Da’s inderdaad een vreemde fiets.
Het rek is in’t ieder geval van een Gazelle. Daar hoef je niet aan te twijfelen.
Het is een uitzonderlijk laag frame. Voor iemand die niet groter is dan 1,40m of zoiets.
De onderste framebuis loopt eerst even horizontaal en dan pas naar boven.
Dat wil zeggen dat de lugs voor de trapas en het zadel apart zijn gemaakt. Niet even in elkaar gefabriekt door een handige doe het zelver.
Ik vraag me af wat de toepassing is geweest.
Het is een unieke fiets, dat wel.
Dit is wel een Simplex, maar het was van origine geen transportfiets. Dit was een licht motorfietsje met waarschijnlijk een Sachs (74 cc) blokje (1 1/4 pk). De tank zat over de bovenste buis en steunde aan de onderkant tegen de stalen strips. Je ziet ook dat de buis tussen trapas en balhoofd gebogen is om extra plaats te maken voor het blokje. Hier bij dit Simplex transport motorfietsje is volgens mij het zelfde frame ook gebruikt.
In de folder van 1936 heeft Simplex dit frame bij alle 1 11/4 pk motorfietsjes gebruikt (behalve de dames uitvoering). De transport heeft een ongeveerde voorvork, de rest heeft een verende voorvork.
Gr. Erwin
Als je de vork daadwerkelijk goed bekijkt, dan kun je waarnemen dat het geen absoluut ongeveerde voorvork is, doch een soortement variant op de Duplex voorvork zoals toegepast op de rijwielen van het merk Humber.
Een vork dus zoals die rond het jaar 1954 tevens toegepast werd door die Britse firma, die volgens overlevering gelieerd was aan de firma Raleigh.
Er zijn mij overigens geen gegevens bekend die duiden op een voortzetting van dat ingenieuze vorkconcept.
Maar ja, zo is er ook eens afgestapt van de veerloze pallen van de Sturmey Archer 3-versnellingsnaaf, oftewel het zogeheten en zo goed als onverslijtbare halve-maantjes concept.
Na eventuele slijtage kon je ze namelijk eenvoudigweg omdraaien – want symmetrisch en zonder (breekbare) veertjes.
Tikken deden ze dus niet – geheel geruisloos dus.
Een dotje smeervet was voldoende om ze tijdens montage in positie te houden.
Hoi, Menno
Ik snap niet helemaal wat je bedoelt met die voorvork. De “fiets” op marktplaats heeft een gewone voorvork en de transport motorfiets ook. Er loopt alleen een stalen profiel van de vooras naar het stuur als onderdeel van het transportrek. De vorkpoten zijn gewoon een enkele dikke buis en niet twee dunne buisjes per vorkpoot zoals de Humber. Sturmey Archer is gestopt met die halve maantjes i.p.v. pallen omdat het in de praktijk niet goed bleek te werken. Te veel klachten en garantie claims.
Gr. Erwin
Waarschijnlijk was dat feit van klachten en claims te wijten aan weinig consciëntieus werkende rijwielherstellers. Welbeschouwd was het namelijk een foolproof tot zelfs` monkey proof system`.
Mits je maar goede aandacht besteedde aan de juiste herplaatsing tijdens de reassemblage.
En ja, als je 1 van de 3 maantjes zonder het op te merken eruit laat vallen en niet zo een minuscuul reserveonderdeel voorhanden hebt en toch als `rijwielhersteller` de `reparatie` intijds geklaard wilt hebben, dan is naderhand leiden stellig in last, natuurlijk.
Reparaties kun je daarom ook altijd maar beter zelf uitvoeren dus.
Dan hoef je ook geen claims in te dienen.
Echte rijwielherstellers zijn helaas ruim op de vingers van een hand te tellen.
Er zijn er zelfs bij die niet eens de minstens vier verschillende soorten schroefdraad van de schroefcups voor de bracketas kennen. One size fits all, is daarbij hun treurige motto.
De ware reden van wijziging van design, lijkt mij trouwens eerder gelegen in het feit dat het veertjessysteem van de SA- naaf juist storingsgevoeliger was en bovendien niet tweezijdig bruikbaar. Een louter en verhuld economische reden dus.
