Roetz-Bikes is een Amsterdamse fietsfabriek, die samenwerkt met een sociale werkplaats uit Dordrecht.
Hier de twee modellen uit de collectie, de Roetz-Road (€500) en de Roetz-Retro (€700). De Road heeft een hergebruikt frame, de retro een nieuw kruisframe, dat wel eens van Azor zou kunnen zijn.
Oude frames komen van Haagse en Rotterdamse weesfietsen en fietswrakken.
Meer info op www.roetz-bikes.nl.
Super dat ze daar oude onderdelen hergebruiken.
Vind ik echt tof én het ziet er leuk uit.
Maar ja, ik heb mijn hart verpand aan het oudere spul.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Een leuk initiatief om de afvalberg van onze wegwerpmaatschappij terug in de kringloop te brengen. Ook de gadgets als houten spatborden en kurken handvaten spreken me erg aan. Verder is het erg leuk om te zien dat er een Hebie kettingscherm op de fiets zit. Dit is al een heel oude fabrikant. Ik wist ook niet dat ze nog bestonden. En een leren zadel (van Lepper) zoals het hoort op een fiets! Witte bandjes van Schwalbe, ook een kwaliteitsmerk.
Gebruiken ze nu stalen of alluminium velgen?
Het enige waar ik mij aan stoor is de Shimano remnaaf. Ik heb die dingen te vaak versleten gezien. Wat ik liever zou zien op een fiets als je toch al iets als het terugtrap systeem wilt gebruiken is bijvoorbeeld een duomatic van Sturmey Archer of de nieuwe Automatix naaf van SRAM. Zonder versnellingen is de kwaliteit van Velosteel volgens mij nog wel aardig (inwendig gewoon een Torpedo-remnaaf).
Ik ben benieuwd of ze al 3 speed fietsen met trommelremmen (van Sturmey Archer of anders SRAM) maken.
Ok, nu even terug naar waar ik mijn bericht mee begon. Goed dat we nu een bedrijf hebben dat de afvalberg gaat hergebruiken. Nu hebben we nog een initiatief nodig dat het product (de fiets) vanaf de ruwe grondstof duurzaam kan produceren. Je moet natuurlijk wel een afvalberg houden om te kunnen hergebruiken!
Mvg, Yorick.
Hoi, Yorick
Op een van de foto’s zag ik dat de velg gedopt was met geribbelde zijkanten, dat zou betekenen dat het een rvs velg is. Waarschijnlijk hergebruiken ze de velgen ook. Er zou dus ook variatie zijn in de velgen die ze gebruiken. Ik ben met je eens dat de Shimano remnaaf geen topkwaliteit is, maar hij remt tenminste. Dat kan je van Velosteel /Velamos/Favorit niet zeggen. Ze worden naar mijn mening steeds slechter.. Tegenwoordig kan je de palhouder van de drijfkop ook niet meer uit elkaar halen, deze zit met ingeperst buisje (van dun materiaal) vast. Eenmaal doorgesleten (wat niet lang duurt) en je kan hem niet meer vastzetten. De remmantel is ook onnauwkeurig gemaakt waardoor hij slecht contact maakt met de naafhuls. Bij deze remmen wordt erg veel geklaagd over slecht tot niet (meer) remmen. Iemand die sterk in de benen is trapt in een paar maanden de drijfkop kapot. Af fabriek zijn ze ook zeer karig gesmeerd met iets wat meer op vaseline dan op vet lijkt. De Shimano naven zijn tenminste wel goed gesmeerd en remmen goed. De levensduur is inderdaad wel aan verbetering toe, maar buiten deze twee is geen remnaaf op de markt. Op de bouwmarkt fietsen vind je vaak een soort imitatie Shimano naaf, zelfde naafhuls uiterlijk, maar andere remhevel. Ik zie die met meerder merknamen. Deze zijn ook erg slecht, ik heb een paar keer gezien dat na een flinke noodstop de naafhuls was gebarsten ! Bij het oudere model heb ik menig kromgebogen remhevel gezien, ook na een noodstop. Waarschijnlijk zijn deze naven meer berekend op kleine lichte aziaten dan op een stevige hollander.. Deze imitatie Shimano zijn niet los te krijgen, waarschijnlijk worden ze door de fabrikant geïmporteerd of de fietsen worden kompleet geïmporteerd uit het verre oosten. De S.A. duomatic kan ik je pas over een jaar of zo wat vertellen. Ik heb er een gekocht voor inbouw in m’n stads sportfiets, maar deze is nog in de opbouw fase. S.A. heeft wel een terugtraprem op de marlt gebracht, maar deze is niet in nederland ( of europa ?) op de markt. Het is wel zo dat sinds S.A. eigendom is van de aziatische fabrikant Sunrace de kwaliteit van de reparatieonderdelen voor de versnellingsnaven iets goedkoper is geworden.
Gr. Erwin
Beste Erwin,
Met gedopt bedoel je dat ze houdertjes voor de spaaknippels bevestigen? Als dat zo is ken ik het alleen van dubbelwandig aluminium. Ik vindt het wel goed dat ze de moeite nemen zelfs de velgen dan uit te spaken, lakken en opnieuw in te spaken.
Ik heb één keer gereden op zo’n Postcode-loterijfiets met Shimano remnaaf. Het was vooral de aandrijving die me opviel. Het was alsof je eerst een kussentje indrukte, waarna je vooruit ging. De remwerking was inderdaad perfect, daarover alle lof. Velosteel schijnt inderdaad slecht te remmen. Dit vind ik ook van Torpedo, maarja technisch vrijwel identiek he. Tja erg jammer dat de techniek bij Velosteel nog verder achteruit gehold is, ook in de technische details. Ik schrok ook laatst een beetje toen ik een goede oude Renak naaf met een Velosteel binnenwerk zag. Volgens mij was deze ook gemakshalve in z’n geheel vervangen, want ik kan me niet voorstellen dat bij dat merk alle onderdelen kapot waren.
Shimano staat inderdaad wel dik in het vet. Beetje zwartige substantie als ik het goed heb, maar dat kan ook remslijpsel in het vet zijn.
Bizar dat je zelfs imitatie-Shimano naven hebt, waarbij zelfs de naafhuls kan barsten. Verbogen remhevels is weer iets van zacht metaal of een blokkerende naaf. Overigens vind ik ze van Shimano remnaven wel voldoende dik, bij de rollerbrakes van Shimano versnellingsnaven zijn ze gevaarlijk dun. Ik ben er eens eentje flink omgebogen tegengekomen. Die had zich enigzins in de naafhuls ingesleten, tenminste aan het aluminium-slijpsel te zien.
Het binnenwerk van de SA duomatic heb ik een keer op foto’s op Scheunenfun gezien. Hij leek mij technisch veel steviger opgebouwd dan een Torpedo duomatic. Over kwaliteit van het materiaal zegt dit natuurlijk nog niets. Daarbij zul je naar de samenstelling van het materiaal moeten kijken, maar hiervan heb ik te weinig kaas gegeten. Denk hierbij aan de samenstelling van het staal (koolstof etc.) en de hardheid.
Ik ben al enkele SA remnaven tegengekomen. De oudere hadden een Torpedo-mechanisme, de nieuwere kan ik mij niet goed meer herinneren. Op de herritage site van SA staan er meerdere.
Klopt, SA is sinds 2000 van Sunrace. Ik heb tot dusver voornamelijk van asbreuken als kwaliteitsprobleem bij Steellite naven gehoord en gezien.
Mvg,
Yorick.
Hoi, Yorick
Met gedopt bedoel ik van die “puistjes” (zoals Charles ze noemt) waarbij het nippelgat al in de juiste richting staat. Ik neem aan dat jij bedoelt dat er metalen ringetjes in de nippelgaten zitten, dat heet weer gebust. Ik denk dat bij die postcode loterijfiets er iets niets helemaal in orde was met de naaf, het hoort niet sponsachtig aan te voelen als je kracht zet. Als een torpedonaaf in goede staat én op de juiste manier gesmeerd is, remt hij uitstekend. De messing remmantels werden oorspronkelijk met een soort gegrafiteerde vaseline gesmeerd en voor stalen remmantels is er een speciaal remmantelvet van Sachs/Sram. Als je dit tussen je vingers wrijft voel je een soort fijne korreltjes. Het probleem bij velosteel e.d. is dat doordat de remmantel onnauwkeurig gemaakt is hij bij remmen een kleiner contact oppervlak heeft met de naafhuls. Het is niet zo vreemd dat je een velosteel binnenwerk in een Renak huls tegenkomt, er is al lang geen andere vervanging meer op de markt. De velosteel delen passen in Torpedo, Renak en Sturmey Archer remnaven . En verschillende merken interne onderdelen mixen werkt vaak niet goed.
De Shimano remnaaf moet inderdaad heel dik in het zwarte vet zitten, de remsegmenten liggen namelijk los in de naafhuls. Zonder dit vet zouden de remsegmenten continu tegen de naafhuls zitten schuren. Je hebt wel speciaal vet nodig voor deze naven, andere vetten werken niet (goed). Als je zo’n naaf gaat smeren moet je rollerbrake vet gebruiken. Bij rollerbrakes liggen de remsegmenten ook los in de trommel in het vet.
Ik denk dat het hardings proces bij die imitatie (of in licentie gemaakt ??) Shimano naven niet goed is uitgevoerd. Als staal te diep wordt gehard, word het metaal welliswaar hard, maar ook bros/breekbaar. De kunst is het metaal zo te harden dat het een hard slijtvast oppervlak heeft, maar toch nog flexibel genoeg om vervormingen op te kunnen vangen.
De Torpedo Duomatic scheen inderdaad niet zo robuust te zijn. Hij was, zover ik heb gehoord, oorspronkelijk ontwikkeld voor gebruik in vouwfietsen e.d. Je had dan geen last van een kabel die naar je achterwiel moest lopen. De Sturmey Archer Duomatic die sinds kort op de markt is schijnt wat zwaarder uitgevoerd te zijn. Hij is ook letterlijk zwaarder en de haafhuls is ook een stuk groter (opmerking; de naaf met aluminium huls is zwaarder als de uitvoering met stalen naafhuls ! ).
Ik heb inderdaad ook de nodige asbreuken gezien bij S.A. , maar deze waren van het laatste decennia voor de overname door Sunrace. Dat waren voornamelijk AB/C naven (3 versn. trommelrem). Dat kwam omdat het zonnewiel (het tandwiel wat aan de as vast zit) met een dikke pen door de as vast was gezet. Die pen was te dik in verhouding tot de as. De assen braken altijd bij de pen. .Bij de Sunrace S.A. assen zijn as en zonnewiel uit één stuk gemaakt. Deze zullen dus minder snel breken (hoop ik).
Gr. Erwin
Hoi Erwin,
Er wordt van de Duomatic inderdaad gezegd dat ie niet zo robuust is maar ik kan uit eigen ervaring zeggen dat er in’t ieder geval één exemplaar het goed uithoudt ondanks mijn mishandeling.
Ik fiets er nu al zo’n twee en een half jaar mee rond en mij hoor je niet klagen.
http://www.transportfiets.net/2009/08/29/fotos-van-mijn-nieuwe-juncker/
Loopt licht, remt erg goed, schakelt goed en heeft weinig onderhoud nodig.
http://www.transportfiets.net/2009/10/26/trip-door-het-land-van-maas-en-waal/
Ik heb er wel van geleerd dat je het wiel goed vast moet zetten op de achterpadden omdat het risico bestaat dat de as anders mee gaat draaien waardoor er een beetje te veel speling wordt weggehaald. Daar kan ie niet tegen maar als je dat doet blijft ie lekker zijn ding doen. Bij mij wel tenminste en ik fiets er veel mee. Met name in de stad dus hij wordt intensief gebruikt.
Om maar een vergelijk te maken. Mijn achterband zit bijna geen profiel meer op.
Volgens mij moet je gewoon even weten hoe je zo’n ding monteert.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Beste Erwin en Charles,
Aangezien ik mijn berichtje niet onder die van Charles kon plaatsen, dan maar hier.
Oh ja, inderdaad die uitsparingen. Zijn die ervoor gemaakt, zodat nippelplaatjes overbodig worden? Ja, ik had het over gebuste velgen. Als je aluminium goed bust met plastic tussen het RVS busje en de velg, dan kun je electrolyse zo veel mogelijk beperken. Zomaar een gek idee.
Bij stalen remmantels van het type Torpedo, gebruik ik gewoon een scheppie uit mijn grote blik kogellagervet. Maar misschien is consistentvet beter. Kogellager vet is erg zacht en soms piept de rem dan de eerste paar keren. Naar verloop van tijd houdt ook dit op en remt ie weer normaal.
Ik heb weinig problemen gehad met het verwisselen van onderdelen van verschillende merken bij het Torpedo type. Maarja ik gebruikte dan het oude Favorit type met messing remmantel. Maar het kan inderdaad zijn dat dit met latere Torpedotypen lastiger wordt. De aandrijver van de SA remnaaf past (vanwege de stofkap?) niet goed in een Torpedonaaf.
Ja klopt die asbreuken zie je bij nader inzien veel bij naven uit het einde van de ‘Engelse periode’. Volgens mij breekt ie ook nog wel op de sleuf waar de versnelling over schuift. Ik ken het alleen van die Steellite naven, 3 en 5 versnellings. Maar zo heel veel naven uit die periode heb ik niet gehad, dus ik denk dat u dat beter kunt zeggen.
En nu de Torpedo Duomatic: Ik meen dat er 3 verschillende modellen Duomatic zijn gemaakt met elk kleine aanpassingen in de naaf. Zie hierover meer op http://scheunenfun.de/. Ik weet niet of die modellen iets te maken hebben met het wielformaat 22, 24 of 26, 28 inch. Dit geldt wel voor de twee typen Automatic. Wat opvalt is dat het modernste type Duomatic net als de Automatic een plastic onderdeel (weet de naam niet, maar de schakelveer zit eraan bevestigd) in het binnenwerk heeft zitten.
Wat betreft de duurzaamheid van de naaf: Onder mijn gebruik is er nog niet één stuk gegaan. Ik heb wel een naaf gezien met een kompleet vermangeld lageroppervlak drijfkop en conus. Blijkbaar heeft die persoon met speling, geen smering en een halve kogel verder gereden. Het kraakte ongelovelijk. Ik heb wel ééns gehad dat een goeie naaf af en toe raar schakelde, maar na een keer wat dunne olie toevoegen, was dit ook weer over. Tja, dus zoals ze bij SA vroeger op z’n Engels aangaven: ‘one teaspoon of oil a month’. Ik gebruik de naaf overigens wel in een deelfiets met 22 inch wielen, maar vervoer geregeld zware lasten.
Bovendien zit ik er niet mee als het binnenwerk een keer kapot gaat. Als ik het zo inschat heb ik nog genoeg binnenwerken en naafhulsen om tot mijn sterfdag door te fietsen op een Torpedo Duomatic.
Nu de SA Duomatic: Het is inderdaad wel apart dat die naaf met aluminium naafhuls zwaarder weegt dan die met een stalen. Hij lijkt inderdaad wat zwaarder dan die van Torpedo uitgevoerd te zijn.
Mvg, Yorick.
Beste Erwin,
Toch zou ik binnenkort graag een keer de SA Duomatic willen uitproberen en kijken of ik verschil merk. Hopelijk loopt ie wat lichter, dan zou ik graag overstappen.
Mvg,
Yorick.
Hoi, Yorick
Bij gewone velgen gaat de nippel nooit recht omhoog (behalve bij radiaal gespaakte wielen), hij staat altijd een beetje schuin. Hierdoor wordt het velggat ongelijk belast. Bij gedopte velgen staat het gat al in de goede richting, waardoor de nippel de velg gelijkmatiger belast. Hierdoor wordt het wiel zwaarder belastbaar.
Kunststof ringetjes bij gebuste velgen lijkt mij niet zo’n goed idee, grote kans dat ze na korte tijd scheuren. De krachten die erop staan zijn behoorlijk groot. Waarschijnlijk zal je ook last krijgen van loslopende spaaknippels. Contact-corrosie is ook niet echt een probleem bij gebuste velgen, ik kom het sporadisch tegen en dan voornamelijk bij verwaarloosde “buitenslapers”.
Je kan beter geen lager of consistent vet gebruiken bij stalen remmantels, het is niet bevorderlijk voor het remvermogen. Mijn ervaring is dat stalen remmantels beter remmen met remmantelvet dan met gewoon vet. Het is ook beter bestand tegen de warmte van het remmen.
Je mag van mij de S.A. duomatic naaf een keer uitproberen, maar zoals ik al zei, de fiets is nog niet klaar. En gezien de verdomd lage temperaturen op het moment in m’n werkplaats zal het wel in de zomer worden voor de fiets klaar is.
Gr. Erwin
Beste Erwin,
Dat de spaak niet recht op de velg uit komt wist ik al. De puistjes corrigeren de scheve richting ten opzichte van de binnenkant van het draagpunt. Hierdoor draagt de velg de nippel over de gehele ronding. Nu vraag ik me af of bij normale ‘kale’ velgen de nippelplaatjes een zelfde werking hebben, namelijk het gelijkmatig verdelen van de kracht over het draagpunt.
Ok, dan is dat ook gelijk opgehelderd.
Tja, maar ik vindt het remmantelvet nogal aan de prijs.
Lijkt me leuk om de S.A. variant van de duomatic een keer te proberen. Jij zat toch ook in of in de buurt van Amsterdam of ben ik met iemand anders in de war?
Groeten, Y.
Je moet even op de site kijken om te begrijpen wat hier gebeurd. Bekijk vooral ook het filmpje. Ik vind het een super-initiatief. Alleen dat lullige transportrekje… Het blijven toch gewoon stadsfietsen met een bagagedrager voorop. Het zou me niet verbazen als Roetz-bikes straks met een herboren, echte, transportfiets komt. Maar los van dit commentaar vind ik dat Roetz-bikes alle denkbare lof toekomt voor dit initiatief.
Hoi Yorick en Roeland,
Er zijn geloof ik meer dan 100 miljoen Torpedo naven gemaakt. Het was het systeem in combinatie met het materiaal wat ze gebruikte waardoor het succesvol was.
Velosteel maakt het systeem nog steeds.
De duurzaamheid van het materiaal wat ze gebruiken is gebaseerd op de behoefte van de consument en die heeft niet zulke hoge eisen.
Onderhoud wordt niet gepleegd. Niet door de doelgroep die samen een grootverbruiker vormen dus waarom zou een fabrikant dure productiemethoden toe gaan passen. Ze kopen toch wel een nieuwe voor weinig geld. Hoef je ook niet te poetsen.
Erg jammer maar het is niet anders.
Nieuwe fietsen, eenvoudig en van goede kwaliteit zijn gewoon niet meer te koop maar daar moet ik wel bij zeggen dat nieuwe fietsen als je ze binnen stalt, spaken in het begin natrekt, de ketting op spanning houdt, af en toe een druppeltje olie tussen de bewegende delen laat lopen, de speling een beetje binnen de perken houdt en af en toe een lampje vervangt dat je dan ook héél lang van zo’n fiets kunt genieten. ‘k Heb het natuurlijk niet over die heel erg goedkope fietsen.
Die dingen moet ik met mijn transporfiets waar ik dagelijks op fiets ook doen anders is het na een paar jaar intensief gebruik ook afgelopen maar bij gelijke behandeling gaat mijn fiets wel ietsiepietsie langer mee dan een nieuwe.
Waar ik dan op uit kom is dat het niet alleen de kwaliteit van de fiets is maar ook de kwaliteit van het onderhoud en dan heb ik makkelijk praten omdat ik het gewoon leuk vind om aan die dingen te prutsen.
Als we goede fietsen (niet alleen fietsen maar ook andere producten) willen hebben dan zullen we een cultuuromslag en een andere mentaliteit moeten bewerkstelligen of zelf een fabriek moeten stichten waar we fietsen produceren die aan onze hoge eisen voldoen. Fongers heeft daar een halve eeuw geleden al zijn neus aan gestoten dus er blijft maar één ding over.
Ouwe troep hergebruiken, onderhoud plegen en het goede voorbeeld geven.
Nou vooruit, drie dingen dan.
http://www.facebook.com/pages/Repair-Caf%C3%A9-Tilburg/189945557768995
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Beste Roeland en Charles,
Ik heb de website met alle ins en out’s bekeken. Verder moet je begrijpen dat ik zowel positieve als negatieve kanten met elkaar afweeg als het woord kwaliteit valt. De drager is inderdaad wat smal en dat is op zich ook weer niet zo gek. Blijkbaar wil de klant een fiets die hij/zij als transporter kan gebruiken, die licht is en in het fietsenrek past.
Wat ik vooral goed vind is dat Roetz de spatborden en handvatten in hout en kurk heeft gemaakt. Hopenlijk krijgen we ook nog houten velgen te zien, zoals in België vroeger gebruikelijk was.
Charles: “Er zijn geloof ik meer dan 100 miljoen Torpedo naven gemaakt. Het was het systeem in combinatie met het materiaal wat ze gebruikte waardoor het succesvol was.” Kun je dit wat nader toelichten?
Het is natuurlijk wel zo dat het systeem vrij makkelijk te repareren is. Ik kan mij herinneren dat er op internet een Engels of Duits stuk is waarin het verhaal en materiaalgebruik van Torpedo en Renak wordt beschreven. Renak schijnt nog wat langer hoog kwalitatief materiaal te hebben geproduceerd. Renak kwam voort uit de in WOII van Schweinfurt naar Reichenbach verplaatste fabriek van F&S Torpedo.
De eis die de consument heeft ten aanzien van de kwaliteit, heeft net zoals jij zegt vooral met de prijs te maken. Men neme een normale stadsfiets met wielmaat 28 x 1 1/2, de achtervelg of naaf raakt defect en men vervangt hem door een 25 euro machinaal gespaakt achterwiel. Een stuk goedkoper dan voor pak en beet 60 a 80 euro je oude Torpedo naaf opnieuw in te laten spaken. Dit verschijnsel zie ik vooral in Amsterdam bij oude fietsen. De vervangers zijn dan vooral Shimano, Velosteel, maar ook Favorit naven (zonder smeernippel).
Het is niet meer zoals vroeger, toen materiaal duur en mensen goedkoop waren.
Er worden nog best wel goede fietsen gemaakt, maar je moet een beetje vanuit de onderdelen naar een fiets kijken. Zo hebben mijn ouders nog een zeker 10 jaar oude ‘On the road’ fiets van de Hema staan. Deze werkt nog altijd prima. Maarja er zitten dan ook maar 3 versnellingen en trommelremmen van Sachs op. Dat redt je met Shimano 7 versnellingen en slijtgrage rollerbrakes niet. Die On the Road fietsen zijn behoorlijk goedkoop als ik het goed heb. Dit zelfde verhaal gaat op voor een meer dan 10 jaar oude fiets van Gazelle met een oude SA 5 versnellingnaaf met twee schakelkettinkjes.
Bij Fongers wil ik een kleine nuance zetten. De trapassen waren vaak van bar slechte kwaliteit.
Tja onderhoud is een belangrijke levensduurverlenger, maar blijkbaar is men meer gebaat bij kapitaalvernietiging. Dit geldt niet alleen voor de fiets; kijk maar eens naar hoeveel eten en verpakkingsmateriaal we weggooien.
Met vriendelijke groeten,
Yorick.
Ik heb het kruisframe eens goed bekeken maar het is volgens mij geen Azor, deze heeft uitval patten aan de achterkant. Dit lijkt meer op het frame zoals BSP en Achielle die gebruiken. Waarschijnlijk een product van de belgische framebouwer Dija-Oostcolor
http://www.dija-oostcolor.eu/fiets/Kruis.php
Deze heeft rechte achtervork patten.
Gr. Erwin
Hoi, Charles
Volgens een vriend van mij die al heel lang met duomatic naaf rijdt is tijdens de productie periode van deze naaf het interne mechanisme een keer gewijzigd. Onderdelen (of een groot deel hiervan) van beide uitvoeringen schenen niet uitwisselbaar te zijn. Misschien dat de matige reputatie op de eerste uitvoering is gebaseerd (Mocht iemand weten hoe het precies zit, laat het even weten).
Het klopt dat je de as goed vast moet zetten bij versnellingsnaven. Bij alle versnellingsnaven word de as gebruikt als vast punt waar het mechanisme zich tegen afzet. Als je de speciale borgplaatjes voor de as weglaat is loswerken van de as zo goed als zeker. Al dan wel of niet met ontregelde lager afstelling. Het is trouwens ook belangrijk dat je achtervorkpatten mooi parallel lopen. Als dat niet het geval is wordt je as min of meer in een bocht gewrongen, met overmatige slijtage en lagerschade als gevolg.
Gr. Erwin
Beste Erwin,
Ook bij remnaven de as goed vastzetten, je remhevel breekt of buigt bij hard remmen anders krom.
Mvg, Y.
De duomatic van SA wordt nog nieuw geleverd, zwart of zilver en 32 of 36 spaaks.
Schakelt deze door terug te trappen of is er een schakelmechanisme voor nodig?
Frits
Hoi, Frits
Nog leverbaar ? Hij is pas sinds twee jaar op de markt.
Erwin,
hieronder, deels, de gegevens van de dealerlijst:
SA S2C Duomatic 2-versnellings ALU 32gts 22T + moeren zwart
Beste Frits,
Mooi dat er dan ook een remnaaf met 32 spaaks bestaat. Charles had daar toch iemand voor?
Beide Duomatic naven schakelen door een kick-back, dus terugtrappen. Hetzelfde geldt voor de Automatic van Bendix, maar niet voor de Automatic/x van Torpedo/Sram. Dit waren ze dan van alle merken die ik ken in een notendop.
Groeten, Y.
Hoi Yorick,
Ja, het klopt dat er iemand om gevraagd heeft. Die is al ingelicht.
‘k Ben er zelf ook wel nieuwsgierig naar maar ik heb nog voor mijn hele leven Duomatics liggen dus daar blijf ik het zelf maar even mee doen.
Het lijkt me wel leuk om een vergelijkend waren onderzoek te doen. Misschien leuk om een keer naar Fietspoint van het Amstel te komen?
Als het weer lekkerder weer is natuurlijk dan wel.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Hoi, Charles en Yorick
Het lijkt mij een prima idee om een keer een vergelijkend onderzoek te doen met duomatic naven. Dan moeten we eigenlijk van de sachs het ook het eerste en laatste type duomatic hebben. Het is wel zo dat die van mij in een custom fiets komt, niet een transporter o.i.d.
Yorick, ik woon inderdaad in amsterdam .
Ik heb wat op sites van groothandels rondgekeken, maar niemand heeft de 32 gaats uitvoering van de duomatic in de lijst staan. Ook bij Sturmey Archer op de site staat alleen de 36 gaats uitvoering. Ik weet niet waar Frits de 32 gaats heeft gezien, maar ik krijg de indruk dat die niet leverbaar is. De S.A. duomatic heeft trouwens een adviesprijs van 75,- euro.
Gr. Erwin
Hier vindt je nog wat info over de duomatic;
http://www.velofilie.nl/Duomatics.htm
Gr. Erwin
Hoi Erwin,
Ik heb zelfs nog een Duomatic van F&S zonder terugtraprem “nieuw in de doos”.
Bij SA hebben ze die ook en noemen ze dat “vrijloop”.
Ik heb overigens maar één Duomatic ingebouwd waar ik een vergelijkend warenonderzoek mee kan doen en dat zou dan gaan over makkelijk schakelen en licht lopen.
Als het weer een beetje warmer fietsweer is geworden kom ik wel een keer naar Amsterdam met mijn fiets.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Bij een rijwielhandelaar in Amsterdam al voor 50 euro te koop.
Groeten,
Yorick.
Zijn ze daar ook in staal te koop?
Ik zie ze alleen maar in aluminium.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Niet in 32 gaats geloof ik. En waarschijnlijk alleen aluminium, zie:
http://www.fietshokje.nl/index.php?module=producten&action=show&id=115&cpath=55&cat=55
Groeten, Y.
Beste mensen,
Ik zie op de foto dat ze bij SA zo aardig zijn geweest om het vlak waar het gereedschap om de cups uit te draaien moet worden geplaatst, niet over de gehele breedte door te trekken. Dat is het eerste wat ik zal ‘bijveilen’ als ik zo’n naaf koop.
Groeten, Y.
Erwin,
hieronder, deels, de gegevens van de dealerlijst:
SA S2C Duomatic 2-versnellings ALU 32gts 22T + moeren zwart
Gebruiks ervaring Sturmey Archer duo matic Kick-shift S2C.
Ik fiets nu ruim een jaar met een SA duomatic. Waarom een duomatic? Simpel: het is een fijn systeem voor ons vlakke landje, degelijk en trefzeker zonder kabel en andere storings gevoelige zaken. Met de nu standaard leverbare terugtrapnaven heb ik slechte ervaringen. Ik trap een shimano E110 in een jaar aan gort. Dat is me nu twee keer overkomen en een ezel……..De velosteel heeft een nog slechtere naam (geen persoonlijke ervaring).
Voor wie de duomatic niet kent:
Je verwisseld van verzet door terug te trappen, trap je verder terug dan rem je. Dit vereist wel gewenning. Naar mij idee werkt dit systeem het prettigst in combinatie met een voorrem. Maar dat is hier natuurlijk vloeken in de kerk.
Mijn SA duomatic naaf is gemonteerd op een Workcycles 57 cm kruisframe met voorrekje. In wezen is dit een Azor kruisframe in heavy duty uitvoering met een beetje extra van Workcycles. De fiets wordt dagelijks gebruikt voor woon-werk verkeer en boodschappen, in de weekenden voor recreatief gebruik. Verder voor vakantie zolang er geen bergen in de buurt zijn. Totaal kom ik dan op jaar basis op ca. 4000 km in weer en wind. Kortom in tijd en afstand te weinig om iets over de degelijkheid te zeggen. Wat ik wel heb ervaren is dat deze naaf blijkbaar ingereden moet worden. Na ca. 500 km merk je dat de naaf soepeler gaat lopen en trefzekerder gaat schakelen. De eerste tijd verliest de naaf ook vet. Deze naaf is blijkbaar overvloedig gesmeerd en dat is beter dan bezuinigen op een likje vet. De remkracht wordt er niet door beïnvloed en is die je mag verwachten van een goede terugtraprem. Goed te doseren maar kan blokkeren als je van je profiel af wil. Op het wijde web kun je vergelijkbare ervaringen vinden.
De SA S2C heeft een 1 op 1 en een 138% overbrenging. Mijn fiets is voorzien van bandenmaat ETRTO 622-47. De wielomtrek is dan 2.25 meter (2×47 + 622) ?. Ik heb daarom gekozen voor 38×22 tanden, dat geeft een verzet van 3.83 – 5.28 meter. (verzet bij een huis-tuin en keukenfiets is ca. 4.50m. Verzet is afgelegde afstand bij één omwenteling van de pedalen). Wat is trouwens het gangbare verzet van een transportfiets? Onderzoekje doen? Tel de tanden voor en achter en bereken je wiel omtrek zie verder hierboven.
Verzet is van belang als je naven gaat vergelijken. Als het verzet niet gelijk is vergelijk je appels met peren. Voor zover ik weet is de overbrenging van de SA naaf gelijk aan de oude torpedo duomatic. Bij gelijk verzet moet er dus een vergelijking te maken zijn. Ik heb vroeger gereden met de torpedo duomatic en heb de indruk dat ze qua schakelzekerheid niet voor elkaar onder doen. Ik heb geen idee hoe ze zich verhouden wat betreft wrijvingsverlies. Maar lui die zich voortbewegen op fietsen van minimaal 35 kg moeten zich daar niet druk over maken. Qua degelijkheid verwacht ik bij de SA geen problemen. De naaf lijkt zelfs over gedimensioneerd. De tijd zal het leren.
Voorzichtige conclusie: De SA S2C is zeker het overwegen waard als je een duomatic wilt hebben en geen knappe oude of NOS duomatic kunt vinden.
aanvulling op Jaap-Willem zegt: in de formule staat een vraagteken. Moet natuurlijk pie zijn. Blijkbaar zijn hier wordversies niet compatible.
Groetjes, Jaap-Willem
SA Duomatic 32 gaats bestaat dus wel en is direct leverbaar:
zie onderstaand lijstje met aantallen in voorraad!
Als ik ze bestel zal de prijs op +/- 55 euro komen.
SA S2C Duomatic 2-versnellings ALU 32gts 22T + moeren zwart VOORRAAD 4 stuks.
SA S2C Duomatic 2-versnellings ALU 32gts 22T + moeren ZILVER VOORRAAD 5 stuks
Hoi, Frits
Vreemd dat die 32 gaats niet genoemd worden op de site van S.A. Daar staat bij de gegevens alleen 36 gaten. Ik had ook bij twee nederlandse en een duitse groothandel gekeken en daar hadden ze ook alleen de 36 gaats uitvoering. Vandaar dat ik er van uit ging dat er geen 32 gaats was.
Of wordt die 32 gaats officieel alleen buiten europa geleverd ?
Gr. Erwin
Erwin,
Ik heb de dealer er speciaal naar gevraagd en deze bevestigde dat er 36 en 32 gts waren en voorradig.
groet,
Frits
Hoi Frits,
Degene die aan mij gevraagd heeft of er 32 gaats naven waren is op de hoogte gebracht maar ik heb niets meer gehoord. Misschien komt ie er nog op terug.
Waar ik nu nog nieuwsgierig naar ben is of ze ook in staal leverbaar zijn maar dan “gewoon” met 36 gaatjes.
Die stalen ben ik nog niet tegengekomen.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
staal wordt niet meer nieuw geleverd….
helaas, maar ik heb nu een gebruikte alu en ga deze inbouwen voor Velp.
Frits
Hoi Frits,
Dan ben je niet meer bij te houden “down hill” Ik ga op mijn Juncker met eeen CLIPPER achterin. Ook Engels maar met maar één verzet.
Ik hoop dat die 26″ ook klaar is dan kan die ook mee met zijn nieuwe eigenaresse er op.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Hoi, Charles
Bij rijwielonderdelen groothandel Juncker staat de zwarte stalen uitvoering van de duomatic nog in de lijst als zijnde voorradig.
Gr. Erwin
Met 36 spaakgaten
Hoi Erwin,
Haal dat ding maar naar je toe dan neem ik hem over of kan ik zelf bij Juncker terecht?
Ik ga het wel even uitzoeken.
Bedankt voor de tip.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Hallo Edwin,
Ik denk dat de zwarte duomatic bij Juncker toch van aluminium is, de stalen versie (alleen in het zwart) heet B2C, de aluminium versie heet S2C. En deze is duurder, mij lijkt dat de stalen goedkoper is.
Ik ken geen groothandel die de B2C standaard in het assortiment heeft. Detailisten kunnen die evt speciaal bestellen via Sturmey Archer Nederland.
Groeten,
Lucas Brinkhaus // BRINKHAUS fietsen
Hoi, Lucas
Ik was al van plan het eerst te controleren bij Juncker.
Gr. Erwin
Het is in’t ieder geval zo dat ie bestaat.
http://www.sturmey-archer.com/products/hubs/cid/7/id/56
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Wat een een keer niet kunnen slapen zo al oplevert.
Leuke site met allerlei bouwtekeningen van achternaven gevonden.
http://www.trfindley.com/pgbndxhbs.html
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Voor de liefhebbers.
http://www.moultonbuzz.com/2009/09/duomatic-hubs-for-sale/
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar