Mandenmakerij Jan Pulles te Vlijmen, 1920

Hoi Bas,

Ik zat een beetje te surfen en toen kwam ik een foto van de voormalige mandemakerij van Jan Pulles aan de Akker 17 tegen.
De foto is gemaakt rond 1920.

Daar zou ik er nu nog wel een paar van willen hebben.
Nog een fotootje van de zelfde site van een jongen op een transportfiets met waarschijnlijk een mand van de zelfde mandenfabriek.

Groetjes van mij,
Charles Waagenaar

10 gedachten over “Mandenmakerij Jan Pulles te Vlijmen, 1920”

  1. Hoi Charles.
    Dergelijke manden kunnen nog steeds gemaakt worden. Ik zag op de boerendag in Alphen iemand manden maken en kwam met hem in gesprek over zijn werk wat geen hobby was maar een dagelijks functionerend atelier. Je kunt bij zo’n mandenmaker nog steeds een bestelling op maat doen. Die grote mand die je toen van mij gekregen was er een met een houten frame. Ook dat wordt nog steeds gemaakt en zo’n man kan dat dan helemaal naar jou wensen construeren.
    Groeten,
    Roeland.

    1. Hoi Roeland,
      Het lijkt wel een ambacht wat verloren is gegaan maar daar vergis ik me dus in.
      Het is of het riet waar tegenwoordig manden van gemaakt worden van andere kwaliteit is. Ik heb er inmiddels een paar gezien van meer recente datum en die dingen vallen zonder uitzondering binnen “no time” uit elkaar. Vandaar dat ik een beetje sceptisch ben geworden. Ik heb er een paar staan en daar durf ik alleen maar naar te kijken.
      De mand die ik van jou gekregen heb is duidelijk iets anders en ik ben er dan ook nog steeds erg blij mee. De houtworm was al weer verhuisd en als er al een verstekeling achter was gebleven is die er nu ook wel uitgeschud.
      Het is me wel duidelijk dat je jezelf niet zo maar een mandenmaker mag noemen als je een beetje met riet kunt vlechten maar dat gebeurt natuurlijk wel.
      Daarom zou ik graag eens bij die meneer langsgaan om te merken dat het ambacht nog serieus genomen wordt. Denk jij dat dat mogelijk is? Of is ie te vinden op het net?
      Groetjes van mij,
      Charles Waagenaar

  2. Hoi Roeland,
    Ik bedenk net dat het misschien een goed plan is om die man op de volgende Ruilbeurs voor Transportfietsen en Onderdelen daarvan uit te nodigen.
    Als je mij met hem in contact kunt brengen nodig ik hem in’t ieder geval uit.
    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. Hoi Charles.
      Da’s een heel goed idee. Ik heb zijn adres niet paraat maar ik zal er naar informeren bij de man (Wim Segers) die de boerendag organiseerde. Die heeft alle adressen. Mocht de mandenmaker niet meer te traceren zijn dan weet hij wel iemand die nog op de echte ouderwetse wijze vakmanschap kan leveren. Je hoort nog van me.
      Groeten,
      Roeland.

  3. Jan Pulles in Vlijmen was een broer van mijn grootvader Lambertus (Bart)Pulles.
    De mandenmakerij bestaat allang niet meer.
    Moet je een speciale mand hebben probeer dan eens bij Verboord Manden in Vlijmen als die tenminste nog bestaat.

  4. Hoi Piet,
    Ik vond twee berichten. Eentje dat het nog bestond dus ik was al blij.
    http://www.quel.nl/Toeleveranciers/rietwerk-verboord-bv/254935
    En een andere wat dat tegensprak.
    Ik zal morgen eens bellen om helderheid te krijgen. Misschien is het alsnog overgenomen.

    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    05 jan 2008, 03:59 – NIEUWKUIJK – Bedrijfseconomische omstandigheden hebben Mart Verboord (59) van Rietwerk Verboord doen besluiten om er een punt achter te zetten.
    Verboord, het eerste bedrijf op bedrijvenpark Het Hoog in Nieuwkuijk, koerst op sluiting af.

    De ondernemer heeft voor de tien medewerkers collectief ontslag aangevraagd. Verboord heeft pogingen ondernomen zijn handel in manden te slijten aan een ander bedrijf. Maar dat is niet gelukt.

    De basis voor Rietwerk Verboord werd in 1893 gelegd door de opa van Mart Verboord. Die basis bestond uit een mandenmakersbedrijf. In de hoogtijdagen van de firma werkten tweehonderd mandenmakers voor het toen nog Vlijmense bedrijf. Maar de productie van manden verdween uit dit land en kwam na Oost-Europa in het Verre Oosten terecht. Mart Verboord en z’n vader Harrie zijn zich daardoor steeds nadrukkelijker op de import van manden gaan richten.

    Een brand in 2003 verwoestte het magazijn van het bedrijf aan de Wolput in Vlijmen. In 2004 bouwde Verboord als eerste op het nieuwe bedrijvenpark Het Hoog. Met name de aanzienlijk hogere kosten van die nieuwe vestiging dragen aan het besluit om de activiteiten te beëindigen bij. Vooral ook door de voorwaarden die de verzekering aan de nieuwe huisvesting stelt, zijn die kosten voor Rietwerk Verboord flink gestegen.

    1. Het spoor loopt hier dus dood. Heeft iemand inmiddels een goed adres voor een mand? mijn transportfiets is goeddeels klaar uit de restauratie dus nu de mand!

      1. Marktplaats, en zoeken naar “bakkersmand”. Je krijgt dan een mix van moderne en originele bakkersmanden, dus je moet wel de juiste kiezen. De echte bakkersmanden hebben een platte deksel, die helemaal naar beneden kan worden geklapt aan de voorkant. De afmetingen varieren van 60x40x40cm (meer voor slagers, kruideniers) tot 80x60x60cm (bakkers) en soms nog wel groter. Als je genoeg geduld hebt, kom je ze ook nog wel tegen met origineel canvas erop.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *