Veeno transportrijwielen, 1927

Veeno Rijwielen, sterk, elegant, goedkoop.
Het glanspunt der rijwielindustrie, geen betere aanbeveling dan dit fabrikaat.

Veeno Bedum. Telefoonnummer 13.

Model Populair

Model No. 1

Model A


Met dank aan Marcel, Sjoerd en Veloram

3 gedachten over “Veeno transportrijwielen, 1927”

  1. Grappig dat Veeno kettingkasten gebruikte in haar MODEL A.
    De meeste fabrikanten of grossiers gebruikten geen belijning maar Veeno had blijkbaar, net als Fongers groene belijning.
    Ik heb een achterwiel met zo’n groene bies er in en heb me altijd afgevraagd wat voor merk dat was en dat zou dus wel eens Veeno kunnen zijn.

    ‘k Moet zeggen dat dat van die roestvrije transportspaken niet helemaal klopt omdat ik ze er met mijn handen uit kon trekken.
    Het telefoonnummer suggereert dat het ook wel erg lang geleden is dat ze gemaakt zijn.

    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

    1. “Roest vrij” betekend dat de spaken een chemisch bad hebben gekregen die een soort (zwarte) oxide laag achterlaat. In een oud boek voor de opleiding voor fietsenmakers stond dat “Om roestvorming te voorkomen dient men er regelmatig een doek, bevochtigd met olie over heen te halen”. Roestvrij moet je dus zien als roest minder snel dan blank staal. Zover ik heb kunnen nagaan is dit type spaak voor de oorlog en tot de jaren vijftig veruit het meest gebruikt. Soms kom je ook geëmailleerde (oftewel zwart gelakte spaken) tegen. Vernikkelde spaken ben ik zelf alleen tegengekomen bij fietsen van voor 1910. Ik heb ze alleen in de Arentsen & Kölling (Gazelle) catalogus van 1914 staan. Was meer een duur luxe artikel. Verzinkte spaken kwamen zover ik weet in de jaren vijftig in de mode, hoewel ze ook al in de Fongers onderdelen catalogus uit 1936 staan. Bij de andere fabrikanten die ik heb (Simplex, Gazelle, Empo, Juncker, Eysink) staan ze niet in de (jaren dertig) catalogus.
      Gr. Erwin

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *