10 gedachten over “Brabantse Peel in de jaren 1960-1970”

    1. Ja. Gelukkig. We zijn weer thuis. Wat zouden deze mensen aan moeten vangen met een 15 kilo rekje? Fantastisch gave foto’s.

  1. Geweldige foto! Je kunt het je bijna niet voorstellen dat één iemand van melk op de fiets langsbrengen rond kon komen. Wat moet melk relatief duur zijn geweest?

    Groeten, Y.

  2. Hoi Yorick
    De melk werd niet langs de deur gevent maar op de boerderij opgeslagen of met een melkarretje naar de weg gereden zodat de bussen door een coöperatie, zoals bijvoorbeeld Campina, met een vrachtwagen kon worden opgehaald. Zo te zien heeft deze boer de gebruikelijke 40 liter bussen (je had ze van 20, 30 en 40 liter). Dus kon hij 3 x 40 liter afrekenen.

    Maar vaak werd de melk (of een deel daarvan) op de boerderij verwerkt tot boter (wat meer opbracht) en aan de boerderij verkocht aan mensen die melk en boter kwamen kopen.

    Naast zuivel hadden dit soort boeren meestal meer producten te koop en dat leverde in die tijd een redelijke boterham op. Je moet dan denken aan kleine veldjes met groenten, aardappelen en natuurlijk graan. Van het vergaarde stro en hooi werd in eerste instantie de eigen veestapel gevoed in de winter maar meestal had zo’n boer ook nog een lucratieve handel in hooi en stro.

    Dit waren meestal kleine, zogenaamde, ‘keuterboeren’. Later werden boeren bedrijven meer gespecialiseerd op één product en veel grootser opgezet zodat het boerenbedrijf van weleer meer op een industrie begon te lijken. Rationalisering hete dat. Gelukkig zie je tegenwoordig steeds meer boeren teruggrijpen naar de kennis van toen. Maar ik verwacht niet dat ze nog op een transportfiets gaan rijden met 120 kilo melk.
    Groeten,
    Roeland.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *