Hallo beste Transport rijders/sters,
De site “transportfiets.net” ken ik al een tijdje en vind het bovendien een leuke site. Vandaar dat ik het tijd vond worden om mijn “transportverhaal“ er ook eens aan toe te voegen. Het begon allemaal half de jaren 80 dat een goede vriend van mij een transportfiets had gekregen van zijn oom. De fiets was van het merk Batavus en mijn vriend ging die wat opknappen. Op een mooie dag kwam hij bij mij langs om zijn opgeknapte aanwinst te laten zien. Ja, eerlijk is eerlijk het was best een hele mooie fiets geworden, maar toen…”rijd jij ook maar eens een stukje” zei hij en dat deed ik…..DOM DOM DOM. Ik was meteen verkocht, wat een beleving zo’n heerlijk breed stuur, het wat sneller trappen, dat sporen van de wielen en dan natuurlijk het super comfortabele leren Lepper zadel, een model primus was het. Alles voelde gelijk goed aan en ik wilde dus OOK zo’n transportfiets hebben. Na een tijdje zoeken kwam ik bij een fietsenhandel een daar ingeruilde transportfiets tegen, een Gazelle in redelijke staat leek mij. Na wat onderhandelen kocht ik hem op 17 augustus 1991, ik heb nog de handgeschreven nota van de fietsenmaker. De fiets was door de vorige eigenaar in een soort harde maar doffe lak gezet niet echt netjes maar wel super gehecht. Hij ziet er na bijna 21 jaar in mijn bezit te zijn eigenlijk nog net zo uit als toen ik hem kocht. Vanaf 1991 woonde ik in de binnenstad en zag al heel snel de grote voordelen van mijn Gazelle transport. Dagelijks deed hij dienst met NUL % problemen, wel heb ik op den duur helaas de originele spekbanden (met nog de rode binnenbanden) moeten vervangen. Ik heb er toen Vredestein banden (fabrikaat V vredestein Transport Extra Zwaar) 28 x 1 ¾ opgelegd en vond/vind die banden eigenlijk best fijn rijden. Jammer genoeg hadden ze op dat moment alleen zwarte, want ik had liever de wit/beige banden gehad. Tot 2004 deed hij dus dagelijks dienst, maar in dat jaar ben ik verhuisd naar een appartement met daaronder een winkelcentrum. Plots werd het een stuk rustiger voor mijn trouwe Gazelle. Af en toe reed ik er nog wel mee, maar hij verdween steeds dieper in de garagebox…..
Echter nu ruim een halfjaar geleden woon ik weer op de begane grond en ziedaar de Gazelle kwam bij die verhuizing ook weer te voorschijn. Hij is weer net zo trouw als voorheen en wordt dagelijks door mij of mijn partner gebruikt. Bovendien is DE transportfiets weer helemaal IN tegenwoordig en was jaren geleden de belangstelling voor mijn Gazelle al groot, nu begint haast iedereen er over. Natuurlijk is het dan ook wel leuk om zo’n oude originele Gazelle te hebben, die ook nog eens heerlijk rijdt. Steevast krijg ik de vraag hoe oud hij dan wel niet is en of hij zwaar trapt/rijdt. Het antwoord op die tweede vraag is voor mij simpel, maar die eerste vraag is niet zo simpel. Daarom heb ik afgelopen weekend het framenummer eens goed zichtbaar gemaakt en nu komt dan ook het technische deel aan bod.
Uit de verschillende verhalen op deze site kan ik opmaken dat mijn transportfiets dus uit 1946/47 komt, wie kan en/of wilt dit bevestigen???? Framenummer is 766358 en op de tweede lug staat nog een nummer 23 : 15, nu las ik op de site dat het laatste nummer ook op de fiets van Marcel staat….. Verder zit er een transport rek op, met van die 45 Graden hoeken, zoals op bijna elke Gazelle zit, met mand van ruim 15 jaar oud. Voorts zit er een 40 gaats Gazelle voornaaf en een Husqvarna 36 gaats achternaaf in. Verlichting: dynamo is Lucifer, koplamp is grote Philips en achterlicht is van Wepewe. Kettingscherm: doorlopend met sluithaakje aan de achterzijde, helaas zit er wel een “slijtsleuf” van de ketting in…. Zadel, is origineel onderstel met leren zadeldek van Lepper. Ik heb ook nog het originele dek van Gazelle in redelijk goede staat zelfs, maar dit dek zit gewoon een stuk lekkerder.
Wat is er dan niet origineel….? Door de vorige eigenaar is er naast een oud ringslot ook nog een Basta kantel penslot gemonteerd. Dit is netjes met ty-raps gedaan, dus ZONDER gaten te boren in de achtervork. Zelf heb ik het “originele” ringslot (wat ik onlangs in een doos nog tegen kwam) in 1992 vervangen door het toen nieuwste model veiligheidsslot van AXA. Ook heb ik er in dat jaar een tweetoon bel en een stuurblokkeer hevel opgezet (komt van een sloop Spartamet). Ook in begin van de jaren 90 de achterdrager / klapstandaard gemonteerd. Dat was natuurlijk erg makkelijk bij het parkeren.
Tja en wat zijn de plannen??? Allereerst, zo origineel mogelijk houden, eigenlijk wil ik dan ook de achterdrager met klapstandaard (precies de zelfde zit ook nu nog op de Gazelle tour Populair) er weer af halen. Daarvoor in de plaats een tweebeens standaard monteren. Ook de twee sloten die er nu op zitten, vervangen door bv. één zwart Trelock RS440 ringslot met zware insteek ketting. Zo’n slot zit ook op de Sparta pick-up en lijkt mij ook op mijn Gazelle te passen. Tevens speel ik al jaren met de gedachte er een achternaaf met versnellingen in te bouwen. Te denken valt dan aan een Duomatic of een 3 versnellingsnaaf met terugtrap rem, beiden van Sachs, alleen dat is NIET origineel! Maar bovenal zit ik met de vraag alles helemaal uit elkaar halen, daar waar nodig roestplekjes weghalen en dan ieder deel over lakken. Dat kan allemaal wel, maar dan kan ik hem lange tijd niet meer gebruiken en naast de wat matte lak is er verder eigenlijk geen roest ontstaan. Daar zit ik dus een beetje mee, wel ga ik de spaken in het voor wiel schoonmaken dan wel vervangen door rvs spaken, want dat is het enige waar dan wat roest op zit. Wie kan er nog tips geven over hoe de spaken te behandelen cq. te vervangen door rvs en wie weet mogelijk wat voor lak het zou kunnen zijn. Het lijkt mij een soort zwarte grondlak, om het framenummer zichtbaar te maken heb ik op die plek stevig gepoetst met autolak cleaner en ging er toen wel af. Ditzelfde deed ik ook (VOORZICHTIG) op de plek waar ik de transfer verwachte tegen te komen en daar ben ik deels in geslaagd. Was het gewone lak geweest dan had het er veel moeilijker af gekomen lijkt me.
Nou, het is al met al nog een heel verhaal geworden….. graag zie ik jullie reactie tegemoet.
Met vriendelijke groet, Jack de Feijter.
Hoi Jack,
Wat een prachtig verhaal heb je bij je fiets geschreven!
Het is erg leuk dat je hem al had voordat de transportfietshype losbarstte.
De slijtplek in het kettinscherm is een “mooi litteken” Lekker laten zitten.
Wat ik bijzonder vind is dat je spatborden nog zo goed zijn. Ik heb nu vijf Gazelle transportfietsen en daar is er maar één bij met de originele spatborden dus daar heb je geluk mee.
Het achterlicht is volgens mij origineel omdat het er bij mijn fiets met originele spatborden ook op zat.
Dit is de mijne met een framenummer wat begint met 6 (van 46? ;o)
http://www.transportfiets.net/2010/11/01/nieuw-in-het-arsenaal/
Die van jou zal ook wel uit die periode zijn.
Je heb het over een goed slot en als ik een fiets verkoop doe ik er altijd een beugelslot bij. Zelf heb ik er al een van ongeveer 20 jaar oud en het feit dat ik het slot nog steeds heb spreekt voor zichzelf.
Er zit dan geen slot op je fiets geschroefd wat op zich niet verkeerd is maar je heb dus wel altijd een los slot bij je. Daar moet je voor kiezen. Of niet.
De Husqvarna en de voornaaf zijn origineel. Vaak is er een torpedo in het achterwiel gespaakt maar Gazelle was een van de weinige merken die de Zweedse naven monteerde.
Het is super dat je het originele onderstel van je zadel in ere hebt hersteld door er een nieuw dek op te schroeven. Het zijn echt toffe zadels en er zijn zelf nog wel onderdelen voor te vinden als er onverhoopt iets kapot gaat.
Ik weet niet waar je zit in Nederland maar als je een keer langs wilt komen in mijn werkplaats dan kunnen we in één dag een uitgebreide servicebeurt uitvoeren. Spaken van het voorwiel is leuk om te doen en zo gebeurd maar weet je zeker dat het noodzakelijk is? Zit er een slag in of staan de spaken op breken omdat ze zo verroest zijn?
En ik weet niet of je wel eens met de oliekan langs je fiets loopt maar smeren doet veel.
Niet alleen maar dat je fiets nóg lekkerder gaat fietsen maar alle lagerdelen van wielen, trapas en balhoofd en de tandwiel en ketting krijgen dan niet de kans om met water in aanraking te komen waardoor er niets gaat roesten.
Slijten doen de lagers wel maar als ze glad blijven hoef je ze alleen maar bij tijd en wijle af te stellen. Water maakt kogelbanen onregelmatig evenals te veel speling. Als er geen water bij komt en er zit niet te veel speling op zijn ze eigenlijk ‘onverslijtbaar’. Smeren dus! Maar misschien doe je dat al.
Laat maar weten of je een keer langs wilt komen in Tilburg en ik vraag je bij deze natuurlijk meteen of je 12 mei mee wilt fietsen met http://www.transportfiets.net/2012/01/22/de-grote-transporfietstour-2012-velp/
Lijkt me leuk om je fiets dan te mogen bewonderen.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Hoi Charles,
Allereerst bedankt voor je reactie op mijn verhaaltje.
Tja, op jonge leeftijd had ik al iets met oude opafietsen, op mijn 12e de eerste om mee naar de “grote school” te fietsen en die heb ik nu nog…..Dat is trouwens een Gazelle No-1, hij is nog in een zeer redelijke staat. Daarna zijn er nog heel wat oudjes in mijn bezit geweest.
Dat is een heel verhaal op zich, maar er zat ook nog een andere transportfiets bij.
Daar mag ik hier natuurlijk wel iets over zeggen. Het was een Juncker uit begin ’46 en tevens één van de eerste tien (alles was toen immers nog op de bon)die in de stad verkocht werden. Ik weet dit van de eerste eigenaar, vandaar.
De staat van de Juncker was overgens wel slecht, spatborden waren doorgerot, lagers met veel speling, wel de originele melkbus met bronzensleutel op de kraan en de zinken maatbeker van 1liter waren er bij. Ik vond die lugs van die Juncker heel erg mooi.
Maar goed, dat was even een zijtak De spatborden van mijn Gazelle zijn idd. ook aan de binnenkant nog super mooi. alleen heb ik een stomme fout gemaakt toen ik de transportfiets bij die fietsenhadel ophaalde. De wielen gingen eruit er en alles zo de auto in, maar het voorspatbord kreeg veel te veel druk op zich en het halve rondje onderaan was erg verbogen. Toen ik het zag heb ik het dat deel warm gemaakt en voorzichtig terug gedrukt….helaas brak het, maar heb dat stukje nog steeds ergens liggen. Goh leuk dat het katteoog achterlicht nog origineel blijkt te zijn ook. Trouwens ik vind die Gazelle met 28 x 2 ook een mooi ding, zal zeker stevig rijden. Wat die vredestein banden betreft…ja ik weet niet beter eigenlijk. Maar ondermijn Gazelle woon/werk fiets (tour Populair type T3 2002) heb ik witte schwalbe 28 x 1 1/5 gelegden dat rijdt werkelijk als een trein.
Mogelijk ga ik ze ooit vervangen door Fat Frank of zoiets, al vind ik deze Vredestein banden wel mooier staan. Ja het zadel is idd. heel leuk gelukt en heb daar ook al heel wat leuke reacties op gehad. Gewoon een primus monteren vond ik te makkelijk, (dat heb ik wel op mijn Populair gemonteerd) liever een nieuw dek en heb bij Lepper oa. toen dit zadeldek gekocht.
Ja, eigenlijk niet zo zeer aan gedacht, maar een lekker stevig beugelslot is ook een goede optie.
Wat de naven aangaat, die heeft die fietsenmaker toen helemaal uit elkaar gehaald en waar nodig hersteld, dat was een deel van onze deal toen.
De trapas weet ik niet meer, maar daar is helemaal niets mis mee lijkt me.
De spaken in het voorwiel staan zeker niet op doorroesten verre van zelfs en ook zitten er geen slagen in de wielen, alleen voor het mooie. Het kan natuurlijk ook op een andere manier, opschuren en verven maar jaa…
Ik vind het super sympathiek dat je me een servicebeurt aanbied, alleen ik zit in Vlissingen en dat is wat ver voor op de fiets……
Wel ga ik er idd. regelmatig met de oliekan rond en in de pekeltijd spuit ik zeer regelmatig de spatborden, vooral aan de binnenkant, en de wielen schoon.
Ik heb je affiche gezien met daarop de uitnodiging, ronduit heel knap gedaan.
Alleen het jaar van de datum lijkt van onze tijd te zijn, zulks zelf make..mooi hoor.
Nu wil het feit dat we dus ruim een half jaar geleden een huis hebben gekocht en daar ben ik volop aan het verbouwen… Zoals je snapt is mijn vrijetijd erg schaars.
Heel graag zou ik meedoen om vooral heerlijk te genieten van al dat moois van andere deelnemenrs, maar ik weet niet waar ik de tijd vandaan moet halen.
Vrijzeker zal mee doen als ik in rustiger vaarwater ben gekomen.
Groetjes, Jack de Feijter.
Hoi Jack,
Tja, prioriteiten zijn er om op te volgen dus eerst maar je huis.
Volgend jaar misschien van Leeuwarden naar Dokkum en weer terug maar dat is nog verder van Vlissingen verwijderd dan Velp.
We zullen zien.
Grappig dat je een No.1 hebt. Daar fietst mijn vriendin op als ze bij mij in Tilburg is.
Mooie omafiets, ooit gekocht in Nijmegen voor € 35.- en is nog steeds een superfiets.
Wat betreft dat achterlicht ga ik er alleen maar vanuit dat het origineel is omdat er bij de mijne ook een op het originele spatbord zat. Écht zeker weten doe ik het niet maar het is zeer waarschijnlijk.
En over het gebruiken van Fat Franks van Schwalbe op een toerfiets met 28×1 1/2 zal niet gaan omdat de ETRTO maat van Fat Frank 50-622 is en van de toer fiets 47-635. Die laatste, 635 die op je toer Populair ligt (Delta Cruiser?) is dus groter en past niet op een velg van 622 die op een transportfiets ligt.
De 28″ gaat over de buitendiameter van de band wat wil zeggen dat de binnen diameter anders is als de band “hoger” is.
ETRTO is door alle bandenfabrikanten als standaard geaccepteerd en de enige betrouwbare maatvoering.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Hoi Charles,
Bedankt voor de banden info, maar er is een stukje tekst weggevallen.
Want ik bedoel natuurlijk dat, als het mogelijk is niet op mijn Populair maar op de transportfiets evt. een soort Fat Frank’s te leggen.
Kijk die Vredesteins zijn nog prima, maar omdat ik de transportfiets eigenlijk dagelijks gebruik zal ik daar op termijn een paar verse banden op moeten hebben. Natuurlijk zal ik me moeten houden aan de bandenmaat die er nu op zit 28 X 1 3/4, maar mogelijk weet iemand een hele goede, liefst witte band. Waarvan de rolweerstand belangrijk lager is.
Ja, je hebt gelijk als je zegt dat het achterlicht “mogelijk” origineel is, Want dat is bijna niet te achterhalen. Ook vind ik het jammer dat ik juist over deze transportfiets eigenlijk verder niets weet. Als dat hij door een klant uit Sint Jansteen bij die fietsenhandel uit Heikant (zit maar 1,5 km tussen deze dorpen) zo half de jaren 80 is ingeruild en daar stopt het verhaal. Mogelijk is nog iets af te leiden aan de hand van dat tweede nummer op de onderste lug van de zitbuis. Dat nummer staat ook op de fiets van Marcel. Maar dan houdt het voor mij helemaal op.
Groetjes, Jack de Feijter.
Hoi Jack,
Op de fiets die ik dagelijks gebruik liggen ook Fat Franks. Het enige wat misschien minder rolweerstand oplevert is de Big Apple omdat daar wat minder profiel op zit.
De Fat Franks bevallen mij goed. Zeker als je ze goed oppomt. Ik heb al een band op het achterwiel versleten in drie jaar tijd en toen er bijna geen profiel meer op zat fietste het het lekkerst. Het verschil tussen Fat Frank en Big Apple is waarschijnlijk net zo minimaal als het verschil tussen een oude en een nieuwe Fat Frank.
Het oog wil ook wat dus ik ga voor de Fat Frank.
En dat tweede nummer op de onderste lug daar komt nog wel een keer duidelijkheid over. Als iemand het toevallig leest of iets tegenkomt in een of ander oud document, catalogus of folder dan komt het wel een keer naar boven.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Hoi Charles (en Jack)
Ik heb jullie conversatie over banden even gevolgd en heb gelijk een vraag aan jullie. Het gaat over de transportfiets van ‘inferieure’ kwaliteit.( zie eerder op dit Forum) Het blijkt een Belgische of Franse fiets te zijn. Echter deze fiets heeft verschillende velgen. De voorste is een stalen velg, 36 spaken, (er staat nergens geen teken of wat dan ook). Er zat een linnen of katoenen velglint in en de band die er op lag was een ‘Michelin’ tweekleurig maar wel met eenvoor mij afwijkende maat. Er stond het volgende op: 700x40x42 en 28×1 5/8 en nog 44×622. Ik ben toevallig in België geweest,in Lommel, maar daar kende de fietsenmaker deze maten niet. De velg opzich heeft de volgende maten: Tussen de flenzen in (waar de binnenband inligt) is de ruimte 26 mm. de buitenmaat (van buitenkant flens naar buitenkant flens) van de velg is: 40 mm. De hoogte van de velg is: 17mm.
Op de achterste velg lag een ‘Vredestein Zwaar Transport’ op. Die is verweert en heeft vele droogscheuren. Ook hier zat een linnen of katoenen velglint in. De velg is tussen de flenzen: 23mm. De buitenmaat is: 33mm. De hoogte is: 15mm. De remnaaf is een ‘Torpedo’Schweinfurt’ Sachs en de cijfers 2.8 en 36
Dit laatste zal wel veel voorkomend zijn, maar die voorvelg vind ik intrigerend. Zou ik nog ergens aan een bijpassende achtervelg kunnen komen? Of moet ik die achterste velg, die niet op de voorste lijkt, gebruiken?
