Eysink-frame terug van de spuiter

Hoi,
de Eysink-frame is al weer terug van de spuiter, ik ben erg tevreden over het resultaat , een beetje gegist waar de transfers moesten komen maar het is naar m’n zin, de lak is ook niet zo vet als poedercoaten.
de voorvork moet nog gemaakt worden aangezien het draad kapot is.
de velgen zijn nu aan de beurt….dan nog het juiste rek zien te vinden…..

ronald

50 gedachten over “Eysink-frame terug van de spuiter”

  1. Nauw da,s geen half werk en wordt prachtig zeker ook met die transfers en prachtige banden ,ben benieuwd naar het eind resultaat .

  2. Hoi Ronald,
    Ongelooflijk mooi frame. Hoe heb je die transfers er zo mooi op gekregen?
    Ik heb nog transfers liggen maar ik moet nog steeds gaan oefenen.
    Plakken met lijnolielak heb ik al geprobeerd en meer van die dingen maar het wil niet echt vlotten.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

  3. over die transfers hoef ik me geen zorgen te maken, dat doet mijn ouwe trouwe spuitert uit R’dam, die overgens in belgie nu woont, die heeft jaren lang ervaring met transfers…ik ben ook erg blij met het resultaat, nu nog ff de voorvork lassen en ik zoek nog steeds zwarte NOS voor en achternaven…

    grt. Ronald

    1. Hoi Ronald,
      Kan je niet aan die aardige man vragen of ie een keer een omschrijving maakt van de manier waarop hij dat doet? Volgens mij hebben veel mensen hier op de site iets aan.
      Groetjes van mij,
      Charles Waagenaar

      1. ..ik zal het ‘m vragen, maar het lijkt me niet echt moeilijk,
        ik heb er net een zelf gezet op een andere fiets, in lauw water even los weken,
        en dan op het papiertje naar de plek op de frame waar je het wilt hebben en dan heel voorzichtig deppen met een bijna droog doekje, heel voorzichtig met een vochtige vinger vanuit het midden naar de buitenkant strijken zodat al het water en lucht onder de transfer vandaan is..volgens mij moet het dan goed zijn…

  4. Hoi Ronald,
    Wil dat zeggen dat je geen lak of lijm gebruikt?
    Gewoon zo er op?
    Ik was namelijk in de veronderstelling dat je een transfer moest “plakken” met lak.
    Maar dat is dus een misvatting.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. ….dat is iid voor het aflakken van het frame, maar het zou ook zo kunnen dat je een bepaalde vernis nodig heb voor het plakken net als met bladgoud, dan moet je de vernis een uurtje laten drogen en dan de transfer erop plakken,maar dan kan je de transfer niet meer schuiven….

    2. Hoi, Charles en Ronald
      Hou er rekening mee dat er in ieder geval twee soorten transfers zijn, met ieder zijn eigen bevestigings methode. Dit was zo te lezen een water transfer. Er moet wel een beschermende lak over, anders heb je er niet lang plezier van. Deze bestaat (zover ik weet) uit een (kwetsbaar) drager materiaal waar de afbeelding op gedrukt of geprint wordt. Ik weet alleen niet welke lak, bij de verkeerde wordt de transfer aangetast.
      En je hebt natuurlijk nog de “ouderwetse” vernis transfer, deze is opgebouwd uit verschillende laklagen en ook kwetsbaar. Aan de kant waar je tegenaan kijkt zitten twee lagen papier; een dik papier en dan een cellofaan die rechtstreeks op de vernis transfer zit. Het volgende stukje citeer ik uit de gebruiksaanwijzing die Pelders bij hun vernis transfers levert: Voorwerp waarop transfer moet worden aangebracht goed schoonmaken met wasbenzine. Transfer zéér dun insmeren (met de vinger) met synthetische vernis (dit is op lijnolie basis). Gebruik in géén geval cellulose vernis. Vernis enkele minuten laten drogen tot deze zo kleeft dat het transfer aan de vinger blijft plakken. Het transfer splitsen en het dunste papiertje opplakken.Goed glad strijken, daarna nat maken met water waardoor cellofaan loslaat. Daarna een doek nat maken met wasbenzine en transfer geheel hiermee voorzichtig afwassen. De volgende dag geheel overlakken met vernis voor grotere duurzaamheid. Gebruik in geen geval agressieve blanke lak. Einde citaat. Vernis transfers zijn dus wat lastiger te plaatsen als de watertransfers. Bij deze laatste is er eventueel nog correctie mogelijk, bij vernis transfers niet.
      Gr. Erwin

      1. Hoi Erwin,
        Hartelijk bedankt voor de duidelijke “gebruiksaanwijzing”.
        Ik meende ooit al eens zoiets gelezen te hebben en heb al een blikje blanke lijnolielak aangeschaft maar ik schrik er een beetje van terug om er aan te beginnen. Koudwatervrees zullen we maar zeggen.
        Ik zal het eens gaan proberen met een transfer waar ik er veel van heb.
        Groetjes van mij,
        Charles Waagenaar

  5. Het is misschien honderd jaar geleden,
    Maar heeft er iemand een eysink rek en tandwiel, ben een beetje blijven hangen in dit project,uiteindelijk de extra zware trappers wel gevonden zoals op de zw foto maar dat tandwiel maakt en maakte me gek….

  6. Ik denk dat het onbegonnen werk is om zo’n kettingblad en rek te vinden. Eysink Super Standaard transportfietsen zijn er maar een paar exemplaren van bekend en geen heeft nog het kettingwiel, en een paar hebben nog het originele rek. Mocht je een duizendtal transportfiets kettingwielen bij elkaar kunnen scharrelen, dan is de kans nog steeds heel klein dat er een Eysink letterwiel tussen zit. En transportfiets kettingwielen liggen nu niet bepaald voor het oprapen. Er bestaat er een, van een later jaren ’30 model, en die zit op een van de fietsen van Sjoerd. Uberhaupt een passend crankstel is al vaak een hele zoektocht, laat staan van een zeer zeldzaam model.

    Het rek is nog wel zelf te maken uit platstaf. Mocht je de fiets ooit nog af willen krijgen, dan zou ik dat aanraden, en er een meer generiek kettingwiel op zetten.

  7. P.s. nog een suggestie om zo’n kettingblad te maken: een generiek kettingblad met 5 boutjes als uitgangmateriaal nemen, in de openingen staal plaat van gelijke dikte lassen, en vervolgens de vormen uitsnijden om er een Eysink letterwiel van te maken. Of gewoon helemaal van scratch beginnen en een heel nieuw kettingwiel maken. Maar dat is ingewikkelder.

    Overigens werd de Eysink Superstandaard uitgevoerd met ook een achternaaf in het voor wiel inclusief kettingwiel. Wil je hem echt kloppend maken, dan heb je dus twee gelijke achterwielen nodig.

      1. Het kettingblad is te zien in de Eysink folders:

        http://www.transportfiets.net/2018/03/25/overzicht-prijscouranten/

        Tot 1930 zijn de letters omcirkeld in het kettingblad, in de folder van 1932 staat een kettingblad met de letters zonder cirkels. Van het laatste zit een voorbeeld op deze fiets van Sjoerd (fiets zelf is geen Eysink):

        http://www.transportfiets.net/wp-content/uploads/4169818522_6040c2d79d_o.jpg

        De andere twee Eysink Super Standaards van Sjoerd staan opgenomen in de lijst met oudst bewaarde transportfietsen (en die van jou staat er ook in):

        http://www.transportfiets.net/2018/05/24/oudst-bewaarde-transportfietsen-van-voor-1930/

        1. P.s. er staat nog een 4de Eysink Super standaard op de site, die van Roel (uit 1930-31): http://www.transportfiets.net/2007/08/09/restauratie/

          Alle andere Eysink transportfietsen zijn latere modellen, alhoewel die ook allemaal zeldzaam zijn.

          Overigens ken ik geen enkel voorbeeld van een overgebleven Eysink Standaard. Wellicht dat die er nog wel zijn, maar die zijn een stuk minder makkelijk te herkennen, zeker als ze inmiddels aardig verbouwd zijn.

          1. Ah!
            Is die Sjoerd nog bereikbaar?
            Ik heb een smit die het rek perfect kan namaken, alleen heb ik een origineel exemplaar nodig……

              1. Zijn Eysink Super Standaard staat trouwens ook heel mooi gefotograveerd in het boek “Ons Stalen Ros”. Helaas is dat boek alweer uitverkocht. Maar ik had hem zelf geleend bij de bibliotheek. Het jaartal staat alleen verkeerd in het boek (1920, maar is 1925)

                1. Oef een boek was leuk geweest,
                  Ik heb wel de trappers gevonden zoals als op de originele advertentie van de super standaard , met die wieber aan de zijkant

            1. Ha Jeroen ,
              Grappig had het met mijn overbuurman over mijn transportfiets project, hij kon ook iemand die een transportfiets heb, hahah jij dus!
              Groeten van Habib en Letty?

                1. Weet je toevallig waar ik een knap set extra brede 28” velgen kan vinden?
                  En de extra dikke transport naven???

                  1. wat bedoel je met extra brede velgen 28 x 1 3/4 of 28 x 2 ?’;
                    Toon Mensinck uit Oirschot is DE man op dat gebied

                    1. Zie de tekst onderaan: http://www.transportfiets.net/foto2/transportfiets_485.jpg

                      Een torpedo naaf was wel een optie, maar standaard werd zowel het achter- als voorwiel uitgevoerd met een doortrapnaaf met tandwiel. De naaf die ik postte is het typische model naaf gebruikt tot begin jaren ’30, met het middenstuk even dik als de buitenste delen waarin de lagers zitten, en vernikkeld. Vanaf begin jaren ’30 kwamen die ook in verchroomde uitvoering.

        1. Ja, als ik het goed begrijp is het idee dat je dan maar 1 reserve wiel nodig hebt, in plaats van een reserve voor- en achterwiel. Een stukje standarisatie. Plus je kunt de wielen omwisselen als bij een het tandwiel is versleten.

  8. Zelf had ik eerder de omgekeerde werkwijze gehanteerd ; eerst de onderdelen compleet hebben en pas daarna laten spuiten .
    De genoemde onderdelen zijn zo specifiek dat de kans op de loterij winnen groter is ,als de juiste delen te vinden .
    Je kunt natuurlijk je prachtig gespoten frame wel compleet maken met onderdelen die er niet ophoren maar dan word het eindresultaat toch nooit naar voldoening lijkt mij .
    Een frame is altijd het laatste wat overblijft na het slopen van een fiets tenslotte…

    1. Fiets is wel compleet gekocht,
      Met tand wiel maar niet het tandwiel met de letters, rek zat er niet bij, wel een ander soort rek,alleen ik wil zelf wat aanpassingen doen maar ik snap ook wel dat die kettingbladen niet voor het oprapen liggen, de voorvork was verbogen en het draad slecht dus dat is ook opnieuw gelast, frame en spatborden zijn gespoten, uiteindelijk moet de rest ook zwart worden dus veel kleurverschil zal er niet in zitten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *