Raket transportfiets

Hallo transportfietsfanaten!

Ik heb gisteren een oude transportfiets gekocht om ook daadwerkelijk te gebruiken. M’n Gazelle herenfiets uit 1936 kan het vaak niet meenemen en de antieke fietskar loopt me net wat te zwaar. Dus een transportfiets gekocht die technisch uitstekend en aardig compleet is, maar cosmetisch nog wat te wensen overlaat. Niks rot, wel veel oppervlakteroest. Iemand is met een spuitbus in de weer geweest, maar is de grondverf vergeten. Het leer van het zadel is gescheurd, maar de paardenharen onderlegger is nog goed. Om toch te kunnen rijden is het zadel afgetaped, in afwachting van een ambachtsman die het kan repareren.

Voorlopig laten we de lak even zo. Na uitputtende restauraties ben ik meestal te voorzichtig, met als gevolg dat zulke spullen niet meer gebruikt worden waar ze voor zijn… Dus, invetten en rijden!

Ik heb een vraag. Het merk op het balhoofd geeft aan: Raket rijwielen. Nooit van gehoord en Google geeft ook geen resultaat. Geen idee of het bagagerek achterop origineel is. De dynamo is een jonkie. De aluminium kettingkast lijkt me ook van later datum. De bandmaat is 28 x 1 1/4″. Trappers zijn van Herup. Frame nummer is niet te vinden.

Wie kan mij wat vertellen over het merk Raket?

Met vriendelijke groet,
John

55 gedachten over “Raket transportfiets”

  1. Gefeliciteerd met de aanschaf!

    De Oude Fiets biedt deze info:
    Raket is het merk van de Hollandsche Speciaal Industrie uit Zutphen, eerste inschrijving in het handelsregister april 1929.

  2. Hallo John

    Het merk Raket bestaat wel en informatie hierover vindt je op de site van Herbert { rijwiel .net } .
    Ik heb zelf ook een Raket opa fiets jaren 60 { die ik ga slopen } en dat merk komt volgens mij uit Groningen je moet maar eens op de site van Herbert gaan zoeken er was nog iets met Mustang ook zo,n merk mischien uit de zelfde tijd ,buurt of samen gegaan ? .
    Hebben wel een leuk logo is die van jouw nog zichtbaar ? .

    1. Enne die kettingscherm is typisch Transport van Roelewiel .
      Echter onder het merk Standaard ook gemaakt van Alluminium {mischien later ook van Alluminium onder de naam Roelewiel maar dat ben ik nog niet tegen gekomen } .
      De drager achter ziet er wel goed uit { zonder aangemonteerde reflector }dus dat liet ik lekker zitten .

      1. Ik zal zo snel mogenlijk een foto maken van het logo { Transfer }
        Heb wel ergens erover gelezen op de site van Herbert mogenlijk bij een ander onderwerp daar stond ook iets bij over het merk Mustang maar kan het fout hebben is ook al lang geleden !!!
        Het was na de zoektocht toen ik tegen de Raket aanliep { zit trouwens een Mustang voorvork in } .
        De trapas is kapot het kettingblad en de as zijn een geheel !.
        De orginele spatborden hebben net als bij Fongers een Camelback vorm .

        1. Beste mensen,
          ik rijd een Mustang. Hierbij het balhoofdplaatje en een eerste foto van de fiets. Ik heb geen idee hoe oud de fiets is, hij kwam van een boer in Westerbork. Inmiddels zit er achter een nieuwe passende velg in.
          Groet, Marco uit Dordrecht

        2. Waar heb jij Raket gezien op Herbert z’n site ? Ik heb het artikel over Mustang nog eens goed gelezen (ik heb ook een Mustang, daarvoor had ik het al eerder gelezen), maar Raket wordt niet genoemd. Wel wordt Rocket genoemd, dit was een merk van framebouwer “De Wilde”.
          Gr. Erwin

          1. Mustang was overigens ook grossier van onderdelen en frames voor zelfbouwende fietsenmakers. Misschien dat je daarom een Mustang voorvork hebt. Kan het niet zijn dat Raket een eigen merk van een fietsenmaker was ?
            Gr. Erwin

          2. Geen idee Erwin

            Mischien wel bij dat stukje over de Wilde ,het is ook al lang geleden mischien werdt het wel ergens genoemd als B merk ofzo maar any way jouw uitleg hier is duidelijk en interesant toch mooi dat hier weer 2 minder bekende merken Raket en Mustang Transportfietsen te zien zijn !!.

          3. Hallo John, Marcel,
            Het merk Raket komt niet op mijn website voor. Raket was eind jaren ’20 inderdaad een merk van de Hollandsche Speciaal Industrie in Zutphen, een kleine fietsenfabriek die zelf frames bouwde. Ze gingen in 1932 failliet en fietsgrossier Kruitbosch uit Zutphen nam het merk over. Tot minimaal 8 jaar geleden was het merk nog steeds in handen van Kruitbosch (nu in Zwolle) en werd het voor kinderfietsen gebruikt. Op de website van Kruitbosch Zwolle staat dat ze in de jaren ’50 zijn opgericht, maar Kruitbosch Zutphen bestond dus al veel langer en hoe deze twee zich tot elkaar verhouden weet ik niet. Ook weet ik niet wat Kruitbosch Zutphen na 1932 met het merk Raket heeft gedaan. Het meest waarschijnlijk is dat ze het voor assemblagefietsen hebben gebruikt.

            Groeten,
            Herbert

              1. swift is een transfer die dikwijls gebruikt werd door fietsenmakers nadat een fiets overgeschilderd was [staat er ook een springende hond bij ? ] mvr grt

    2. Raket fietsen werden gemaakt in de tweewieler grossierderij in Zutphen. Een grossier had in de winter niet zoveel te doen, dus zette het personeel fietsen in elkaar uit de aanwezige onderdelen.
      Mijn opa heette G.W. Kruitbosch.
      Kruitbosch is nu de grootste tweewieler grossierderij van Nederland, gevestigd in Zwolle. Ze voeren nu het merk Cortina. Raket is dus een voorloper van Cortina zou je kunnen zeggen. Andere fantasie merken uit mijn opa’s gedachten ontsproten: Hermina ( m’n oma) GeWeKa (initialen opa zelf).
      Hartelijke groet: Ben Kruitbosch

  3. Hallo Bas en Marcel,

    Een foto van het logo volgt. Dezelfde lichtblauwe kleur vind ik ook terug op een stukje van de achterbrug. Wil natuurlijk niet zeggen dat de fiets origineel niet zwart is geweest.

    Het kettingscherm oogt als een dingetje uit eind jaren ’50 begin ’60. Mijn pa had een Gazelle uit die tijd met exact hetzelfde scherm. Het scherm lijkt vrij nieuw; de gegalvaniseerde beugels zijn totaal niet aangetast.

    Verder valt op dat de zadelpen verchroomd is, maar de trapcranks lijken weer vernikkeld. Het zadel zit overigens fantastisch met die paardenharen voering, kan geen Lepper tegenop. De hele zithouding is trouwens goed. Lijkt toch dat bij alle oude fietsen de trapas verder naar voren gepositioneerd is, waardoor oude fietsen toch “licht” trappen, ondanks het hogere gewicht.

    Groet,
    John

  4. Nog wat gevonden: kettingscherm inderdaad van Roelewiel. Draagrek van Standaard. Bracketbouten staan bijna verticaal. Veel terugkomende details dus. Misschien was Raket zo’n piepklein fabriekje dat fietsen assembleerde van onderdelen uit de catalogus?

    Hoeveel kilogram mag er normaliter op een draagrek gepakt worden?

    Groet,
    John

    1. Hoi, John
      Het zal mij niet verbazen dat deze fiets een product is van een lokale fietsenmaker, buiten de merknaam staat er niks op het balhoofdtransfer. Een beetje fabrikant zet buiten de merknaam ook minimaal de plaatsnaam en eventueel het woord “rijwielfabriek” er op. Maar wie de fabrikant ook is, je kan er denk ik wel van uit gaan dat er niet veel van zullen zijn. Je hebt hoe dan ook een zeldzame fiets.
      Gr. Erwin

  5. Met foto-reactie van Marcel:

    hierbij fotos van de Transfer van Raket .
    Ook een foto van een buis Transfer .
    En een foto van de Transfer van Mustang welke op de voorvork prijkt .

    Groet Marcel .

  6. De fiets zal ouder zijn dan de Mustang-voorvork… Deze voorvork is van de jaren ’70; deze transfer (met de strepen) werd door Mustang pas vanaf die tijd gebruikt.

    Groet, Sandra

    1. Hoi Sandra

      Ik meende zelf ook al dat de Raket fiets ergens uit de jaren 60 kwam .
      Denk zelf uit de tweede helft dus na 1965 .

      Groet Marcel .

  7. Hoi Marcel,

    Ah, ik meende te hebben begrepen dat je van een veel ouder exemplaar uitging. Ik heb het nog even gecheckt bij mijn vader (hij was in die tijd eigenaar van Mustang): het was echt jaren ’70 dat ze begonnen met de transfer met strepen. Exacte jaar weet hij niet meer, meer eerder richting 1975 dan 1970.

    Groet, Sandra
    http://www.mustangrijwielen.nl (in aanbouw)

    1. Hallo Sandra

      Valt dat effe tegen dan is die nog niet zo oud ! maar goed zou kunnen .
      Meestal komt mijn vermoeden aardig in de buurt echter ik weet verder ook niks van het merk Raket .

      Bedankt groet Marcel .

    2. Hallo Sandra,

      Wat een prachtige website! Bestond er maar zo’n site van ieder oud merk.
      Ik ben benieuwd wie de eerste transportfiets gaat vinden.

      Wat misschien nog een aanvulling zou zijn is een kopje ‘dateren’, m.b.v. framenummer of ruwer, op basis van bijvoorbeeld transfer.

      Ga zo door!
      Bas

  8. @Bas,
    Bedankt voor je reactie! Een kopje dateren zou inderdaad een idee zijn. Ik probeer nu bij ‘De fietsen’ wat dingen te schrijven die kunnen helpen bij het dateren, maar misschien is het inderdaad overzichtelijker om dat apart te doen. Ken je een voorbeeld van een site waar dat op een overzichtelijke manier is gedaan? Ik zal zelf ook eens gaan rondkijken.

    @Marcel,
    Maar het blijft een mooie fiets die je hebt!

    Groet, Sandra

  9. Foto-reactie van Marcel:

    Raket heeft behalve transfers ook een balhoofdplaatje en spatbord plaatje gebruikt .
    Welke periode ? geen idee zie foto .

    groet Marcel.

    1. Raket fietsen werden gemaakt in de tweewieler grossierderij Kruitbosch Zutphen. Een grossier had in de winter niet zoveel te doen, dus zette het personeel fietsen in elkaar uit de aanwezige onderdelen.
      Mijn opa heette G.W. Kruitbosch. Levertijd Raket-fietsen ± 1930 – 1970.
      Behalve deze eigenbouw fietsen leverde de firma Kruitbosch ook Onderdelenpakketten om zelf een fiets van te bouwen. Allemaal winterwerk…. Mijn Vader E.J. Kruitbosch verliet de zaak in Zutphen in 1956 en begon een groothandel in Zwolle. Deze groothandel is nu de grootste tweewieler groothandel van Nederland, gevestigd in Zwolle met klanten in heel Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Ze voeren nu het merk Cortina. Raket is dus een voorloper van Cortina zou je kunnen zeggen. Andere fantasie merken uit mijn opa’s gedachten ontsproten: Hermina ( m’n oma) GeWeKa (initialen opa zelf).
      Hartelijke groet: Ben Kruitbosch

  10. Ik heb ook een originele Raket transportfiets. Graag zou ik wat meer informatie willen over het merk en de productie.

    B.V.D.

    Gr Jaap

    1. hoi Jaap

      hoop een verslag te zien op deze site van jouw Raket Transportfiets
      met fotos ben nieuwsgierig naar de bouwjaar en hoe het er nog uit ziet .

      Groet Marcel .