Wat is wijsheid?
Groeten Peer
Hoi Peer,
Het is misschien niet zo’n slimme fietsenmaker want 700x40x42 is weliswaar een zeer ongebruikelijke maat maar als er ook 622 op staat kan er een Vredestein Transport Extra Zwaar op gelegd worden. Maar ook kleinere maten kunnen er op.
Ik heb zelf wel eens een transportfiets gehad me velgen die 40mm breed waren. Het voorwiel is nog het meest origineel. De achterste velg zou ik vervangen door iets wat op het voorwiel lijkt. De 33mm is meer iets voor een sport- of racefiets.
Ter vergelijking; een velg van een omafiets is 38mm breed aan de buitenkant.
Ik zal eens kijken of ik er nog een in mijn “wielenkast” heb liggen.
Ik heb er twee staan maar die houd ik liever bij elkaar als setje maar misschien zwerft er nog wel een rond.
De katoenen velglinten zijn al weer wat ouder. Ik ben er zelf niet zo’n fan van omdat het katoen vocht vasthoud en daar gaan de stalen velgen van roesten. Liever rubber of butyl.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Oké Charles,
Als jij iets hebt staan wat enigszins in de buurt komt bij dat voorwiel dan houd ik me aanbevolen. Ik ben wel gecharmeerd van die ‘Michelin’s’. Dat zwarte loopvlak met die bruin-gele zijkanten heeft wel wat. In België had die fietsen maker wel banden van 37×622, maar die vond ik te iel. hij had ook zwarte van 40 x622. volgens mij kan ik die hier ook kopen, dus ben ik daar niet op ingegaan.
Laat maar weten als je me blij kunt maken. mijn e-mailades is: witzel@lkabelfoon.nl
Groeten Peer
Hoi Peer,
Ik heb in’t ieder geval nog Vredestein banden liggen met een zwart loopvlak en beige of bruine zijkanten en ook nog zwarte Vredestein Transport Extra Zwaar.
De velg moet ik even kijken.
Kan jij zelf wielen spaken?
Ik kreeg net de post terug. Klopt je E-mailadres wel?
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
voor kabelfoon staat een l teveel.
Heel leuk verhaal Jack, opgesierd met hele mooie foto’s. Dat zadel van je is helemaal af!
Gegroet Peer
Hoi Peer,
Ja, dat zadel is een bewuste keuze geweest, ik wilde het behouden, want het maakt de fiets echt af. Een Primus monteren was makkelijker geweest en let wel met een Primus is dus echt niets mis. Op mijn woon/werk fiets een Gazelle populair heb ik er jaren geleden een verse opgezet….rijdt gewoon superrrr.
Alleen juist omdat het onderstel nog zo mooi was wilde ik daar geen compleet Primus zadel opzetten. Maar ja, ik zeg altijd maar zoveel billen zoveel zadels het is natuurlijk ook wel een kwestie van of je er fijn op fietst. In mijn beleving komt dat toch zeker niet op de laatste plaats, MAAAR het mooi staan op je fiets is bij een oudje natuurlijk ook belangrijk. Ik zelf ga voor leer en vind dat gewoon mooi om te zien en mijn billen gelukkig fijn om op te rijden. Al is de Selle Royal Drifter een wel heel geduchte concurrent, want die zitten voorwaar ook niet slecht…. Maar, je gaat nu eenmaal liever geen Drifter van 2012 op een fiets uit 46 monteren……
Met vriendelijke Groet, Jack.
Mario, bedankt man. Dat komt omdat typen niet mijn sterkste kant is en ik het te vlug wil doen.
Groeten Peer
Hoi Peer,
Zo te lezen kom je er met Charles wel uit, helaas heb ik tijdens mijn eerste verhuizing (te)veel spullen weg moeten doen. Had in de jaren 90 van een fietsenmaker die stopte met de zaak nog al wat spatschermen, naven en zadelonderdelen ed. overgenomen. Nu merk ik dat het jammer is, heb nog wel wat zadel onderdelen.
Groetjes, Jack.
RVS spaken: breken bij de kop, niet geschikt voor transport. De stalen velg en naaf rotten weg. Niet origineel.
Niet doen dus, zet ze maar lekker in de Owatrol.
Op zo’n werkfiets vind ik van dat glimspul overigens geen gezicht, maar dat is mijn smaak.
Hoi C.S.,
Na hier en daar op de site wat te hebben gelezen over spaken, ga ik ze lekker laten zitten. Het wiel is recht dus daar is het niet voor nodig.
Bovendien geloof ik je graag als je zegt dat rvs niet geschikt is, te hard en dus spaakbreuk als mogelijk gevolg.
Ja, ik hoor jullie vaker over Owatrol en ga dat zeker proberen te kopen, dan kan ik dat gebruiken om de spaken te behandelen.
Tja, mijn “werkpaard” hoeft zeker niet te glimmen, want dat was origineel ook niet, maar ik wil hem wel in een goede staat houden natuurlijk.
Ik ben ook op zoek naar de transfer “Gazelle Transport” weet jij (of iemand anders misschien) waar ik daar aan kan komen?
Groetjes, Jack.
Hoi Jack
zie nieuwe Gazelle Transport Transfers in de zoek opdracht .
Hallo Marcel,
Bedankt voor de tip, altijd fijn als mensen met je mee denken.
Alleen Tom reageert helaas niet, want reeds eind januari heb ik hem een mail gestuurd. Jammer, want juist die transfer zou ik graag willen hebben.
Is dat trouwens de enige transfer, of zit er op de schuine buis ook nog iets dat je weet??
Groetjes, Jack.
Hoi Jack,
Tom heeft vorig jaar stickers gemaakt. Dat zijn dus geen transfers maar ze zien er goed uit. Volgens mij heeft hij “goud” folie gebruikt en daar een zwart op geprint.
Het is even pielen om het zo mooi mogelijk uit te knippen maar het ziet er goed uit.
Ik heb er nog wel een liggen die je van me over kunt nemen.
12 mei, Velp? Of zal ik er een opsturen?
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Hoi Charles,
Zoals ik al zei, ik wil dus heel graag een stikker van je overnemen.
Moet er nog een coating over, na hem te hebben opgeplakt?
Helaas zal ik er niet bij zijn in Velp, want ze komen op vrijdag 11 mei nieuwe kozijnen in ons huis plaatsen, dus zal er de volgende dag nog wel e.e.a. te doen zijn. Dus graag even versturen als je dat wilt, uiteraard op mijn kosten. Voor de verdere afhandeling even per e-mail??
Groetjes, Jack.
Hoi Jack,
Als je de Owatrol na een uur of drie met een doek of iets dergelijks na behandelt dan valt het met het glimmen ook wel mee.
De Owatrol hoeft helemaal niet dik te zijn. Het is eerder de bedoeling van het spul dat het in en onder lak en chroom kruipt en dan zo samen met eventuele roest een beschermende laag vormt.
Ik denk ook niet dat het erg gaat glimmen op roest omdat dat nou eenmaal niet glad is.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Hallo Charles,
Voor ik die Owatrol op de spaken zet zal ik ze eerst een beetje opschuren??
Kan ik de Owatrol ook op de binnenkant van de spatborden zetten?
Het lijkt wel een beetje een wondermiddel te zijn.
Deze week moet ik toch voor het huis wat speciale verfspullen hebben en dan kan ik tevens kijken voor Owatrol.
Groetjes, Jack
Hoi Jack,
Ik heb zelf Scotch Bright liggen om ze te wassen en licht te schuren.
Brillo om het af te maken, laten drogen en dan Owatrol er op.
Gaat nooit meer roesten als het niet beschadigd.
Ik smeer het bij al mijn spatborden op de binnenkant. Waar de saptbordstangetjes zitten een beetje overdadig zodat het er tussen kan lopen.
Het heeft wel tijd nodig om te drogen. Het is pas na weken echt uitgehard en zelfs dan blijft het een beetje kleverig aanvoelen dus je moet er wel even de tijd voor nemen.
Het stuur van de fiets van Sandra heb ik twee weken geleden schoongemaakt tot het glimmende en toen ingesmeerd. Daar is nu goed mee te fietsen en het ziet er mooi oud uit.
Het is in zoverre een wondermiddel dat het transparant is en het blijft flexibel. Het is dun en door zijn structuur kruipt het in de kleinste hoekjes, gaatjes en poriën.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Hoi Charles,
Scotch schuurmatjes…bingo, die heb ik liggen en daarna met Brillo, is ook in de verzameling aanwezig. We gaan dus op de natte toer, dat is idd. veel beter dan gelijk met een stuk schuurpapier in de weer te gaan. De spaken van het achterwiel… zal ik wellicht kunnen volstaan met alleen Brillo, omdat daar eigenlijk geen roest op zit. Zodra er meer tijd vrijkomt ga ik het lakwerk grondig aanpakken, zeker nu ik een Gazelle stikker van je mag overnemen,waarvoor mijn hartelijke dank. Wat ik voorheen deed is plekjes met Rustmaster van Turtle wax behandelen, geeft ook een goed resultaat. Aha, Het verweerde stuur van mijn No 1 zou ik daar dus ook mee kunnen behandelen. Mooi mooi, want ik wil dat originele Gazelle stuur graag behouden, gek genoeg zit er geen roest op maar je ziet het koper er hier en daar een beetje doorheen komen. Bovendien is het behoorlijk dof geworden.
Groetjes, Jack.
P.S. krijg het niet geplaatst op de site dus probeer het nog maar eens, is dus mogelijk dubbel
Hoi Jack,
Ja, dat is goed.
Doe maar een mailtje naar
fotomaan@hetnet.nl
Weet je zeker dat je stuur verchroomd is? Misschien is het wel vernikkeld.
Als het dof is en het koper komt er doorheen dan zou het me niets verbazen als het niet verchroomd maar vernikkeld is.
Het wordt overigens niet mooier van Owatrol.
Het is echt alleen maar om te conserveren en het legt een klein sluitlaagje over het materiaal.
Mijn idee is het dat je regelmatig onderhoud moet plegen.
Het zijn nou eenmaal oude fietsen maar zoiets als Owatrol kan je meenemen in iedere kleine of grote beurt die je je fiets geeft.
En houd er rekening mee dat het langzaam droogt. Een paar dagen op zijn minst. Een week is een veilige droogperiode.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Hoi Charles,
Mailtje is verzonden en ik hoor het verder wel.
Ik was vanmiddag nog in de schilderswinkel voor Owatrol, ze kenden het wel maar hadden het op dit moment niet op voorraad.
Als ik het snel wilde hebben moest ik naar Middelburg, daar zit een grote watersport zaak en die zouden het moeten hebben.
Het wordt in die sector blijkbaar ook veel gebruikt.
Groetjes, Jack.
Hallo Charles
Ik heb dat verhaal over Owatrol gevolgd. Kun je dat gewoon over de lak smeren? En als het kleverig blijft (onder de spatborden) gaat er dan geen vuil aan vast zitten, zodat er weer vocht blijft zitten en dat je daardoor toch weer roest krijgt? Mijn spaken zijn verzonken, gegalviniseerd, is het dan ook aan te raden om ze te behandelen?
Het zijn zo van die vraagjes die vragen naar een antwoord.
Groeten Peer
Hoi Peer,
Het blijft niet kleverig maar het voelt zo aan omdat het flexibel blijft. Na verloop van tijd verharst het en wordt het harder maar dat duurt een tijd.
Na een paar dagen is het zo droog dat er niets mee aan blijft plakken en water vasthouden doet het zeker niet.
Het stuur van Sandra waar ik het eerder over had is nu anderhalve week in de Owatrol gezet en dat is nu zo droog dat het aanvoelt of het droge lak is.
Het is anders dan lak maar gebaseerd op de ouderwetse manier om verf te maken en dat was met lijnolie met een verharder, een siccatief er in.
Goede eigenschappen zijn dat het prachtig mooi vloeit, zeer goed afsluit en flexibel blijft.
Het is minder slijt- en krasvast en als je het gaat schuren naar bijvoorbeeld een maand zit je schuurpapier binnen de kortste keren vol.
Aan de binnenkant van spatborden is het een soort bitak maar dan voor fietsen. Na drie dagen is het droog genoeg om te monteren.
Voor spaken werkt het op de zelfde manier of het nu gegalvaniseerd is of verzinkt.
Als je het over lak smeert vult het alle gaatjes, beschadigingen en poriën. Als het na een paar uur in alle gaten en hoeken is getrokken kan je het overtollige wegvegen. Over onbeschadigde lak lijkt het met niet mooi om te laten zitten. Daar is het te dik voor. Het is een olie.
Je moet wel een beetje in de gaten houden dat het niet te droog wordt anders wordt het lastig om het weer te verwijderen waar het niet hoeft te zitten.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Hoi Charles
Bedankt voor de uitleg
GR.Peer
Beste Lezers,
Wie weet of er op een (mijn) Gazelle transportfiets van ongeveer 1947-1949 de bandenmaat 28″ x 2″ (50-622) past?
Ik zou graag na een stuk of drie achter banden en twee voorbanden van Vredestein Transport extra zwaar 28″x 1 3/4″ (47-622) eens willen kijken of er b.v. een Fat Frank op past (50-622) of zelfs nog iets “hoger”.
Zou dan een Schwalbe Big Aplle kunnen worden 28″x 2.35″ (60-622)
Ik zou dan ook willen gaan voor de witte uitvoering.
Charles zal dat wel weten eens precies kunnen weten.
Op de “een Union voor 10 gulden” van Jan-Willen zitten nu ook van die mooie dikke banden,
Hij heeft het over Vredestein banden en dat zullen wel dezelfde zijn als bij mij 28″x 1 3/4″.
Ik heb de velg nagemeten met een schuifmaat en die is aan de buitenkant 42 mm.
de ruimte tussen de huidige band en de spatborden is ruim aanwezig, daar zit het probleem dan ook niet lijkt.
Wie het weet mag het zeggen.
Groetjes, Jack de Feijter.
Hoi Jack,
Ja! Die passen :-o)
Fat Frank van Schwalbe is een leuke band maar er zijn nog meer leuke varianten.
Als je een echt dikken band wilt die bij de fiets past dan kan je ook nog proberen om een Continental Retroride te pakken te krijgen.
Die zijn er n de maat 28×2.2 en heeft een mooi profiel.
http://www.starbike.com/en/continental-retro-ride/
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Haa Charles,
bedankt voor je reactie , het kon bijna niet anders of jij zou dat weten.
Die Fat Frank banden vind ik echt heel mooi, MAAR je kunt je (moet je) afvragen of deze idd wel echt bij de fiets passen…
Het alternatief wat je geeft van Continental lijkt me dan eigenlijk voor het passen bij de fiets beter, hij heeft ook een heel mooi profiel.
Ik ga eens zoeken of ik daar op een redelijke manier aan kan komen.
Nu ik weet dat zulke bandenmaten passen zijn er evt. wel meer merken waar ik eens kan kijken.
Vraagje, zal ik bij het leggen van zulke banden (28″x 2,2″ ) ook niet voor een wat dikkere binnenband moeten gaan???
Groetjes, Jack de Feijter.
Dat zijn inderdaad mooie banden. Heb vanavond mijn wielen retour van Tom. Plaatjes om te zien, ben er erg content mee.
Hoi Patrick,
Je bedoelt de Fat Frank of de Retroride?
Zou wel even een foto van willen zien hoe zo’n dikke band (Retroride 28″x 2,2″) onder je fiets staat.
Maar ik begrijp dat je de wielen juist retour hebt gekregen en dat deze dus nog niet in je frame zullen staan….
Groeten, Jack de Feijter.
Haha,
Nee, Tom heeft er de Retroride opgezet. Ik was rond een uur of 8 ’s avonds thuis en tegen half tien was de fiets klaar. Moest nog enkel spatboorden, voorrek en wielen monteren. Bleek ’s avonds dat mijnketting pons deze maat ketting niet slikt…
Dus vanmorgen om iets over negenen de ketting gemonteerd en de eerste meters gefietst. Daarna de mand erop en gaan met die fiets. Na 400 meter het eerste stoplicht. Naast me stond een oudere man op een moderne transporter en die bood me serieus 500 euro. Direct betalen zei ie, pinautomaat is verder op. Heb wel zijn kaartje meegenomen. Ik wil deze fiets nu nog niet kwijt!
Wat die banden betreft: die staan mooi! Als ik wist hoe ik hier foto’s kan plaatsen dan had ik dat zeker gedaan! Erg nieuwsgierig naar de looks? Stel een vraag in het forum op mijn eigen website (heerlijktafelen.nl), daar kan ik snel foto’s toevoegen? Dat moet hier toch ook mogelijk zijn?
En anders mailen!
Wel aardig dat mijn fiets, zo van begin 50-er jaren betyer en fijner fietst dan mijn moderne fiets van 1200 euro, drie jaar geleden. Inmiddels is daar de inruilwaarde bij aanschaf nieuwe fiets vanaf 750 euro nog maar 250 euro.
Die transporter had ik jaren eerder moeten hebben en ik kon het weten. Ik heb jaaaren geleden als eens gereden op een oude fiets van net na de oorlog en toen was ik eigenlijk al verkocht…
groeten,
Patrick
Hoi Patrick,
Ja ja die foto’s moet je dacht ik naar Bas (onze web master) mailen, die zal ze dan plaatsen.
Ik weet niet of je dat zelf kan op deze site…
Anders mag je ze ook naar j.de.feijter@live.nl sturen, wel een leuke website heb je en vooral ook lekker.
Ja, bij mij is het (transport) fietsen virus ook al jaren aanwezig, ik was een jaar of 11 a 12 toen ik mijn eerste ECHTE Gazelle opafiets in bezit kreeg. Mijn liefde voor op leeftijd zijnde fietsen is eigenlijk nooit meer weggeweest. Wel leuk dat ze je de fiets van onder je billen vandaan willen kopen…..
Dat maakt me natuurlijk nog meer nieuwsgierig naar je fiets.
Doordat ik ook nogal eens op mijn transportfiets rond rijd, word ik er regelmatig over aangesproken.
Niet alleen door ouderen die als b.v. knecht in hun jonge jaren nog op zo’n fiets hadden gereden, maar ook wel jongere mensen, want ja de transportfiets is weer echt in.
Al zullen we het over de kwaliteit van tegenwoordig maar niet hebben….
Het is niet voor het een of ander, maar redelijk tot goed onderhouden oudere fietsen blijven gewoon gaan als een speer en dat zegt toch wel wat.
Ik hoor en of zie het wel komen.
Groetjes, Jack.