Hij ziet er (nu) niet uit, maar dit is vrij waarschijnlijk een jaren ’20 transportfiets, te zien aan de ingesoldeerde achterpadden:
Ook nog met in ieder geval vooroorlogse torpedo naaf, die mogelijk nog wel eens origineel zou kunnen zijn. Dus als daar een jaren ’20 datum op staat, is ook de exacte ouderdom te achterhalen (en jaren ’20 torpedo naven zijn op zichzelf al interessant vind ik) De voordrager is uiteraard van latere datum. Ik kan hem zelf niet onderdak geven, maar mocht iemand hem kopen, dan ben ik natuurlijk zeer geinteresseerd om meer te weten te komen over deze fiets.
Had ik net besloten dat ik mijn hebzucht niet langer in bedwang kon houden, is hij alweer verkocht…. Zo zie je maar, geduld is een schone zaak, anders staat m’n hele huis in no time vol met fietsen ๐
Ik hoop dat de nieuwe bezitter weet wat hij heeft gekocht en dat hij zich met een mooi opgeknapte fiets meld op deze site!
Een lid van de facebook groep heeft hem gekocht, dus hij is in goede handen ๐
Om het je moeilijk te maken, er staat er nog een te koop: http://link.marktplaats.nl/m1288204192
Sven heeft ernaar geinformeerd, en kreeg zojuist bevestigd dat die inderdaad ook ingesoldeerde achterpadden heeft.
P.s. ik zei tegen Laurien voor de gein dat we ook een volkstuin met huisje moeten nemen, kan ik ook meer fietsen kwijt. De bijkomende voordelen maakte haar overtuigd dat we dit mogelijk nog echt gaan doen ook over een paar jaar ๐
En zo,n groene fiets als op de foto zal ook zeker niet misstaan op een volkstuin …
Gaat wel binnen natuurlijk ๐
Wijs ; want voor je het weet heb je ook zo,n tuintje op wielen net als die transportfiets op de foto
Ja, gezellig, kom er bij! Gezien de wachtlijst kan je je beter maar meteen inschrijven, er zouden wel een een paar jaartjes overheen kunnen gaan….
Da’s ook een mooie zeg! De verkoper heeft er vandaag nog een paar foto’s bij geplaatst. Overduidelijk een Simplex, met die verdikte uiteinden voor het balhoofd. Ik schat ‘m eind jaren 20 tot begin jaren 30. Als ik naar de folders van Simplex kijk lijkt het er op dat ze tot zeker 1931 nog gesoldeerde achterpadden hadden. In de folder van 1936 staat precies dezelfde fiets als 1929 en 1931, maar hij kost ineens wel een stuk minder, dus wellicht dat die padden toen al waren vervangen door platgeslagen buis. Het crankstel met drie armen werd in 1929 opgevolgd door een heel gewoon transport-tandwiel zoals ook op deze fiets zit.
Achterwiel (=26″), rek en zadel zijn zeker niet origineel maar voor de rest lijkt ie me redelijk compleet. Een achterwieltje heb ik nog wel, het rek dat er op hoort zit toevallig ook op m’n dagelijkse transporter (waarschijnlijk toch niet origineel) en zelfs een zelfde zadel als in de folders heb ik al liggen. Ik heb er dus toch maar op geboden….
Het balhoofd lijkt idd exact op de jaren ’20 Simplex frame van Jan, alleen mist Jan de extra klem. Je zou best wel eens gelijk kunnen hebben.
In de prijscouranten worden wel vaker oude afbeeldingen gebruikt. Zo gebruikt Lely in 1969 nog exact dezelfde afbeelding als in 1936, met nog o.a. een oud model zadel, en de fiets op de afbeelding is 28″, terwijl de beschrijving 26″ noemt. Dus ik vertrouw ook niet zo dat de afbeeldingen in prijscouranten altijd up to date zijn, tenzij er duidelijk een nieuw model is geintroduceerd waar ze mee willen pronken.
Zojuist bij de simplex in overloon wezen kijken. Vrij ver heen: rot stuur, rotte 26 inch velgen, rotte trappers. Verder erg veel roest en een er klein frame. Verkoopprijs kon zakken naar 150 maar heb de fiets toch laten staan. Ik houd van restaureren maar deze fiets is te slecht voor mij in combinatie met de prijs.
flinke prijs voor een bak roest … dat krijgt ie er nooit voor
Een klein frame? Is het dan wel een Simplex? Voor zo ver mij bekend maakte Simplex alleen transportfietsen 60cm frames. Jammer dat die fiets ook zo ver heen is.
Hallo,
het zou een kabelrijwiel kunnen zijn. Legerrijwielen werden in framematen 22, 24 en 26 inch geleverd en kabelrijwielen in 24 inch frames. De gewone fietsen hadden een groottandwiel met 48 tanden en een klein met 20 tanden. Kabelrijwielen hadden een groot tandwiel met 44 tanden.
Beste Pieter,
Heb je misschien meer informatie over deze kabelrijwielen? Ik heb er wel een foto van, maar verder niets.
Met vriendelijke groet,
Jeroen
Dat zou heel goed kunnen, helaas heb ik tot nu toe nog niet veel kunnen vinden over hoe die kabelrijwielen er precies uitzagen. Ik weet alleen dat kabelrijwielen met de door jou al genoemde kenmerken vermeld worden in het Voorschrift Rijwiel nr 84a (1932) en dat de verbindingsdienst van het 10e RI 24 kabelrijwielen in gebruik had. Op een foto van van het NMM is deze fiets wel uitgerust met een drager voor kabelrollen, maar die drager werd ook op ‘gewone’ legerrijwielen gebruikt. Door coronamaatregen is het onderzoek nu even stilgelegd, een bezoekje aan het NMM en het Nationaal archief staan nog in de planning maar zijn tot nader order uitgesteld… Als je meer informatie over kabelrijwielen hebt hoor ik het dus graag ๐
Ah nee, de fiets is nu dus gesloopt ๐ Het restant staat weer op marktplaats:
http://link.marktplaats.nl/m1291931251
Rob, ik zie dat je hem hebt gereserveerd. Kun je de andere onderdelen er ook bij regelen, zodat hij weer opgebouwd kan worden?
Right, het blijkt dat de fiets volledig doorgerot was, en dat de velgen, spatborden, stangen en zelfs het stuur doorgeroest waren. Helaas was het dus al eigenlijk nog maar een frame en niet veel meer.
Nee, deze keer kon ik me niet beheersen, is ook niet veel geld voor een frame, vork, balhoofd, crankstel en een waarschijnlijk versleten trapas. De rest was inderdaadgeheel verrot en/ of niet origineel… Wordt weer een leuk projectje, ik ben benieuwd of ik er nog achter kan komen welk merk het is.
En hoe oud precies. Het zou ook nog wel eens een jaren ’10 frame kunnen zijn.