  11. Hoi

    Ik heb een oma model RAKET fiets met een moskito motertje
    gekocht voor retauratie in loenen Zowel het balhoofdplaatje als het spatbordplaatje is gelijk het is een ruitmodel zoals eerder in dit artikel
    maar niet gekleurd maar gegraveerd grote bolle spatborden
    grote witte blokpedalen chromevelgen met bieszwart
    hoe oud????

  12. Hallo iedereen,

    Ik ben nog steeds blij met m’n Raket. Hij wordt dan ook meerdere keren per week gebruikt. Inmiddels zit er voorop een kist van 60 x 40 x 40 cm met drie vleugelmoeren vastgezet. Dunne plankjes laten schaven om de zaak zo licht mogelijk te houden. Samen met een fietstas achterop kan je ongeveer een volle boodschappenkar in één keer meenemen. Eén keer heb ik er 80 kg voor op gehad. Moet je toch netjes in het midden zetten. En het stuur stevig vasthouden. Zijn er eigenlijk wettelijke limieten wat betreft het te laden gewicht?

    Het is een werkfiets, dus heb ik hem behandeld met preserveerolie. Die droogt op tot een kleverige waslaag. Samen met opgenomen stof geeft dit een mooi oud patina, zeker omdat ook delen van de lak schoon worden, omdat je door het gebruik de was af poetst. Verder wordt de fiets nooit gepoetst, alleen af en toe afgespoten met een waterstraal.

    Het enige nadeel vind ik het zwaar trappen. Ligt niet aan de lagers of de bandenspanning. Wel zijn de spaken aan de losse kant en vermoedelijk is dat de oorzaak. Ik kan de meeste niet spannen, het vierkant van de nippels draait rond. Dus ik overweeg nieuwe spaken. Zijn de oude dikke exemplaren nog te verkrijgen?

    Groet,
    John

  13. Hoi John,

    Leuk om te lezen dat je zo’n plezier met je transportfiets hebt.
    Die spaken zijn nog volop te krijgen dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.
    Bij een Torpedo naaf of een kloon daarvan kan je in het achterwiel spaken zetten van 292mm lang bij drie kruis gespaakt. In het voorwiel kan je met de iets kleinere flensen van de voornaaf met 296mm spaken toe. Ook drie-kruis-gespaakt.
    Ik weet niet of je wielen kunt spaken maar als je een keer langs wilt komen dan kan ik het wel voor je doen. Ik heb spaken liggen en nog hele mooie oude nippels.
    Is in een middag gebeurt.

    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

  14. Hallo Charles,

    Bedankt voor het aanbod. Ik houd het even in beraad. Volgens mij woon je een 25 km noordelijk van me, dus we gaan elkaar vast een keer ontmoeten. Misschien kun je je mailadres sturen, zodat ik contact op kan nemen?

    Groet,
    John

  15. Mijn grootvader, B. Hoksbergen, had een fietsenzaak in Nunspeet/Hulshorst, van 1930-1958. Tussen zijn spullen heb ik ooit een reclamebord van het merk Raket rijwielen gevonden. Verder weet ik niets van het merk.
    Het lukt me niet er een foto van te plaatsen.
    Groet,

    Wim

    1. In tegenstelling tot wat op marktplaats staat is de fiets dus wel waarschijnlijk van na 1931. Het merk hield niet op met bestaan na de overname. Er zit een voordrager op van eind jaren ’30- begin ’40.

  16. Hallo Raketliefhebbers,
    Er kwam een foto voorbij van een Nederlandse Lloyd motorfiets uit 1931. Deze zou geassembleerd worden uit Duitse onderdelen in Zutphen. Kan dat bij ‘De Hollandsche Speciaal Industrie’ rijwielfabriek geweest zijn?

    1. Overigens niet aan Raket gerelateerd, maar in hetzelfde blad wordt in een advertentie op de laatste bladzijde een verzameling aangeboden, waaronder een transportfiets die zou moeten komen uit 1927/28. Kan interessant zijn.

  17. Vandaag in het Rijwielmuseum Ommen geweest en daar vertelde een vrijwilliger dat zijn opa de Raket fiets maakte. Die man zal er ongetwijfeld meer over kunnen vertellen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *