BREDE BANDEN ROLLEN LICHTER DAN SMALLE BANDEN.
Is dit waar?
Ja. Bij gelijke druk rollen brede banden lichter dan smalle banden.
De vervorming van de brede band is namelijk kleiner dan de vervorming van de smalle band.
Voorbeeld:
We nemen een fietser van 70 kg, bagage achterop 15 kg en een fiets van 15 kg. Nu draagt het achterwiel een last van ca 60 kilo.
De brede band (50 mm) en de smalle band (32 mm) zijn beide opgepompt tot een druk van 4 bar.
Beide banden hebben namelijk hetzelfde contactoppervlak:
4 bar = 4 kg per vierkante centimeter.
60 kg / 4 = 15 vierkante centimeter.
schetsrolweerstand
De brede band hoeft dus veel minder te vervormen. Het vervormen van de band kost energie en dit is de rolweerstand.
Overige voordelen brede banden:
Meer grip.
Meer comfort.
Je kunt makkelijker over onverharde wegen rijden.
Minder kans op snakebite.
Bandenspanning is minder belangrijk dan bij smalle banden.
Banden gaan langer mee.
Waarom rijden wielrenners dan niet op brede banden?
Dat doen ze ook. Vroeger reden ze op 18 mm banden, tegenwoordig op 23 mm.
Er zijn echter ook een aantal beperkingen voor de breedte:
Brede banden kunnen niet zo hard worden opgepompt. Als je met 9 bar wilt fietsen, heb je weinig keuze.
Brede banden hebben meer luchtweerstand. De luchtweerstand wordt een belangrijke factor boven de 25 km/u.
Brede banden zijn zwaarder. Accellereren kost meer tijd en energie.
Zijdelingse stabiliteit wordt minder. Als je met 40 km/u plat door de bocht gaat, zul je dit merken.
Hoi, Roeland
Snakebite is een term die word gebruikt voor een zogenaamd “stootlek”.
Dus een lek dat ontstaat omdat je in een kuil rijdt of, wat vaker voorkomt, de stoeprand op rijdt. De binnenband krijgt dan een klap omdat het loopvlak tot op de velg wordt ingedrukt. De binnenband wordt dan kapot gekneld. De schade varieert dan van twee gaatjes naast elkaar tot twee scheuren.
Gr. Erwin
Niet helemaal waar, zover ik weet heeft nederland twee inheemse soorten. De ringslang, deze komt zelfs in groengebieden bij Amsterdsm IJburg voor. En onze enige gifslang, de adder. Deze vindt je in het oosten van friesland tot limburg (met dank aan Wikipedia).
Ik was de derde soort vergeten; de in oost en zuid nederland voorkomende gladde slang.
De ventielslang komt tegenwoordig alleen nog voor omdat hij meelift met binnenbanden uit het verre oosten en india. De inheemse versie is bijna uitgestorven.
Jaren geleden heb ik eens, tijdens een fietsvakantie in Zuid Limburg, een slang op de weg zien liggen. Die was platgereden, maar het was wel een slang. Ik gok erop dat hij zo’n 50 cm lang was en zo dik als een duim. We twijfelden toen of dat beest ontsnapt was uit een terrarium of dat hij echt in Nederland in het wild voor kwam. Ik heb er nog nooit een in het wild gezien, op die ene platte na dan.
Hoi,Roeland
Het kan ook een volwassen hazelworm zijn geweest, die komt daar ook voor. Voor de leek lijkt hij op een slang, maar is in werkelijkheid een pootloze hagedis.
Gr. Erwin
Nou we het toch over ventielslangen en binnenbanden hebben, wat is een goede binnenband tegenwoordig?
Komt die uit het verre oosten en India of zijn inheemse soort beter?
De vraag komt voort uit een paar slechte ervaringen met binnenbanden die overigens goed bekend staan.
Hoi, Charles
Zover ik weet is de inheemse binnenband (en buitenband) uitgestorven. Vredestein was zover ik weet de laatste. Alleen heeft deze een aantal jaar geleden zijn machines aan een indiase fabrikant verkocht. Als het goed is “Apollo tyres” (hoewel ik ook de naam Ralphson tegenkom). De VPRO heeft er toen nog een 2-delige documentaire hierover op tv uitgezonden.
Wij voerden Vredestein banden in de zaak, maar ik moet zeggen dat er regelmatig kwaliteits problemen waren, vooral met de antilek banden (loslatend loopvlak en scheurende zijkanten). Toen de fietsbanden divisie aan de indiase fabrikant verkocht was (op de banden staat dutch design in plaats van made in holland) hadden we de nodige kwaliteits problemen met de binnenbanden. Namelijk lekkende lasnaden, ventiel bevestiging en de pasvorm was ook beroerd (zaten strak om de velg bij monteren, waardoor de buitenband erg lastig was te monteren). Toen waren we het een beetje zat en zijn we over gestapt op Schwalbe. (Een vertegenwoordiger van Vredestein heeft op de fietsrai door laten schemeren dat zij zich bewust zijn van de kwaliteits problemen. Het zou veroorzaakt worden door de slechte klimatologische omstandigheden in de fabriek). De ervaringen met schwalbe zijn tot nu toe goed. Schwalbe is eigendom van de duitse familie Bohle en heeft geen eigen fabrieken. Alleen de “professionele” racebanden worden in duitsland gemaakt, de rest word geloof ik in indonesie gemaakt. De “Dutch-perfect”banden werden ook in india gemaakt, maar zover ik weet is het merk overgenomen en op sterven na dood. Alleen nog te vinden op een eigen website. Rubena is een oost-europesche fabrikant. Redelijke kwaliteit, slijten en drogen wat sneller uit als Schwalbe en Vredestein. Delityre en Ralson (soms kom je ook Noslar tegen) zijn indiase banden en vallen volgens mijn mening onder de categorie “inferieure troep”, snelle slijtage en uitdroging, scheurend karkas en erg hoge rolweerstand. CST (de chinese fabrikant Cheng Shin Tyres) kom je veel tegen als 1e montage bij nieuwe fietsen. Het zijn best wel redelijke banden, een stapje onder Schwalbe. Voordeel voor de fietsfabrikant; goedkoop. Als fietsenmaker heb je bij CST een veel hogere winstmarge als bij b.v. Schwalbe. Voor de rest heb je nog het duitse Continental en franse Michelin. Beide zijn kwalitatief goede banden, de Michelin’s worden zover ik weet ook in india en/of verre oosten gemaakt. Continental weet ik niet. Voor de rest zijn er legio andere fabrikanten, maar daar kan ik je niks over vertellen.
Gr. Erwin
Stukje over de Dokwerk-docu waarin Vredestein overgaat naar Ralston uit Bhopal (helaas niet meer beschikbaar is op uitzending gemist): http://vorige.nrc.nl/krant/article1520432.ece
Ik heb ze nog maar eens een verzoek gedaan om de oude Transport Extra Zwaar in de kleur crème weer in de productie te nemen maar ik vrees dat daar niet veel van terecht komt.
Bedankt voor je uitgebreide antwoord.
Het gaat mij voornamelijk over de binnenbanden.
Op een of andere manier was ik op Continental Hermetic Plus of Michelin Air+, DV extra luchtdicht maar ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig of dat soort banden doen wat ze zeggen.
Ik was eigenlijk wel zo’n beetje Schwalbe Fan geworden maar daar heb ik nu al drie keer op een rij problemen mee gehad omdat ze spontaan openbarsten ben ik op zoek naar iets beters.
Ik heb ze nieuw gekocht en na twee jaar kon ik ze weggooien. Niet meer te plakken.
Niet dat ik dat nou zo erg vind maar het is wel verrekte lastig als je je fiets net nodig hebt en dan ook nog een lekke band in vijf minuten geplakt hebt.
Als je dan de band weer opgepompt hebt en je omdraait en je hoort je band ineens weer spontaan lek gaan dan vind ik het niet meer leuk. Het was niet eens op een lasnaad maar gewoon ergens midden in.
Vandaar dat ik op zoek ben naar banden die toch op zijn minst een paar jaar langer meegaan en alleen maar lek gaan als er iets doorheen gestoken wordt.
Hoi, Charles
Ik heb op mijn stadsfiets die ik dagelijks gebruik ook schwalbe binnenbanden en heb niet echt problemen. Mijn voorband zit er al 8 tot 10 jaar in (met vredestein perfect buitenband) en achter zit er vier jaar in (met schwalbe marathon plus buitenband). Het is wel zo dat de huidige binnenbanden van veel (de meeste ?) fabrikanten van synthetisch rubber, buthyl, gemaakt worden. Bij dit materiaal zijn de poriën kleiner als de ouderwetse materialen waardoor de banden langer op spanning blijven. Het nadeel is alleen dat het makkelijker scheurt dan het ouderwetse spul. Als er echt een scheur{tje) of snee in zit vervangen we de binnenband omdat de kans groot is dat de klant binnenkort weer voor je neus staat omdat hij onder de plakker verder is gaan scheuren. Hou er ook rekening mee dat de huidige solutie na opening drie maanden huidbaar is. Dat was zes maanden, maar bepaalde giftige stoffen zoals tolueen zijn er uit gehaald. Dit geld voor zowel de Rema Tip Top als de Simson solutie (komt ook bij het duitse Rema Tip Top vandaan). Bij oudere solutie is de hechting minder sterk en kan de band onder de plakker gaan scheuren. Voor de rest zou ik het niet weten waarom de binnenbanden bij jou scheuren na het plakken.
Gr. Erwin
Ik vermoed dat het wel een mysterie zal blijven want bij mij bleef het geplakte scheurtje wel heel. Het nieuwe lek ontstond dan weer ergens anders. Het ging op een andere plek van de band weer mis en dat een paar keer na elkaar iedere keer op een andere plek ten opzichte van de velg of buitenband.
Op enig moment maakte ik er een sport van en ben voor de lol een paar keer aan het plakken gegaan om te kijken wat er nou precies gebeurde maar ik ben alleen maar tot de conclusie gekomen dat de butyl heel gemakkelijk uit elkaar te scheuren was
Natuurlijk is er door mij gezocht naar scherpe zaken zoals penetraties in de buitenband of spaken die door een velglint heenkomen maar dat was allemaal niet het geval.
Prachtige banden.
Hadden we daar nog maar een partijtje van.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Ik kwam een leuk stukje tegen over dikke banden.
BREDE BANDEN ROLLEN LICHTER DAN SMALLE BANDEN.
Is dit waar?
Ja. Bij gelijke druk rollen brede banden lichter dan smalle banden.
De vervorming van de brede band is namelijk kleiner dan de vervorming van de smalle band.
Voorbeeld:
We nemen een fietser van 70 kg, bagage achterop 15 kg en een fiets van 15 kg. Nu draagt het achterwiel een last van ca 60 kilo.
De brede band (50 mm) en de smalle band (32 mm) zijn beide opgepompt tot een druk van 4 bar.
Beide banden hebben namelijk hetzelfde contactoppervlak:
4 bar = 4 kg per vierkante centimeter.
60 kg / 4 = 15 vierkante centimeter.
schetsrolweerstand
De brede band hoeft dus veel minder te vervormen. Het vervormen van de band kost energie en dit is de rolweerstand.
Overige voordelen brede banden:
Meer grip.
Meer comfort.
Je kunt makkelijker over onverharde wegen rijden.
Minder kans op snakebite.
Bandenspanning is minder belangrijk dan bij smalle banden.
Banden gaan langer mee.
Waarom rijden wielrenners dan niet op brede banden?
Dat doen ze ook. Vroeger reden ze op 18 mm banden, tegenwoordig op 23 mm.
Er zijn echter ook een aantal beperkingen voor de breedte:
Brede banden kunnen niet zo hard worden opgepompt. Als je met 9 bar wilt fietsen, heb je weinig keuze.
Brede banden hebben meer luchtweerstand. De luchtweerstand wordt een belangrijke factor boven de 25 km/u.
Brede banden zijn zwaarder. Accellereren kost meer tijd en energie.
Zijdelingse stabiliteit wordt minder. Als je met 40 km/u plat door de bocht gaat, zul je dit merken.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Wat is een snakebite? De enige slang die hier in Nederland voorkomt is volgens mij de tuinslang.
en de ventielslang niet te vergeten mvr grt
Hoi, Roeland
Snakebite is een term die word gebruikt voor een zogenaamd “stootlek”.
Dus een lek dat ontstaat omdat je in een kuil rijdt of, wat vaker voorkomt, de stoeprand op rijdt. De binnenband krijgt dan een klap omdat het loopvlak tot op de velg wordt ingedrukt. De binnenband wordt dan kapot gekneld. De schade varieert dan van twee gaatjes naast elkaar tot twee scheuren.
Gr. Erwin
Dank, Erwin. Ik ben weer veel wijzer.
Niet helemaal waar, zover ik weet heeft nederland twee inheemse soorten. De ringslang, deze komt zelfs in groengebieden bij Amsterdsm IJburg voor. En onze enige gifslang, de adder. Deze vindt je in het oosten van friesland tot limburg (met dank aan Wikipedia).
Ik was de derde soort vergeten; de in oost en zuid nederland voorkomende gladde slang.
De ventielslang komt tegenwoordig alleen nog voor omdat hij meelift met binnenbanden uit het verre oosten en india. De inheemse versie is bijna uitgestorven.
Jaren geleden heb ik eens, tijdens een fietsvakantie in Zuid Limburg, een slang op de weg zien liggen. Die was platgereden, maar het was wel een slang. Ik gok erop dat hij zo’n 50 cm lang was en zo dik als een duim. We twijfelden toen of dat beest ontsnapt was uit een terrarium of dat hij echt in Nederland in het wild voor kwam. Ik heb er nog nooit een in het wild gezien, op die ene platte na dan.
Hoi,Roeland
Het kan ook een volwassen hazelworm zijn geweest, die komt daar ook voor. Voor de leek lijkt hij op een slang, maar is in werkelijkheid een pootloze hagedis.
Gr. Erwin
Erwin, je vergeet de Hazelworm.Voorkomend op de Veluwe
gegroet Peer
Mijn vorige opmerking was voorbarig. Ik heb gelijk gereageerd na het lezen van eerste Erwin-antwoord
Sorry Peer
Nou we het toch over ventielslangen en binnenbanden hebben, wat is een goede binnenband tegenwoordig?
Komt die uit het verre oosten en India of zijn inheemse soort beter?
De vraag komt voort uit een paar slechte ervaringen met binnenbanden die overigens goed bekend staan.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Hoi, Charles
Zover ik weet is de inheemse binnenband (en buitenband) uitgestorven. Vredestein was zover ik weet de laatste. Alleen heeft deze een aantal jaar geleden zijn machines aan een indiase fabrikant verkocht. Als het goed is “Apollo tyres” (hoewel ik ook de naam Ralphson tegenkom). De VPRO heeft er toen nog een 2-delige documentaire hierover op tv uitgezonden.
Wij voerden Vredestein banden in de zaak, maar ik moet zeggen dat er regelmatig kwaliteits problemen waren, vooral met de antilek banden (loslatend loopvlak en scheurende zijkanten). Toen de fietsbanden divisie aan de indiase fabrikant verkocht was (op de banden staat dutch design in plaats van made in holland) hadden we de nodige kwaliteits problemen met de binnenbanden. Namelijk lekkende lasnaden, ventiel bevestiging en de pasvorm was ook beroerd (zaten strak om de velg bij monteren, waardoor de buitenband erg lastig was te monteren). Toen waren we het een beetje zat en zijn we over gestapt op Schwalbe. (Een vertegenwoordiger van Vredestein heeft op de fietsrai door laten schemeren dat zij zich bewust zijn van de kwaliteits problemen. Het zou veroorzaakt worden door de slechte klimatologische omstandigheden in de fabriek). De ervaringen met schwalbe zijn tot nu toe goed. Schwalbe is eigendom van de duitse familie Bohle en heeft geen eigen fabrieken. Alleen de “professionele” racebanden worden in duitsland gemaakt, de rest word geloof ik in indonesie gemaakt. De “Dutch-perfect”banden werden ook in india gemaakt, maar zover ik weet is het merk overgenomen en op sterven na dood. Alleen nog te vinden op een eigen website. Rubena is een oost-europesche fabrikant. Redelijke kwaliteit, slijten en drogen wat sneller uit als Schwalbe en Vredestein. Delityre en Ralson (soms kom je ook Noslar tegen) zijn indiase banden en vallen volgens mijn mening onder de categorie “inferieure troep”, snelle slijtage en uitdroging, scheurend karkas en erg hoge rolweerstand. CST (de chinese fabrikant Cheng Shin Tyres) kom je veel tegen als 1e montage bij nieuwe fietsen. Het zijn best wel redelijke banden, een stapje onder Schwalbe. Voordeel voor de fietsfabrikant; goedkoop. Als fietsenmaker heb je bij CST een veel hogere winstmarge als bij b.v. Schwalbe. Voor de rest heb je nog het duitse Continental en franse Michelin. Beide zijn kwalitatief goede banden, de Michelin’s worden zover ik weet ook in india en/of verre oosten gemaakt. Continental weet ik niet. Voor de rest zijn er legio andere fabrikanten, maar daar kan ik je niks over vertellen.
Gr. Erwin
Stukje over de Dokwerk-docu waarin Vredestein overgaat naar Ralston uit Bhopal (helaas niet meer beschikbaar is op uitzending gemist):
http://vorige.nrc.nl/krant/article1520432.ece
Over de historie van Vredestein:
http://www.apollovredestein.com/over-apollo-vredestein/geschiedenis?Lang=nl-NL
Ik heb ze nog maar eens een verzoek gedaan om de oude Transport Extra Zwaar in de kleur crème weer in de productie te nemen maar ik vrees dat daar niet veel van terecht komt.
Leuke artikelen om te lezen.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Hoi Erwin,
Bedankt voor je uitgebreide antwoord.
Het gaat mij voornamelijk over de binnenbanden.
Op een of andere manier was ik op Continental Hermetic Plus of Michelin Air+, DV extra luchtdicht maar ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig of dat soort banden doen wat ze zeggen.
Ik was eigenlijk wel zo’n beetje Schwalbe Fan geworden maar daar heb ik nu al drie keer op een rij problemen mee gehad omdat ze spontaan openbarsten ben ik op zoek naar iets beters.
Ik heb ze nieuw gekocht en na twee jaar kon ik ze weggooien. Niet meer te plakken.
Niet dat ik dat nou zo erg vind maar het is wel verrekte lastig als je je fiets net nodig hebt en dan ook nog een lekke band in vijf minuten geplakt hebt.
Als je dan de band weer opgepompt hebt en je omdraait en je hoort je band ineens weer spontaan lek gaan dan vind ik het niet meer leuk. Het was niet eens op een lasnaad maar gewoon ergens midden in.
Vandaar dat ik op zoek ben naar banden die toch op zijn minst een paar jaar langer meegaan en alleen maar lek gaan als er iets doorheen gestoken wordt.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Hoi, Charles
Ik heb op mijn stadsfiets die ik dagelijks gebruik ook schwalbe binnenbanden en heb niet echt problemen. Mijn voorband zit er al 8 tot 10 jaar in (met vredestein perfect buitenband) en achter zit er vier jaar in (met schwalbe marathon plus buitenband). Het is wel zo dat de huidige binnenbanden van veel (de meeste ?) fabrikanten van synthetisch rubber, buthyl, gemaakt worden. Bij dit materiaal zijn de poriën kleiner als de ouderwetse materialen waardoor de banden langer op spanning blijven. Het nadeel is alleen dat het makkelijker scheurt dan het ouderwetse spul. Als er echt een scheur{tje) of snee in zit vervangen we de binnenband omdat de kans groot is dat de klant binnenkort weer voor je neus staat omdat hij onder de plakker verder is gaan scheuren. Hou er ook rekening mee dat de huidige solutie na opening drie maanden huidbaar is. Dat was zes maanden, maar bepaalde giftige stoffen zoals tolueen zijn er uit gehaald. Dit geld voor zowel de Rema Tip Top als de Simson solutie (komt ook bij het duitse Rema Tip Top vandaan). Bij oudere solutie is de hechting minder sterk en kan de band onder de plakker gaan scheuren. Voor de rest zou ik het niet weten waarom de binnenbanden bij jou scheuren na het plakken.
Gr. Erwin
Hoi Erwin,
Ik vermoed dat het wel een mysterie zal blijven want bij mij bleef het geplakte scheurtje wel heel. Het nieuwe lek ontstond dan weer ergens anders. Het ging op een andere plek van de band weer mis en dat een paar keer na elkaar iedere keer op een andere plek ten opzichte van de velg of buitenband.
Op enig moment maakte ik er een sport van en ben voor de lol een paar keer aan het plakken gegaan om te kijken wat er nou precies gebeurde maar ik ben alleen maar tot de conclusie gekomen dat de butyl heel gemakkelijk uit elkaar te scheuren was
Natuurlijk is er door mij gezocht naar scherpe zaken zoals penetraties in de buitenband of spaken die door een velglint heenkomen maar dat was allemaal niet het geval.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar