Juncker was niet de enige importeur in de jaren ’10 van W.K.C. transportrijwielen. Deze afbeelding heb ik zojuist ontvangen uit de handelscatalogus van M. Adler, seizoen 1911-1912 (met dank aan Aad Streng). Het is hetzelfde frame als die van Juncker uit 1910, maar met een aantal duidelijke verschillen. Het W.K.C. frame geleverd door M. Adler is uitgerust met een klokkenlager (= glockenlager). Dit is een crankstel/trapas met belvormige stofkappen, en een spieloze verbinding, zoals in Duitsland de norm was. Ik ken vermeldingen van klokkenlagers onder andere van Baving uit 1914, ook vrij zeker import uit Duitsland. Ook opvallend is de bandrem, die door de voorvork het stuur heen loopt. En tenslotte heeft het frame ook een stuurvergrendelingsknop, iets dat je alleen op de jaren ’10 transportfietsen terugziet.
Over M. Adler: “M. Adler (bijnaam Puck) was een zeer succesvolle wielrenner rond 1890. Hij is later de rijwielhandel in gegaan en bracht het merk HIMA. Om dat merk te promoten organiseerde hij een aantal jaren de HIMA rondritten in Nederland. Gezien zijn achtergrond als handelaar zal hij die rijwielen niet zelf hebben gemaakt. Ik ken althans geen fabriek van hem.”
Close-up van het klokkenlager:
Close-up van het stuur, bandrem en voordrager constructie:
En de ingesoldeerde achterpadden:
Als ik goed heb geteld heeft het voortandwiel 54 tanden, daar rijden alleen professionele wielrenners mee Uit de eerdere foto van de bijna identieke fiets maak ik op dat het achtertandwiel niet/niet veel groter is dan gebruikelijk. Die slagers van destijds hadden zeker turbodijen en -kuiten om met deze fiets vooruit te komen!
Dat was de tijd van de grote kettingwielen. Op racefietsen kwamen wel kettingwielen voor tot groter dan de diameter van de cranks, zoals deze: https://cyclingtips.com/wp-content/uploads/2010/04/bigRing1.jpg
De transportfietsjongens waren echte professionals in die tijd 🙂
vooral de inwendig doorgevoerde remstang van de bandrem is bijzonder
Nog nooit gezien zo een bandenrem door het balhoofd, apart . In de beginjaren was alles aangaande een transportfiets nog in ontwikkeling ..
Ja, dat maakt die periode juist zo interessant. Vandaar ook mijn interesse in het zoeken naar overgebleven exemplaren van toen.
Wat ik toch altijd versteld van dat dat er geen banden om heen geleverd werden vroeger of dat je een kaal frame kan kopen
Tegen woordig koop je fietsen kompleet en kan je eigelijk niet meer aan kale frames komen
Maar wel een leuk stukje indd met de rem door de voorvork heen gemonteerd had ik nog niet eerder gezien bij transport
Voordrager aan het balhoofd vast fiets wel minder fijn en zeker waneer er een grote mand of krat voorop staat
Banden waren blijkbaar nogal prijzig in die tijd: https://www.transportfiets.net/2020/10/25/juncker-co-w-k-c-t-m-1926/ De fiets zonder banden, 48 gulden, fiets met banden 17 gulden duurder. Dus als je nog een setje banden had die bruikbaar waren, dan kon je aardig wat besparen door een fiets te kopen zonder banden.