Hoi Bas,
Ik ben op dit moment met een Simplex bezig uit 1948.
Er zat een Perry naaf in het achterwiel waaraan aanpassing zijn gedaan.
Ik heb dit nog niet eerder gezien en ben benieuwd of iemand er iets meer over kan zeggen.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Hoi Charles.
Veel verstand van techniek heb ik niet maar als ik dit zo zie lijkt het mij toch dat hier iemand creatief aan de slag is gegaan in de fabriek. Ik kan me moeilijk voorstellen dat een klant thuis zijn fietswiel uit elkaar peutert om die, behoorlijk symmetrische, ‘golf’ in zijn naaf te meppen met een hamer of zo. Ben benieuwd wie hier iets zinnigs over kan zeggen.
Groeten,
Roeland.
Hoi Roeland,
Het verhaal is dat de vader van de vriend van de zoon de ‘eerste’ eigenaar is waar ik de fiets van gekocht heb.
De man kent de fiets al zijn hele leven en weet niet beter dan dat ie in 1948 is aangeschaft met geld wat indertijd beschikbaar is gesteld door het Marshallplan.
Na demontage en inspectie lijkt het er veel op dat de fiets niet nieuw was in 1948 maar gereviseerd door een creatieve fietsenmaker.
Framenummer is 46490
Er was wel aan gelakt maar er zijn ook nog transfers te zien. Ook op het balhoofd maar daar zitten nog resten in van inslagschroefjes voor het balhoofdplaatje. Daar is dus naderhand een transfer overheen geplakt.
Daar komt nog bij dat er een voornaaf met trommelrem in zat en de PERRY die niet door Simplex werd gemonteerd in die tijd.
Ketting en tandwielen zijn nog zo goed als nieuw dus waarschijnlijk vervangen.
Verder is de fiets op het stuur na origineel.
Ik heb er maar weer een Torpedo en een Engelse voornaaf in gespaakt.
Lijkt me meer bij Simplex horen dan een trommelrem.
Als ie klaar is komen er foto’s.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Hoi Charles.
Een fiets met een behoorlijk tastbare geschiedenis dus. Misschien leuk om dit eens wat dieper uit te spitten en te publiceren. Wie weet kom je bij de vorige eigenaren, behalve een goed verhaal, ook nog foto’s tegen.
Die naaf zou, inderdaad, het product kunnen zijn van een creatieve fietsenmaker. Maar de reden, van al dat werk, blijft me duister. Het moet toch een behoorlijke klus zijn geweest. Zou het iets te maken kunnen hebben met onderdelenschaarste?
Groeten,
Roeland.
een andere reden als materiaalgebrek toendertijd zou ik ook niet kunnen bedenken ; het lijkt wel een aktie van the A team ; die bouwden ook een kanon van een pond spijkers en een Nilfisk stofzuiger mvr grt
Hoi Charles
Mijn Simplextransporter heeft het framenr 422704 L (waarschijnlijk ook uit 1948)
Zit er bij jou ook nog een letter achter het framenr ?
Groet Ad
Hoi Ad,
Er is bij de mijne geen letter te zien achter het framenummer en daar komt nog bij dat het een 5-cijferig nummer is. Je zou concluderen dat ie dus niet uit 1948 komt.
Op de site van Herbert http://www.rijwiel.net/artsim_n.htm staat informatie die me vertelt dat de fiets ouder is dan 1953 maar meer kan ik er voorlopig ook niet aan ontlenen.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Hoi Charles
Volgens Herbert komt mijn fiets met het frame nr uit 1948
Hij had toen gereageerd op de vraag van wat de leeftijd was.
Het hele verhaal staat onder kopje van ”De Simplex van Ad”
Ik ben benieuwd wat je daar van vind
Misschien is die van jou nog wel ouder
Groet Ad
Hoi Ad,
Bedankt voor de tip. Dat had ik nog niet gelezen.
Een citaat:
Het antwoord is: kan van alles zijn, als het maar vóór ca. 1954 is. Simplex nummerde vanaf ca. 1930 tot die tijd een deel van zijn fietsen keurig oplopend (altijd 6-cijferige nummers zoals bij die van Ad hierboven), en die zijn te dateren. Te gelijkertijd gebruikten ze ook lagere nummers (5 cijfers of minder), en die nummers lopen in een onbekende volgorde en herhalen zich bovendien. Hier is alleen via de kenmerken van de fiets kaas van te maken. En om een antwoord van je voor te zijn: als het om een transportfiets gaat weet ik geen (frame)specifieke kenmerken. 😉
Ik zal er eerst eens foto’s van maken maar als het inderdaad zo is dat de ‘verbrede’ balhoogdlugs vooroorlogs zijn en het rek ook dan is die van mij ook van voor de oorlog en is het moeilijk te achterhalen wat het bouwjaar is door het 5-cijferige framenummer.
Ik kan de breedte van de achtervork nog opmeten maar mijn vermoeden dat het een oude fiets van voor de oorlog is die met geld van het Marshalplan gereviseerd is wordt gestaafd door;
Nieuwe ketting en tandwielen.
Een gelakte PERRY achternaaf.
Een voornaaf met een trommelrem voor een toerfiets.
Nieuwe spatborden
Nieuwe velgen
Hier en daar overgelakt en nieuwe transfers geplaatst.
Overal waar ‘nieuw’ staat moet je ‘vlak na de oorlog’ lezen.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
nou ,nou Charles , jij maakt er wel werk van mvr grt
Jahaa Richard, zo ontwikkelen zich dingen.
Is heel wat anders als kopen en verkopen.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Ha ha ! da,s waar maar jij kunt intussen ook wel een winkeltje in transportfietsen beginnen ; hoeveel heb je er nu ? mvr grt
Was ’t wiel aan die kant over vier gespaakt? ‘T enige wat ik kan bedenken is dat de spaken anders tegen de koppen van hun buren kwamen.
Ik vind ‘m wel leuk, niet weggooien, of dan in mijn prullebak.
Hoi C. S.,
Weggooien doe ik niet want de kogelbanen in het naafhuis zijn nog prima in orde.
En bij ‘vierkruis’ spaken van een wiel met zo’n achternaaf laat nog genoeg ruimte vrij voor de koppen van de spaken. Ik heb de zelfde spaken en nippels weer gebruikt om een verchroomde Torpedo in te spaken.
Het zal wel een mysterie blijven waarom iemand dat ooit gedaan heeft.
Je kunt aan de beschadigingen zien dat hij er veel moeite voor over heeft gehad.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
misschien een examenopdracht FERROGAMIE [metaalvouwkunst ] mvr grt
Ha, een nieuw woord. Ik mag ’t toch wel gebruiken, als ijzerwerker?
geen probleem C.S ; er ztten geen rechten aan verbonden ! mvr grt
Hoi, Charles
Wat C.S. zegt lijkt mij het meest waarschijnlijk. Misschien had de eigenaar veel last van spaakbreuk bij die flens. Misschien kruisten de spaken elkaar dan wat dichterbij of verder af. Dit kan van belang zijn als men een hulpmotor op de fiets wou monteren. Bij sommige werd het kettingwiel aan de spaken geschroefd (Victoria FM38, Fuchs Foxinette e.d.).
Gr. Erwin
Zo te zien, is die Perry naaf gewoon een expirimentele voorloper op het design dat Shimano ooit eens op de markt bracht – (circa 20 / 25 jaar geleden).
Shimano had namelijk een lichtmetalen naaf met brede flenzen waar uitgefreesde vlakken op aangebracht waren met de richting van de spaak mee (een soort rechthoekig driehoekje), opdat de spaken er verdiept kwamen in te liggen en alle kopzijden dezelfe richting uitkeken in plaats van om en om.
Bij het inzetten van de spaken kon je dus per kant alle 18 of 16 (al naar gelang de velgsoort) er in een keer inplaatsen alvorens met rijgen te beginnen.
Het is mij echter niet bekend of dit systeem nog steeds toegepast wordt door die fabrikant.
Wellicht dat er nog wel een foto te vinden zal zijn op het internet van zo een type Shimano naaf.
—————————–
Het grote voordeel daarbij is dat je dan niet meer hoeft te buigen en wurgen met de tweemaal negen spaken die de andere richting uitwijzen. Alle spaakkopzijden hangen namelijk aan de binnenzijde van de flens van de naaf en de spaken hebben zodoende alle bewegingsvrijheid tijdens het positioneren.
Een prima systeem dus dat het rijgen zeer vergemakkelijkt.
Eigenlijk wel vreemd dat zo een weldoordacht hub-design geen opvolging heeft gekend.
Zelfs niet vanuit de betreffende fabrikant.
——————————————
De spaken zaten er ‘om en om’ in geregen dus daar lag het ook niet aan maar misschien dat de naaf ooit in een andere fiets dienst heeft gedaan.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar