Hallo
Ben net de eigenaar geworden van deze mooie felgroene transportfiets.
Is op zich nog in goede staat op de roest na 🙂 had alleen een lekke voorband,ongeloofelijk wat ik daarbinnen zag geen rubbere lintjes maar een soort stof of touw hennep wie weet het.
een dikke binnenband en het ventiel was met een plaatje ijzer aan de binnenband bevestigd.
Moest het zadel tijdelijk vast zetten met wat bouten de “popnagel?” waren rot en de lap leer lag los.
daarna 14 km mee naar huis gefiets:)
Wil graag weten hoe oud de fiets is en waar die vandaan komt.
zal wat meer foto’s mailen als ik hem opknap.
Groetjes een fiets fan
—
Vriendelijke groet Timon van Egmond
Hi Timon,
Deze fiets heeft erg veel weg van de Bollybike.
Ik vermoed dat jouw fiets de herkomst deelt.
http://www.transportfiets.net/2007/03/02/de-bollybike-is-uitverkocht/
Op Marktplaats staan ook een paar Millers. Misschien handig voor inspiratie voor de restauratie?
Groet,
Bas
Mensen bedankt voor de reactie’s ik zou alleen graag weten hoe oud is ie?
of moet ik uit de laatste post opmaken dat ze nog steeds gemaakt worden?
Ik zal snel de “gerestaureerde miller” op de foto zetten .
Helaas, Timon is hij hoogstens een paar jaar oud. Het is geen echte oude transporter, wel apart en opvallend.
Hoi Timon
Die velglint is van een soort katoen en kan je ook nu nog kopen een soort katoenen band die aan een zijde plakt en die zijn er in verschillende breedtes wordt veel gebruikt in de Wielersport .
Daarvoor en dat kom je ook wel eens tegen was het een gevlochten dikke katoenen koord .
Dat van die ventielen heb ik ook wel eens een vraag over gesteld zal het binnenkort weer eens doen met een foto want waarom zit er een moer en die zit dan ook onder de velg ? .
Bij veel oude Transportfietsen kom je boven de velg om het ventiel een brede rubberen ring tegen die diende om het vocht tegen te houden mischien is dat tevens een goede tip voor de liefhebbers met buiten slaapers vaak komt rond het ventielgat vocht binnen en vaak is de velg daar het meest aangetast .
Hoi, Marcel
Die moer is om de ventielschacht vast te zetten in de binnenband. Daaronder hoort dan een (meestal ovale) metalen ring te zitten. Aan de binnenkant van de binnenband zit ook een metalen ring. Vroeger lukte het nog niet zo goed om het ventiel vast te vulkaniseren in de binnenband. Op zo’n manier bleef hij goed vast zitten in de binnenband.
Je komt het soms ook nog wel eens tegen bij binnenbanden uit het verre oosten van twijfelachtige kwaliteit.
Gr. Erwin
hoi Erwin
dat schept duidelijkheid ,thanks ! .
Hoi, Timon
Dit is inderdaad een dames uitvoering van die bollybike. Als ik de details bekijk van jouw fiets herken ik ze van andere indiase fietsen (standaard, spatborden, zadel, vorkkroon, bagagedragers etc.). Precies dezelfde onderdelen kom je ook op de Indiase Atlas fietsen tegen. Wat betreft het zadel; leer is eigenlijk te veel eer voor het materiaal, het lijkt meer op een soort veredeld karton. Het droogt snel uit en scheurt. Het zadel is absoluut niet berekend op een stevige hollander. Dat touwachtige velglint zou ik er uit halen en vervangen door een rubberen. Het houd vocht vast en verkort daardoor de levensduur van je velgen aanzienlijk. Mocht je nog de originele indiase binnen en buitenbanden er op hebben, vervang ze door goede merkbanden (Schwalbe, Vredestein, Continental of Michelin). Die indiase banden verliezen hun druk vrij snel, drogen snel uit, karkas scheurt soms spontaan, hebben hoge rolweerstand en hebben bij lagere temperaturen ook minder grip. Met andere woorden: ze zijn van erg slechte kwaliteit en fietsen veel te zwaar. Deze fietsen zijn dan niet zo sterk, maar als je regelmatig onderhoud doet kan je er nog lang plezier van hebben. Vooral de roest goed bijhouden, want ze roesten snel. Je hebt een leuke basis om wat speciaals voor je zelf van te bouwen, zodat je een unieke fiets hebt die boven de grijze massa uitsteekt.
Gr. Erwin
mijn advies: gewoon op marktplaats een echte ouwe hollandse kopen….
Hoi Timond,
Met alle respect,besteed er alstublieft geen tijd en geld aan want de fiets is van het allerminste soort.
Ze zijn nog veel slechter van kwaliteit dan de bekende bouwmarkt omafietsen.
Als ze een dag in de regen staan is de eerste roest al zichtbaar.
De fiets kost inkoop bij afname van 10 stuks 65 euro per stuk,en dat is dan nog incl. het Nep Brookszadel dat normaal al bijna net zoveel kost.
Kortom,sorry maar het is eerste klas Rommel uit India.
groetjes Tinus