Een merk als Shimano heeft er in de loop der jaren eveneens vrolijk voor gezorgd dat b.v. zowel de gearingbladen als de achtertandwielen (cassettes) maar op 1 manier geplaatst konden worden en dat dientengevolge het hergebruik door omkering uitgesloten was.
Voor wie eveneens niet van weggooien houdt – zelfs een fietsketting is tweezijdig bruikbaar.
Het is alleen wel een grote kunst om de gereden rijrichting te onthouden, want van buitenaf is natuurlijk niet te zien welke de sleetse kant is. De lagerbusjes zitten immers binnenin.
Voor het afnemen van de ketting twee propjes papier van verschillende kleur op enige afstand van elkaar tussen de schakels plaatsen, kan daarbij een goed indicatief middel zijn.
Veel plezier met het tweede leven van de ketting is dan gegarandeerd.
Hoi, Menno
In de twintig jaar dat ik met fietsen bezig ben, ben ik deze naaf maar een keer tegen gekomen (met afgebrokkelde halve maantjes). Ik heb dus persoonlijk niet ze veel ervaring met deze naaf. Ik baseer mij op uitspraken van mijn leraar fietstechniek en iemand van de importeur van Sturmey Archer die ik op de FietsRAI sprak. Volgens hun bleek het systeem met de halve maantjes in de praktijk toch storingsgevoeliger te zijn als verwacht (doortrappen). De al vele tientallen jaren gebruikte pallen met veertjes bleken op langere termijn betrouwbaarder te blijven werken dan de halve maantjes. De economische factor bestaat er uit dat garantie gevallen extra kosten met zich mee brengen en je naam beschadigen wat weer een omzet daling veroorzaakt. Dus het systeem werd geschrapt. Zowiezo werden de naven met beide systemen voor dezelfde prijs verkocht en was het systeem met halve maantjes goedkoper te produceren, leverde dus meer winst op. Maar daar heb je niks aan als het niet betrouwbaar is.
Wat betreft Shimano; ook andere fabrikanten zoals Sachs en Campagnolo hebben hierbij aan bijgedragen. Ook de fietstechniek ontwikkeld zich verder, bij derailleur systemen zit men achter ondertussen al op 11 versnellingen. Men moet dus vaker schakelen, dit moet dan wel snel {en soepel) gaan. Daarvoor worden de tanden een speciale vorm gegeven, anders lukt dat niet. Vaak is het verschil tussen bladen maar een tandje. Hierdoor is het makkelijker om onder verschillende omstandigheden een bepaalde omwentelingssnelheid van de pedalen te houden. Het is tegenwoordig nu eenmaal zo dat de gemiddelde racefietser nog niet eens dood gevonden wil worden met minder als 9 versnellingen achter.
Wat betreft het tweezijdig gebruiken van de ketting; dit geldt alleen voor de rollen-ketting. Dit is tegenwoordig {helaas) nog maar een klein percentage van de kettingen. Bij die goedkope kettingen kan je het al helemaal vergeten, ze zijn duurder om te produceren.
Gr. Erwin
Het grote voordeel van de halve maantjes in het binnenwerk van de voorloper van de bekende SA-3-speed naaf, is dat er nooit sprake was van verkleefde pallen door oud ingedroogd en dus hardgeworden vet.
Ze werden immers constant gedwongen mee te bewegen, gezien het ontwerp van het naafsysteem.
Daar was geen veertje voor nodig dus.
Het nadeel echter, was dat ze wel zeer minuscuul uitgevoerd waren, waardoor het klaarblijkelijk kon voorkomen dat een of meerdere pallen verpulverd konden raken na een stevige demarrage.
Dit doet evenwel niets af aan het feitelijke concept.
Op zich valt dat namelijk als stellig superieur te beschouwen.
Het had enkel verder uitgewerkt dienen te worden.
Net als de hedendaagse computerprogramma`s dus.
To get them bug-free and working properly.
So I`m tempted to say – SA, reinvent this hub, for goodness` sake.
Beste mensen. ik plaatste deze Simplex op MP met de vraag om nadere info, erg bedankt voor de suggesties en opmerkingen,hiermee is een klein stukje van de mysterie duidelijker geworden, nadere opmerkingen worden zeer op prijs gesteld, dank,dank,dank. Wout.
beste Bas ;mijn reacties zullen wel weer verwijderd worden ; GEEFT NIETS ; maar misschien een sugestie ; laten we het op transportfietsnet hebben over transportfietsen en aanverwante zaken want voor je het weet gaat het zo nog over de zijwieltjes van kinderfietsen of over wielrenfiets derailleurs in het TWEEDEKAMER NEDERLANDS , sommige personen dwalen graag af om zo te proberen te laten zien hoe briljant ze zijn en denken alles beter te weten als een fabrikant of rijwielhersteller , maar laten we het gewoon lekker puur en toegankelijk houden voor de eenvoudige liefhebber van TRANSPORTFIETSEN mvr grt
Verwijderen van berichten is geen hobby en gebeurt met de nodige terughoudendheid.
Iedereen is welkom om overal op te reageren, mits respectvol en vrij van spam. Een keer afdwalen mag best. Die bikeporn die soms passeert wordt alleen op verzoek verwijderd; wees vrij om te experimenteren.
Het is lastig om met alleen maar een framenummer het bouwjaar en merk te achterhalen.
Kettingschermen van metaal zijn meestal wel origineel maar jasbeschermers zeker niet.
Kan je een paar foto’s maken. Heel misschien wordt er dan wat meer duidelijk maar houdt er wel rekening mee dat er veel zogenaamde grossiersmerken waren waar het merk onmogelijk te achterhalen is.
Ik heb er nu een staan waar de balhoofdtransfer van behouden is gebleven waardoor ik weet dat ie verkocht is door P. Groeneveld in Apeldoorn maar dan weet ik nog steeds niet waar, in welke fabriek de fiets gemaakt is.
De leeftijd van de fiets is misschien nog te achterhalen aan de hand van ingeslagen cijfers in de achternaaf of trapas.
Dit is wel iets héél aparts. Nog nooit gezien.
Da’s inderdaad een vreemde fiets.
Het rek is in’t ieder geval van een Gazelle. Daar hoef je niet aan te twijfelen.
Het is een uitzonderlijk laag frame. Voor iemand die niet groter is dan 1,40m of zoiets.
De onderste framebuis loopt eerst even horizontaal en dan pas naar boven.
Dat wil zeggen dat de lugs voor de trapas en het zadel apart zijn gemaakt. Niet even in elkaar gefabriekt door een handige doe het zelver.
Ik vraag me af wat de toepassing is geweest.
Het is een unieke fiets, dat wel.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Dit is wel een Simplex, maar het was van origine geen transportfiets. Dit was een licht motorfietsje met waarschijnlijk een Sachs (74 cc) blokje (1 1/4 pk). De tank zat over de bovenste buis en steunde aan de onderkant tegen de stalen strips. Je ziet ook dat de buis tussen trapas en balhoofd gebogen is om extra plaats te maken voor het blokje. Hier bij dit Simplex transport motorfietsje is volgens mij het zelfde frame ook gebruikt.
http://farm3.static.flickr.com/2568/3909836615_579481558e_b.jpg
Gr. Erwin
Héé Erwin,
Goed van jou! Motorfiets dus.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
In de folder van 1936 heeft Simplex dit frame bij alle 1 11/4 pk motorfietsjes gebruikt (behalve de dames uitvoering). De transport heeft een ongeveerde voorvork, de rest heeft een verende voorvork.
Gr. Erwin
Als je de vork daadwerkelijk goed bekijkt, dan kun je waarnemen dat het geen absoluut ongeveerde voorvork is, doch een soortement variant op de Duplex voorvork zoals toegepast op de rijwielen van het merk Humber.
Een vork dus zoals die rond het jaar 1954 tevens toegepast werd door die Britse firma, die volgens overlevering gelieerd was aan de firma Raleigh.
Er zijn mij overigens geen gegevens bekend die duiden op een voortzetting van dat ingenieuze vorkconcept.
Maar ja, zo is er ook eens afgestapt van de veerloze pallen van de Sturmey Archer 3-versnellingsnaaf, oftewel het zogeheten en zo goed als onverslijtbare halve-maantjes concept.
Na eventuele slijtage kon je ze namelijk eenvoudigweg omdraaien – want symmetrisch en zonder (breekbare) veertjes.
Tikken deden ze dus niet – geheel geruisloos dus.
Een dotje smeervet was voldoende om ze tijdens montage in positie te houden.
mvg
Menno
Hoi, Menno
Ik snap niet helemaal wat je bedoelt met die voorvork. De “fiets” op marktplaats heeft een gewone voorvork en de transport motorfiets ook. Er loopt alleen een stalen profiel van de vooras naar het stuur als onderdeel van het transportrek. De vorkpoten zijn gewoon een enkele dikke buis en niet twee dunne buisjes per vorkpoot zoals de Humber. Sturmey Archer is gestopt met die halve maantjes i.p.v. pallen omdat het in de praktijk niet goed bleek te werken. Te veel klachten en garantie claims.
Gr. Erwin
Waarschijnlijk was dat feit van klachten en claims te wijten aan weinig consciëntieus werkende rijwielherstellers. Welbeschouwd was het namelijk een foolproof tot zelfs` monkey proof system`.
Mits je maar goede aandacht besteedde aan de juiste herplaatsing tijdens de reassemblage.
En ja, als je 1 van de 3 maantjes zonder het op te merken eruit laat vallen en niet zo een minuscuul reserveonderdeel voorhanden hebt en toch als `rijwielhersteller` de `reparatie` intijds geklaard wilt hebben, dan is naderhand leiden stellig in last, natuurlijk.
Reparaties kun je daarom ook altijd maar beter zelf uitvoeren dus.
Dan hoef je ook geen claims in te dienen.
Echte rijwielherstellers zijn helaas ruim op de vingers van een hand te tellen.
Er zijn er zelfs bij die niet eens de minstens vier verschillende soorten schroefdraad van de schroefcups voor de bracketas kennen. One size fits all, is daarbij hun treurige motto.
De ware reden van wijziging van design, lijkt mij trouwens eerder gelegen in het feit dat het veertjessysteem van de SA- naaf juist storingsgevoeliger was en bovendien niet tweezijdig bruikbaar. Een louter en verhuld economische reden dus.
Een merk als Shimano heeft er in de loop der jaren eveneens vrolijk voor gezorgd dat b.v. zowel de gearingbladen als de achtertandwielen (cassettes) maar op 1 manier geplaatst konden worden en dat dientengevolge het hergebruik door omkering uitgesloten was.
Voor wie eveneens niet van weggooien houdt – zelfs een fietsketting is tweezijdig bruikbaar.
Het is alleen wel een grote kunst om de gereden rijrichting te onthouden, want van buitenaf is natuurlijk niet te zien welke de sleetse kant is. De lagerbusjes zitten immers binnenin.
Voor het afnemen van de ketting twee propjes papier van verschillende kleur op enige afstand van elkaar tussen de schakels plaatsen, kan daarbij een goed indicatief middel zijn.
Veel plezier met het tweede leven van de ketting is dan gegarandeerd.
mvg
Menno
Hoi, Menno
In de twintig jaar dat ik met fietsen bezig ben, ben ik deze naaf maar een keer tegen gekomen (met afgebrokkelde halve maantjes). Ik heb dus persoonlijk niet ze veel ervaring met deze naaf. Ik baseer mij op uitspraken van mijn leraar fietstechniek en iemand van de importeur van Sturmey Archer die ik op de FietsRAI sprak. Volgens hun bleek het systeem met de halve maantjes in de praktijk toch storingsgevoeliger te zijn als verwacht (doortrappen). De al vele tientallen jaren gebruikte pallen met veertjes bleken op langere termijn betrouwbaarder te blijven werken dan de halve maantjes. De economische factor bestaat er uit dat garantie gevallen extra kosten met zich mee brengen en je naam beschadigen wat weer een omzet daling veroorzaakt. Dus het systeem werd geschrapt. Zowiezo werden de naven met beide systemen voor dezelfde prijs verkocht en was het systeem met halve maantjes goedkoper te produceren, leverde dus meer winst op. Maar daar heb je niks aan als het niet betrouwbaar is.
Wat betreft Shimano; ook andere fabrikanten zoals Sachs en Campagnolo hebben hierbij aan bijgedragen. Ook de fietstechniek ontwikkeld zich verder, bij derailleur systemen zit men achter ondertussen al op 11 versnellingen. Men moet dus vaker schakelen, dit moet dan wel snel {en soepel) gaan. Daarvoor worden de tanden een speciale vorm gegeven, anders lukt dat niet. Vaak is het verschil tussen bladen maar een tandje. Hierdoor is het makkelijker om onder verschillende omstandigheden een bepaalde omwentelingssnelheid van de pedalen te houden. Het is tegenwoordig nu eenmaal zo dat de gemiddelde racefietser nog niet eens dood gevonden wil worden met minder als 9 versnellingen achter.
Wat betreft het tweezijdig gebruiken van de ketting; dit geldt alleen voor de rollen-ketting. Dit is tegenwoordig {helaas) nog maar een klein percentage van de kettingen. Bij die goedkope kettingen kan je het al helemaal vergeten, ze zijn duurder om te produceren.
Gr. Erwin
Beste Erwin,
Het grote voordeel van de halve maantjes in het binnenwerk van de voorloper van de bekende SA-3-speed naaf, is dat er nooit sprake was van verkleefde pallen door oud ingedroogd en dus hardgeworden vet.
Ze werden immers constant gedwongen mee te bewegen, gezien het ontwerp van het naafsysteem.
Daar was geen veertje voor nodig dus.
Het nadeel echter, was dat ze wel zeer minuscuul uitgevoerd waren, waardoor het klaarblijkelijk kon voorkomen dat een of meerdere pallen verpulverd konden raken na een stevige demarrage.
Dit doet evenwel niets af aan het feitelijke concept.
Op zich valt dat namelijk als stellig superieur te beschouwen.
Het had enkel verder uitgewerkt dienen te worden.
Net als de hedendaagse computerprogramma`s dus.
To get them bug-free and working properly.
So I`m tempted to say – SA, reinvent this hub, for goodness` sake.
mvg
Menno
geweldig ; de eerste milieuvriendelijke motorfiets [ en ook nog eens op groene energie ]
Beste mensen. ik plaatste deze Simplex op MP met de vraag om nadere info, erg bedankt voor de suggesties en opmerkingen,hiermee is een klein stukje van de mysterie duidelijker geworden, nadere opmerkingen worden zeer op prijs gesteld, dank,dank,dank. Wout.
beste Bas ;mijn reacties zullen wel weer verwijderd worden ; GEEFT NIETS ; maar misschien een sugestie ; laten we het op transportfietsnet hebben over transportfietsen en aanverwante zaken want voor je het weet gaat het zo nog over de zijwieltjes van kinderfietsen of over wielrenfiets derailleurs in het TWEEDEKAMER NEDERLANDS , sommige personen dwalen graag af om zo te proberen te laten zien hoe briljant ze zijn en denken alles beter te weten als een fabrikant of rijwielhersteller , maar laten we het gewoon lekker puur en toegankelijk houden voor de eenvoudige liefhebber van TRANSPORTFIETSEN mvr grt
Verwijderen van berichten is geen hobby en gebeurt met de nodige terughoudendheid.
Iedereen is welkom om overal op te reageren, mits respectvol en vrij van spam. Een keer afdwalen mag best. Die bikeporn die soms passeert wordt alleen op verzoek verwijderd; wees vrij om te experimenteren.
Groet,
Bas
ik heb een transportfiets staan met het nummer op de zadelpen stang
831083
welk merk is het en welk bouwjaar
28 inch maat
er zitten nu stalen grote jasbeschermers op
denk niet dat dat orgineel is
Hoi Koster,
Het is lastig om met alleen maar een framenummer het bouwjaar en merk te achterhalen.
Kettingschermen van metaal zijn meestal wel origineel maar jasbeschermers zeker niet.
Kan je een paar foto’s maken. Heel misschien wordt er dan wat meer duidelijk maar houdt er wel rekening mee dat er veel zogenaamde grossiersmerken waren waar het merk onmogelijk te achterhalen is.
Ik heb er nu een staan waar de balhoofdtransfer van behouden is gebleven waardoor ik weet dat ie verkocht is door P. Groeneveld in Apeldoorn maar dan weet ik nog steeds niet waar, in welke fabriek de fiets gemaakt is.
De leeftijd van de fiets is misschien nog te achterhalen aan de hand van ingeslagen cijfers in de achternaaf of trapas.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar