De transportfiets van Ivo Tak

Mijn naam is Ivo Tak en ik ben sinds vorige week eigenaar van deze transportfiets. Ik was op zoek naar een oude en die heb ik gevonden…. (marktplaats)
Geen idee wat het merk is. De vorige eigenaar had de fiets in Engeland gekocht van een daar wonende Nederlander, maar wist niet of deze de fiets uit Nederland had meegenomen of daar had gekocht.
Net als zoveel mensen wil ik graag weten hoe oud mijn fiets is en welk merk, maar ik heb daar niet veel hoop op aangezien ik (nog) geen serienummer en/of merk heb kunnen ontdekken.
De originele verlichting heb ik erbij gekregen, maar op dit moment is die niet gemonteerd, maar in plaats daarvan “moderne” ledlampjes.
Ook denk ik dat de wielmaat 26″ niet de originele is, aangezien er veel ruimte tussen spatbord en achterwiel zit.
Het zadel is van een mij onbekend merk en ik kan er ook niets over op internet vinden.
Suggesties en tips zijn welkom

Groeten,

Ivo Tak

19 gedachten over “De transportfiets van Ivo Tak”

  1. Hoi Bas,

    Het zadel is in elk geval verweerd maar nog in berijdbare staat, of het van Union is…? In elk geval zag ik gisteren ineens vaag een “naam” op de zijkant in het leer zitten (foto volgt), het leek op de naam “Marion” ofzo, maar na jouw reactie…en nog een keer kijken… staat er “Union”
    Geen idee of dit iets zegt over het merk van de fiets trouwens….

  2. Ik zie zo gauw niet echt gelijkenissen. Bij mij staat Union met sierlijke letters met daaronder een streep. Op t andere union zadel dat je liet zien lijkt het omcirkeld.

    Ik heb op dit moment de fiets bij de fietsenmaker, er moeten namelijk nieuwe pedalen op en nieuwe banden, daarna ga ik de oude verlichting er weer op zetten en wat laswerk laten doen aan t stuur (is gescheurd).

  3. Ik denk dat er anders heel wat mensen die oude trappers en banden van je willen overnemen? Ik zou ze zeker niet weggooien…

  4. De banden heb ik teruggevraagd, dus die zijn beschikbaar, de trappers….die zal ik ook meevragen en beschikbaar stellen, maar zijn echt heel erg op…

  5. Hoi Ivo,
    Als het achterwiel 28″ moet zijn dan moet het voorwiel dat waarschijnlijk ook zijn.
    Het frame komt me bekend voor in zoverre dat de balhoofdlugs en het balhoofd zelf identiek is aan drie andere fietsen waar ik aan gewerkt heb.
    Dat helpt verder niets want ik ben ook niet achter merk of leeftijd gekomen.
    Is de draad van de binnenbalhoofdbuis dikker dan die van een normale toerfiets? Dat is bij die drie van mij namelijk zo. Die zijn zeer zwaar uitgevoerd. Ook voor een transportfiets.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. Alles zit zo dichtgeschilderd dat het moeilijk is te zien….Het is in elk geval dikker dan bij mijn BSP “opa-fiets”… De fiets ga ik vandaag waarschijnlijk weer ophalen en dan zal ik er een kritisch naar kijken.

  6. Nou even een update, de banden zijn vervangen door nieuwe Vredestein Transport banden, de enige die pasten op de velgen. De pedalen zijn ONVERVANGBAAR omdat de oude met geen mogelijkheid los zijn te krijgen….voorlopig maar ff op doortrappen dus.
    Nu moet ik alleen de aanhechting van het stuur laten lassen aangezien die gescheurd is.
    Ik heb de oude verlichting gerepareerd (lang leve WD40) en weer geïnstalleerd. Het gaat om een oude Lucifer koplamp, met dubbel lampje en schakelaar. Ik heb tot nog toe nog maar 1 lamp aan het werk, maar da’s meer dan geen. Achterlampje is er zo een met een vergrootglaasje. Ziet er erg mooi uit.

    Groten Ivo

  7. Hoi Ivo,
    Heb je een lange pedaalsleutel geprobeerd?
    Daar kan je veel kracht mee zetten maar pas op want het is mij wel eens overkomen dat er een pedaal as over de helft werd gedraaid. De pedaal was er af maar het stuk van de pedaal-as met de schroefdraad zat er nog in.
    De crank demonteren en heet stoken kan helpen.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. Alles geprobeerd behalve het warmstoken, dat was ook de suggestie van de fietsenmaker. Ik wacht nog even en dan gaan we dat laatst ook proberen.
      Eerst lassen….

      groetjes Ivo

      1. Ivo, als je de fiets naar de fietsenmaker moet brengen voor nieuwe banden weet je waarschijnlijk niet dat op de linker trapper LINKSE schroefdraad zit en op de rechter dus rechtse draad.
        Niet erg om de eerste keer je neus te stoten… dat vergeet je nooit meer!

        Frits.

        1. Dat weet ik wel hoor, reden voor nieuwe banden bij fietsenmaker waren de vastgeroeste oude banden die ze eraf hebben moeten snijden. Ik heb geen slijptol in huis. De fietsenmaker zou ook meteen de trappers vervangen maar kreeg ze dr niet af. 😉 Maar bedankt voor de tip.

  8. Hoi Ivo,
    Als je de zaak heet gaat stoken is het slim om de de pedalen te demonteren zodat de rubbers niet in de fik vliegen.
    Als ik het goed gezien heb dan zijn ze van het merk Union. Daar zitten doppen op “geklemd” Die kan je er af tikken. Als je dan de moertjes losdraait kan je de hele pedaal zo uit elkaar nemen.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. Goeie tip! Ik ga vandaag weer een beetje verder klussen, maar het wordt warm….dus rustig aan. Ik wil ook de ketting een keertje goed schoonmaken en opnieuw invetten. Heeft iemand nog tips wat betreft het schoonmaken?
      En ook wat betreft het invetten, vroeger deed ik dat met olie en smeervet, maar tegenwoordig heb je van de teflon sprays (hebben we ook op de bakfiets) Is dat aan te raden voor zo’n oude ketting? Houdt wel veel vuil tegen.

      groeten Ivo

  9. Hoi Ivo,
    Mijn idee over oude kettingen is dat je ze in de diesel of petroleum moet weken.
    Als dat achter de rug is kan je per schakel kijken of ze nog makkelijk bewegen. Mocht het hier en daar een beetje vast zitten dan kan je de schakels net zo lang heen en weer bewegen tot ze weer soepel draaien.
    Om ze te smeren is mij in een ver verleden verteld dat je ze het beste in het enigszins warme kopervet kunt dompelen. Het gesmolten kopervet loopt dan tussen de rollen van de ketting en levert een langdurige en optimale smering op. Het vet wat er aan de buitenkant aan blijft plakken moet je natuurlijk weer een beetje wegpoetsen.
    Om de tandwielen te smeren gebruik ik Kroon Rijwielolie wat ik koop bij de Action voor één euro. Dat wordt inderdaad vies en ik weet eerlijk gezegd niet wat nou beter is. Een schone ketting met teflon of een vieze met rijwielolie. Wat ik wel weet is dat het altijd wel een vieze zooi zal worden wat je ook doet.
    Als je gesteld bent op een schone ketting dan zul je er aan moeten wennen om de ketting er met gezette tijden af te halen en te spoelen in diesel of petroleum.
    Maar wat uiteindelijk het beste onderhoud voor je ketting is daar zijn de meningen over verdeeld. Vies wordt het toch.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. Hoi, Charles
      Naar mijn weten wordt kopervet juist niet dunner als je het verwarmd. Daarom wordt het gebruikt bij delen die warm/heet worden zoals schijfremmen bij auto’s. Het wordt ook gebruikt om te voorkomen dat het schroefdraad van warm wordende delen zoals bougies en uitlaten vast gaan zitten. Één van de hoofd bestanddelen is klei, voor de rest zit er natuurlijk zeer fijn koperpoeder en wat pas bij hoge temperaturen smeltend vet in (zover ik weet). Het is een uitstekend middel om te zorgen dat je pedalen, crankspies, boutjes e.d. ook na vele jaren nog steeds los krijgt.
      Voor het smeren van een ketting gebruik ik zelf altijd speciale kettingspray (het ouderwetse kettingvet wat je moest verwarmen kan ik nergens meer krijgen). Als je een goede kettingspray hebt, is deze bij het erop spuiten heel dun en trekt goed in de draaipunten van de ketting, waar een goede smering belangrijk is. Na een tijdje (afhankelijk van het merk) is het oplosmiddel van de spray verdampt en is het een vet geworden. Kettingolie e.d. dringt niet goed in de draaipunten en is daardoor ongeschikt als de ketting helemaal ontvet is.
      Gr. Erwin

  10. Hierbij de afbeeldingen van het framenummer. De webmaster van Rijwiel.net kan wellicht vertellen of het om een nummer uit de reeks van Union gaat.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *