Hallo
Ik ben sinds kort in bezit van een transportfiets.
Deze heb ik aangeschaft omdat ik een JLO motor (biefstukwarmer) had liggen die ik op een passende fiets wilde bouwen.
Nu ik deze fiets heb ben ik benieuwd naar het merk het bouwjaar en of de fiets redelijk origineel is.
Al zoekende kwam ik op deze site en zag dat er veel kennis is over deze fietsen.
Ik hoop daarom ook dat ik meer te weten kom over mijn fiets.
Groeten
Bart Kamp
Hallo Bart,
Plaats en positie van het framenummer en ook het lettertype komen overeen met wat ik ken van Jüncker JCR uit Rotterdam. Alleen hadden de nummers die ik tot nu toe ben tegengekomen vier cijfers plus een letter. De letter K duidt daarbij op bouwjaar 1927.
Let er bij de demontage eens op of je merktekens of logo’s tegen komt in trapas, lagerdelen, binnenbalhoofdbuis, op de naven, enz. Het Jüncker logo bestond uit een gestileerde leeuw.
Op de helaas niet erg scherpe foto lijkt er een terugtrapnaaf in het achterwiel te zitten. Als dit een Torpedo is staat er een bouwjaar ingeslagen bij het F&S logo op de naafhuls maar ook op de inwendige onderdelen. De remnaaf kan natuurlijk ook achteraf gemonteerd zijn. Vooroorlogse transportfietsen zijn vaak als doortrapper verkocht en pas later voorzien van een rem.
Kun je wat betere foto’s opsturen, vooral van details als trapas, spatbordstangen, kettingspanners, rek e.d. Misschien is dan beter te beoordelen of een en ander origineel is.
Groeten,
Sjoerd
Hallo allemaal
alvast hartelijk bedankt voor de reacties
Ik zal zo snel mogelijk een paar detailfoto’s sturen.
DE remnaaf is van het merk Potax of Rotax.
Ik heb een tandwiel op de kop getikt die op (volgens kenners) op een Beckson naaf geschroeft wordt .
De trapas is van een moderne fiets dus geen 17mm.
Ik hoop dat het bouwjaar en het merk klopt.
Dan kan ik als ik op een beurs ben zoeken naar een passend logo.
De breedte van het stuur wordt dat bepaald door de mand of door de fabrikant?
Groeten
Bart
Hier een foto-reactie van Sjoerd:
Hierbij enkele, helaas niet erg scherpe, copieën van drie bladzijden uit de Jüncker Carrier-catalogus van seizoen 1929-1930. Dit naar aanleiding van de vraag van Bart Kamp over zijn transportfiets die vermoedelijk van dat merk is, en ook uit de tijd dat de merknaam nog met Umlaut werd geschreven.
Hallo Bart, Sjoerd,
Ik ben het met Sjoerd eens dat dit zeer waarschijnlijk een Juncker is. Alleen heeft Juncker deze K-framenummers begin jaren ’50 nog een keer gebruikt. De fiets kan dus ook uit die periode zijn, het is zelfs statistisch gezien waarschijnlijker (ben tot nu toe 2x een K-Juncker van 1927 tegengekomen, tegenover 12 stuks van begin jaren ’50).
Blijft de vraag hoe de nieuwe van de oude te onderscheiden zijn. Ik zou het niet weten.
Groeten,
Herbert
Hier een nagezonden detailfoto van het voorspatbord met bevestiging van de beentjes.
@Marcel, lijkt dit op het onbekende spatbord dat jij op de beurs had liggen?
Hoi Bas
Dat lijkt het wel is de breedte ook bekend ?
Ik heb een achter spatbord van een gelijksoortig model het is een 26 inch met gaatjes voor een netjes jasbeschermer en het is duidelijk geen tour model .
iemand interesse ? .
Groet Marcel .
De bevestiging van de spatbord stangen aan het spatbord lijken op die van de oude Simplex rijwielen bij dat spatbord van mij zitten niet de lippen om de spatbord beentjes als deze te monteren .
Hoi Bart, Bas en Marcel,
Het lijkt wel of de beugeltjes aan het spatbord vastzitten met klinknageltjes. Het is nergens op gebaseerd maar het lijkt wel een Belgisch experiment.
De vergelijking met Simplex heb ik ook gemaakt maar die zijn toch veel simpeler. Ik weet het dus ook niet, nooit eerder gezien.
Het balhoofd van Simplex heeft een heel specifiek vorm maar dat kan ik op de foto niet zien. Bij Simplex zit er een verdikking op de plaats waar de balhoofd lagers in het frame geperst zijn.
Heeft het acherspatbord de zelfde vorm als het voorpatbord?
Het zou me niets verbazen als er iemand lekker creatief bezig is geweest en van onderdelen een fiets samengesteld heeft. De ophanging van het spatbord kan ook zelfgemaakt zijn.
Het rek is in’t ieder geval van een Gazelle. De stuursteunen zijn door iemand zelf om het stuur gebogen. Het stuur ziet er ook zo uit. Er moet dan Gazelle in het verbindingsstuk geslagen staan tussen de horizontale en de verticale stuurbuis.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Die constructie met de vastgeklonken beugeltjes ben ik wel eens op oude engelse fietsen tegengekomen. Misschien dat de fabrikant eens een voorraadje engelse spatborden ingekocht en een jaartje op een model heeft gemonteerd.
Gr. Erwin
Trouwens, als je bij de recentelijke geplaatste scans van de Batavus uit 1928 met het grote voorspatbord (Model B) kijkt, zie je dat deze ook van die draadstangetjes heeft. Achter lijkt het op de constructie van ons mysterieuze spatbord. Het lijkt ook wel of de stang van het voorbord buiten om loopt. Bij Model A zitten wel de gewone spatbordstangen.
Gr. Erwin
Beste Erwin,
ik en ,ik zie Frits ook, hebben beide interesse in de DVD die je in Tilburg bij je had. Kan ik die bij je bestellen? Gelieve contact via de mail Mauriceannuska@hotmail.com
Alvast bedankt
Maurice
Hier een folder van Marcel van het KLM-zweefzadel. KLM stond voor Kooi Lederwaren Mijdrecht.
Deze scan staat op de DVD van Erwin die werd uitgedeeld op de Ruilbeurs voor transportfietsen.
Het KLM Zweefzadel staat in de Simplex catalogus van 1939 .
Dit was van mijn grootvader R.J. Kooi’s rijwielzadelfabriek. Wat leuk!
Hallo, Christine,
Ik kom dit toevallig tegen! Ik zoek info over Reinder Jacob Kooi. Hij heeft in Botshol regelmatig gelogeerd bij de fam Burggraaff (mijn grootouders) en ik ben benieuwd, of het Kooibos in de Botshol van hem was en naar hem genoemd is. Overigens heeft mijn vader nog in de rijwielzadelfabriek gewerkt
Dag Christine
Ik heb de laatste 2 jaren van het bestaan van je grootvaders rijwielzadelfabriek daar gewerkt. Dat was van 1955 t/m het opheffen van de fabriek i9n 1957. Wat het Kooibos betreft hoorde ik altijd al over het kooibos in Botshol en nam toen aan dat het van je grootvader was. In mijn jongensjaren gingen ik geregeld zwemmen met mijn vrienden in het botshol en zwommen we naar het kooibos, dat was in de periode toen ik bij de firma werkte. Nog wat anders, mijn vader’s zijn uitvinding van een mechanische koppeling voor zaalstoelen heeft je grootvader in produktie genomen daar voor was mijn vader zeer dankbaar voor. Deze produktie is overgenomen inclusief bijbehorende machines en stempels door Unigro dynamo en fietslampen fabriek in de stad Groningen. met vr. gr. Wim
Geachte hr Kruyt,
Ik ben nieuwsgierig, of u misschien mijn vader, Gijs Huigen (Bakker) gekend heeft. Hij heeft meer dan 25 jaar bij Kooi gewerkt en ook tot de sluiting. Mijn vader is in 2009 op 90 jarige leeftijd overleden
gr
Pim Huigen/Barneveld
This bicycle seat was invented and manufactured by my grandfather, Reinder Jacob Kooi in Mijdrecht, Holland prior to WWII. He and my grandmother eventually followed their two children and spouses to Canada in the 50’s. Although the family is now spread across Canada and the United States, we remain closely connected and are all proud of our grandparents’ achievements.
Hello, Reinder!
I am interested in your grandfather (my father worked in the factory in Mijdrecht) He had a room in Botshol at my grandparents house and I am curious, whether the “Kooibos” in Botshol was named after him or not
Pim Huigen mailto:w.huigen@telfort.nl
Leuk om deze reacties te lezen. Mijn vader werd, als op olger van de heer Verburg, bedrijfsleider van de zadelfabriek. Wij bewoonden in de jaren 50 een van de huizen aan de Pr. Irenelaan, alle huizen van het laantje aren bezit van R.J.Kooi.
Tijdens de oorlog hebben werknemers van RJK turf gestoken bij Botshol. Het kooibos, waar ik ook vaak naar toe ben gezwommen was bezit van RJK,hij was een verwoed visser en jager! Er was vroeger een eendenkooi, daar ontleent het zijn naam aan.
Na de ploteselinge sluiting van de fabriek vond mijn vader werk als bedrijfsleider bij Prins Dokkum. Ons leven heeft zich daarna in het Noorden van het land afgespeeld.
Wim Schoolderman, Eelde
Hallo, Wim Schoolderman!
Ik ga ervan uit, dat uw vader eveneens is overleden en we aan hem ook geen vragen meer kunnen stellen over KLM
gr
Pim Huigen/Barneveld
Reinder Kooi was mijn oom.
Ina en Frits zijn je ouders denk ik.
Leven ze nog .
Ik zou graag wat meer willen weten over de fabriek van de zweefzadels
jpe.bos@gmail.com
Ik was waarschijnlijk te druk met spaken….
En heb dus niets gemerkt van de DVD die werd uitgedeeld.
Wat heb ik gemist?
Frits
Hallo allemaal
Hartelijk bedankt voor de reacties.
Ik heb de fiets gedemonteerd en ben nog een paar dingen tegen gekomen.
Op de remnaaf staat: Komea met een symbool. Van een vallende ster. (Komeet)
Verder staat er DRR AUSI PAT met. Het getal 33
Op de voornaaf staat een vogel (adelaar)
In de voorvork zit een bus met een grote zeskant die tussen de vorkpoten zit en waar de bevestigingsbout van het spatbord doorheen loopt.
In de bus zit schroefdraad waar de bout van het stuur in gedraaid word.
Op deze bus staat CERTUS.
Verder zijn er. Bouten met messing moeren gemonteerd.
Op het stuur staat gen naam.
En het rek is niet handmatig aangepast aan de fiets lijkt orgineel
Dit zijn zo de dingen die ik heb gevonden
Hopelijk kan iemand hier iets mee
Groeten aan allemaal
Bart Kamp
Hoi, Bart
Waarschijnlijk heb je een Lamellen remnaaf van het merk Komet. Bij een lamellen remnaaf zitten er om en om lamellen aan de as en aan de naafhuls. Bij het remmen worden de lamellen tegen elkaar geperst. (De nederlandse Beckson naaf is eigenlijk een kopie van de duitse Komet naaf). De lamellen draaien in olie, dus de naaf moet altijd goed gesmeerd zijn met olie (de olie moet zonder additieven zijn. Hier zal je echt naar moeten zoeken, het is niet algemeen verkrijgbaar). Je moet maar eens de zoekfunctie op deze site gebruiken om te zoeken naar Beckson, dan heb je een idee hoe zo’n lamellennaaf in elkaar zit. Het getal 33 is waarschijnlijk het bouwjaar; 1933. Komet was een onderdeel van Fichtel & Sachs. Ik heb ooit eens gehoord dat Komet eerst een zelfstandig merk was en later door F & S is overgenomen. Op deze duitse site vind je de onderdelen lijst voor Komet modell 35 (publicatie 1956) http://scheunenfun.de/explosionszeichnung.htm
Later werd het type Komet een goedkope uitvoering van de gewone Torpedo naaf.
DRR moet DRP zijn (Deutsches Reichs Patent) AUSI PAT is AUSL PAT (Ausland Patentiert) oftewel ook in het buitenland gepatenteerd.
De adelaar van de voornaaf is het symbool van Fichtel & Sachs.
Het lijkt er op dat je een behoorlijk oude achternaaf hebt. Onderdelen voor deze naaf zijn hier vrijwel niet te vinden, misschien is het in duitsland iets beter.
De bus in de voorvork waar de stuurbout in gaat is volgens mij vrij uniek. Nog nooit tegengekomen. Het lijkt er op dat je een behoorlijk oude transportfiets hebt.
Gr. Erwin
Hallo Erwin
Bedankt voor de info .
Ik heb een foto gemaak van de bus waar de stuurbout ingaat.
Verder is mij opgevallen dat de framebuizen voor het hardsolderen eerst aan elkaar zijn gezet d.m.v zelftappers deze steken nog door in de buizen.
verder zit er op de plaats waar het embleempje op het balhoofdbuis heeft gezeten ook een (afgebroken) zeftapper .
Verder zit er een koplamp van Bosch type Rotodyn op met de naam en type in het glas afgebeeld .
De dynamo is van Berko type Acebe.
Verder heb ik nog een vraag hoe word een tandwiel voor de hulpmotor gemonteerd aan het wiel ?
Groeten Bart
Fotoreactie van Bart:
De “Certus bout ”
Hier kun je op Rijwiel.net bij Gruno – Amstel een stuk over vinden { was meende ik een patent }.
Gruno-Adek-Amstel had er moeten staan ik meende me daar iets van de Certus bout te herinneren .
Bij google,n had je het echter ook gevonden mischien dat iemand nu het verband kan leggen tussen deze merken en het frame nummer ? .
Wel dat het patent 1605 zal zijn:
http://register.octrooicentrum.nl/register/gegevens/1910/6065
Hallo allemaal
Ik heb de fiets gestraald en er kwamen gelukkig geen verborgen gebreken aan het licht maar ook geen verdere informatie .
Hij wordt momenteel gespoten
De naven zijn overnieuw vernikkeld en een tandwiel voor de aandrijving
door het JLO blokje is besteld.
De naven zijn uit de jaren 30 dus ik neem aan dat de fiets uit het zelfde
tijdvlak komt.
Dus het zou dus best een Jüncker kunnen wezen.
Maar omdat er geen logo / merplaatje opzit en ik deze wel graag zou willen hebben zou ik graag een voorbeeld willen hebben zodat ik het juiste logo/plaatje erbij kan zoeken.
Ik hoop dat iemand mij hieraan kan helpen
Alsnog iedereen hartelijk bedankt voor alle reacties .
Groeten
Bart
Hallo Bart,
Op deze site was een e-mailadres te vinden van een site van Jan van der Zanden. Die verzameld balhoofdplaatjes en heeft er op dit moment 850. misschien dat wat jij zoekt ertussen zit. Het adres is:
http://www.wsc-zeeland.nl/balhoofdplaatjes
Groeten Peer
Als het een Juncker JCR is en je zeker weet dat er geen transfer maar balhoofd plaatje opgezeten heeft ,zitten er dan 3 gaatjes voot bevestigings schroeven of klink nagels ? .
Vorig jaar werdt op mp een dergelijk balhoofd plaatje aangeboden die was volgens mij 3 hoekig van vorm .
Ikzelf heb ook een Junker JCR uit 1927 .
In haast ieder onderdeel staat JCR ,zadelpen ,vorkbuis ,trapas cups ,trapas ook bouwjaar .
Kan me dan indenken dat als deze een Junker JCR uit Rotterdam is dat je het dan ook in onderdelen hiervan moet aantreffen .
15 MEI ging het seizoen hier open
Dan zal een iedereen weer koopen
Om OP EEN RIJWIEL terug te keeren,
Waarvan een ieder zal beweren:
“C. R. TEN HAM aan de Leyenscheweg
”Daar bestaat gewoon geen pech,
“Goedkoop en goed te combineeren,
“Zoowel voor Dames als voor Heeren
”Heeft hij ze sierlijk, snel en sterk,
“Zoo’n “Juncker J.C.R.” dat is je merk,
“Want waar ge ook uw blikken wendt
“’t is in Bilthoven wel bekend
“Dat “Juncker J.C.R.” op huis en borden
“’t Lievelingsmerk is geworden,
“Geen rijwiel heeft zoo’n reputatie
“Behoeft zoo weinig reparatie”,
In onderdeelen en in banden
Heeft HAM steeds al voorhanden,
Want nergens vindt U zoo’n sorteering
En uiterst lage prijsnoteering.
Heeft soms uw rijwiel mankementen
HAM maakt voor weinig centen
Weer fietsgenot, van fietsenkwelling
Vakkundig iedere herstelling.
Komt! Kijkt! Onthoudt ’t juiste adres
Bij HAM koopt U met succes.
Toetst slechts de kwaliteit aan prijzen
Uw voordeel laat zich gauw dan wijzen,
Breng een bezoek, benut, het kan
IN BILTHOVEN, bij C.R. TEN HAM
Bilthovensche Courant 1924
Hallo Peer
Bedankt voor het adres Ik hoop dat ik wat kan vinden.
Het enigste wat ik weet is dat het balhoofdplaatje met een zelftapper heeft vastgezeten.
De plaatjes die ik gezien heb zijn met 2 of meer montagegaatjes.
Misschien dat dit gegeven iemand iets zegt.
Groeten
Bart
Hallo Bart,
Als ik het goed begrijp zat er in het balhoofd één zelftapper. Balhoofdplaatjes werden meestal met twee (en soms met meer) klinknageltjes gemonteerd. Dus die zelftapper zal wel niet van een balhoofdplaatje geweest zijn. En voor de oorlog hadden de meeste merken, ook Jüncker, geen balhoofdplaatje maar een transfer.
Ook al heb je geen verdere aanwijzingen gevonden denk ik toch nog dat de kans groot is dat het om een Jüncker JCR van 1927 gaat. De spatborden lijken niet naoorlogs, de Certus bout en de Komet naaf wijzen ook in die richting. Die naaf zou in dat geval later zijn gemonteerd. De meeste transportfietsen werden toen nog als doortrapper verkocht.
Wat het balhoofdtransfer betreft, ik stuur twee foto’s naar Bas. Op een is een vervaagd transfer op een fiets uit 1927 te zien. Op de andere een dergelijk transfer dat als NOS op een gerestaureerde Jüncker is aangebracht.
Groeten,
Sjoerd
Ik moest denken aan de spijkertjes die door de lugs heen werden geslagen om ze op hun plek te houden vóór het hardsolderen. Als je door de buizen van een frame kijkt bij het balhoofd maar ook wel op andere plekken dan kan je die zien zitten.
Zelftappertjes werden niet gebruikt voor balhoofdplaatjes maar wel slagschroefjes. De kopjes er van lijken op klinknageltjes maar zijn eigenlijk spijkertjes met groffe of “lange” schroefdraad. Volgens mij worden die dingen nog steeds gebruikt. Ze zijn er in verschillende maten.
Ik meen te weten dat Phoenix wel eens balhoofdplaatjes vast zette met kleine bolkop schroefjes die je los kan draaien met een schroefendraaier.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
De foto’s van Sjoerd:
Hallo Sjoerd
Bedankt voor de afbeelding van het balhoofdplaatje.
Ik kan een stikker laten maken van het plaatje maar nu heb ik hiervoor
de afmetingen nodig.
Kun jij mij misschien hieraan helpen en heb je de afbeelding misschien als PDF file?
Groeten
Bart