wij doen met vorken of frames die niet meer helemaal recht zijn is “richten”.
Bij ons heeft een timmermanswerkbank de voorkeur omdat ie zwaar is en er een houten bankschroef aan zit. Daar kan ook een stalen bankschroef op gemonteerd worden voor andere klusjes.
Als je een voorvork dan klem zet met een stuk hout en een paar lijmklemmen kan je veel doen.
Het stuk hout zetten wij op de kroon van de vork en al naar gelang wat er rechtgezet moet worden laten wij de binnenbalhoofdbuis of de vorkpoten over de rand van de werkbank naar buiten steken.
Over de schroefdraad van de binnenbalhoofdbuis draaien we dan 2 of 3 windingen dikke tape of iets wat de schroefdraad beschermt en dan schuiven we daar een ronde buis overheen van een meter of drie (twee kan ook) dan vragen we aan een paar pubers met overgewicht of ze even voor contragewicht willen spelen en dan maar liften. Wij hebben de ervaring dat het beter is om de vork zo vast te maken dat je de buis naar boven moet trekken omdat je dan beter voelt wat je doet. Je voelt dan als het ware waar het buigen overgaat in koudsmeden.
Als een of twee van de vorkpoten zelf gericht moeten worden kan je beter een rechthoekige buis nemen waar één vorkpoot in past en wat textiel om de poten heen draaien om de lak te beschermen waar wij wel eens mee in de fout zijn gegaan is dat de vorkpoten gaan “knikken”. Er komt dan op een klein stukje veel vervorming waardoor er een kuiltje ontstaat wat er niet meer uit te krijgen is.
Voorzichtigheid is geboden bij zulke klusjes maar ik moet er bij zeggen dat ik al meerdere vorken het leven heb gered.
Dus als het niet te erg is kan het erg goed gaan.
Ander ding is het achterspoor. De ervaring leert mij dat er veel frames aan de achterkant ook niet helemaal recht zijn.
Het eerste wat je daar moet checken is of de velg van het achterwiel precies midden tussen de konen van de naaf gespaakt is.
Als je het wiel dan in het frame zet kan je daar al het een en ander aan zien.
Er zijn wel andere manieren om er achter te komen of het frame recht is of niet maar dat is een lastig werkje waar je aardig wat hersencapaciteit voor nodig hebt. Geduld is een schoone zaak zullen we maar zeggen.
Het staal waar oude fietsen van gemaakt is moet je een beetje benaderen als kauwgum maar dan iets steviger en je kunt het minder lang blijven vervormen omdat het anders “moe” wordt en breekt.
En dan als laatste; als het niet te erg is moet je het laten.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Beste Charles,
Bedankt voor deze waardevolle informatie. Ik zal de vork er eens uit halen binnenkort om te kijken hoe de vork nu precies in de steel zit zal ik maar zeggen.
Het achterwiel zit ook een beetje scheef lijkt het zal hier ook eens naar kijken met de zojuist verkregen tips.
Super bedankt weer.
Groeten ,
Bob
Ben net bij Cito geweest. Ze had geen oudere naven meer dan degene die ik mee heb gekregen. (1973)
Ze had wel nog een nieuwe oude naaf huls uit 1950, deze heb ik gratis meegekregen, ik kan dan het nieuwere binnenwerk overzetten in de oude.
Dat noem ik nog eens service!
Het is een detail maar is toch weer dichter bij origineel.
Gr. Bob
Gisteren het voorwiel er uit gehaald. De vorkpoten staan idd niet evenwijdig. Eens kijken of ik op mijn werk gebruik kan maken van de timmermanswerkbank en een lange pijp. Volgens mij valt het verschil erg mee.
Ook even naar het achterwiel gekeken. Deze zat gewoon niet helemaal recht in de achterbrug. Is het normaal dat de as niet even dik is als de sleuf van de achterbrug? Zijn daar geen speciale busjes of ringen voor? Volgens mij heb ik dat wel eens gezien…
Ik hoor het graag.
Groeten,
Bob
Hoi Bob
Ik wil even opmerken dat ik bij Gazelle Transportfietsen vaak tegenkom dat de linker vorkpad is uitgesleten mischien is dat dan weer omdat de frames standaard zo werden gemaakt dat er een 11 mm as in kon en die dan vaak werden voorzien van een remnaaf met 10mm as .
Hoi Marcel,
Ik zal beide kanten eens nader inspecteren en misschien even meten.
Als een kant is uitgesleten, kun je hier dan nog iets aan doen?
Gr. Bob
Dat hoeft bij de jouwe niet het geval te zijn ,maar als dat zo is zou je die uitgesleten kant of plek kunnen oplassen en bijwerken das geen probleem .
Hoi Bob,
Als je de vork gedemonteerd hebt kan je hem op een plat vlak leggen met de kromming van de vorkpoten omhoog. Je kunt dan controleren of de poten evenveel naar voren/achteren staan door de kroon plat op het vlak te drukken en dan eerst druk op de ene poot en dan op de andere uit te oefenen kom je er achter of ze evenwijdig staan. Als ze geen van tweeën van het vlak afkomen staan ze evenwijdig. (wel even checken dat er geen giet-of smeedranden aan de kroon zitten aan de achterkant)
Wat je ook kunt checken is of ze in rechte lijn staan met de binnenbalhoofdbuis.
Die laatste zet je eerst evenwijdig aan het vlak dan kan je aan de ruimte tussen het vlak en de poten zien of het goed is.
Of ze niet te veel naar links of naar rechts staan kan je checken door een buis in de binnenbalhoofdbuis te steken en dan te kijken of ie midden tussen de uiteinden van de vorkpoten zit.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Beste dames/heren,
Ik zal nog even terug komen op de vraag over gladde en geribbelde naven. De jongste gladde naaf die ik ben tegengekomen is uit 1965 en ik ken geen gladde naven uit de jaren 70. Alleen geribbelde, naast de 1-speed remnaaf waren ook de duomatic, automatic en dreigang geribbeld. Van de gladde Torpedo-naaf is de Styria een exacte kopie (ook qua uiterlijk). Verder zijn er qua techniek diverse kopieën zoals Favoriet (uiterlijk ook vrijwel gelijk) en Perry.
Een opvallende verandering bij de naven van Torpedo is dat de buitenkant van de remmantel in veel geribbelde remnaven niet meer met een klinknagel bevestigd is aan de buitenkant. Deze wordt daar met een soort klemring tegenaan gehouden.
Bovenstaande ervaring heb ik opgedaan bij gewone fietsen, ik weet niet of er bij Torpedo nog lange tijd speciale uitvoeringen zijn gemaakt. Zijn die naven en remmantels bij een transportfietsnaaf eigenlijk breder?
Het zou fijn zijn als er van de torpedo-naven een website wordt gemaakt vergelijkbaar met de Sturmey Archer herritage website.
Mvg,
Yorick.