Mogelijk jaren ’20 transportfiets van Ronald

De transportfiets van marktplaats is inmiddels in bezit van Ronald. De eigenaar, inmiddels 70, had de fiets al sinds zijn 11de. Alvast wat interessante details:

Hij heeft een BSA type trapas, met spietjes om de cups vast te zetten. Dat is pas de derde transportfiets die ik ken naast mijn jaren ’20 transportfiets, en dit exemplaar (inmiddels in andere conditie in bezit van Peter, tenzij alweer doorverkocht).

Een van de spieën voor inklemming van de cups:

Ik weet dat Brampton dit type bracket leverde begin jaren ’20, zoals in deze advertentie van Stokvis uit 1921:

Toevallig zit er ook een Brampton cup in:

Bij mijn jaren ’20 fiets staat er een B aan de onderkant van het trapashuis, maar die ontbreekt hier. Wel staan er allerlei interessante ingeslagen markeringen:

Zowel links en rechts staan een kleine 7. Daartussen staat een Romeinse 22 en 1. Productie jaar en maand misschien? Wie zal het zeggen.

De trapas is een Bayliss Wiley No.3. Het zou goed kunnen zijn dat die al ooit vervangen is:

Het crankstel (chroom, dus een vervanging):

Detail van de achterpadden (een kant mist een stukje):

Balhoofdbuis:

En de achternaaf is een Torpedo uit 1932. Die lijkt me nieuwer dan ik verwacht dat het frame is, maar tot dusver nog geen harde datering.

Pedalen zijn vernikkelde exemplaren van Gazelle, maar niet voor transportfietsen:

De voor- en achterdragers:

Update: toch een framenummer gevonden op een van de achterpadden!

R.S. Stokvis/Nederlandsche Kroon framenummers ter vergelijking met dank aan Rob:

Circa 1920
1923

Correctie van de laatste, het framenummer is 6?275, het tweede getal is mogelijk ook een 6. Het bouwjaar volgens de achternaaf en Williams cranks is 1927. Een betere foto van het framenummer:

27 gedachten over “Mogelijk jaren ’20 transportfiets van Ronald”

  1. Wat een prachtige maar ook interessante fiets!!
    Dat systeem met die spietjes op de trapas is prachtig. En de trapas die er nu in zit is ook niet verkeerd maar zou de originele net als de cups een Brampton zijn geweest?

    1. Ja, klopt, daarom zal die waarschijnlijk niet origineel zijn. Maar of het bracket zelf ook Brampton is, is ook niet zeker. Er staat geen Brampton in gemarkeerd, wat voor zover mij bekend Brampton wel deed op alle onderdelen. Dus ook de cups zouden ooit vervangen kunnen zijn. Maar ik ken nog geen andere makers die dergelijke brackets leverde voor transportfietsen.

  2. Mooi dat een liefhebber hem heeft gehaald
    Ben benieuwd wat het voor merk is /wordt
    Denk een door de Smit gemaakte transportfiets en indd de datem op de bracket is geslagen

    Heeft de oude eigenaar ook nog iets van geschiedenis verteld waar deze voor gebruikt is

    Vind ik altijd wel leuk om door te lezen

    1. Ik denk het niet, maar de naven wel in ieder geval. Als er meer merken waren die nog zo lang die achterpadden en trapashuizen hebben toegepast, dan waren er veel meer van bekend. Er zijn meerdere transportfietsen uit de jaren ’20 die uitgerust zijn/waren met jaren ’30 tot begin ’40 onderdelen.

      Ik vermoed nog steeds eerste helft jaren ’20. Maar zonder verder aanknooppunten om hem direct te dateren hou ik het op onbepaald productie jaar van 1932 of eerder, maar eerder zeer aannemelijk.

      P.s. gezien het verhaal dat de vorige eigenaar als jochie schade ermee had gereden, kan een reden zijn waarom een of meerdere wielen zijn vervangen, wellicht door die van een andere tweedehands fiets. De pedalen zijn duidelijk ook vooroorlogs, en niet ook origineel van deze fiets. Voor zo’n oude fiets is het niet ongebruikelijk dat die meerdere malen nieuwe onderdelen heeft gekregen, zoals het crankstel etc. al laat zien.

    1. Dat zou best wel eens kunnen. Het font lijkt hetzelfde te zijn als mijn frame, al is de 9 het enig cijfer dat ook in mijn framenummer zit. Uitgaande van een oplopende framenummering zou deze iets jonger moeten zijn dan mijn fiets. Maar de bracketconstructie is wel anders dan die van mij, die is met klembouten ipv spietjes, dus met een gleuf. Zulke tekens staan er bij mij ook niet op.

      1. Het font ziet er in mijn ogen heel anders uit. Hierboven is het font veel dikker, en de 9 heeft een bolletje op het eind. Ook de achterpad is geen GWH. Dus ik verwacht niet dat het hier om hetzelfde merk gaat.

        1. Volgens mij is het font vooral dikker omdat het dieper is ingeslagen, maar omdat alleen de 9 in de framenummers overeen komt zegt het sowieso niet zoveel. Ik heb nog meer foto’s van Nederlandsche Kroon framenummers en er zijn volgens mij toch wel veel overeenkomsten in de vorm van de cijfers. Ik stuur ze zo wel naar je op, dan kan je ze zelf vergelijken.

          1. Ik heb ze toegevoegd (behalve je die van je eigen transportfiets, die had ik al gelinkt). Met name de 2 uit het nummer van circa 1920 is toch wel heel erg hetzelfde, ook met dat typische krulletje aan het eind. Misschien dan toch?

            1. Meer Stokvis/ Nederlandsche Kroon framenummers uit de jaren 20 heb ik niet op kunnen duikelen, misschien dat Herbert er nog meer kent. Ik heb hem daar wel eens een mailtje over gestuurd, maar nooit een reactie gekregen. Ik heb niet verder aangedrongen, waarschijnlijk wordt hij overspoelt met dit soort vragen. Twee van die framenummers zijn wel door hem gedateerd, de derde door Maarten Waarlé. Ze lijken een oplopende reeks te vormen, maar op basis van slechts drie nummers is dat natuurlijk nog verre van zeker.

              De enige Stokvis voordrager die ik ooit op een transportfiets heb gezien zat op een Empo…. https://www.transportfiets.net/2012/07/26/de-empo-van-roel/ Het zal dus niet de eerste keer zijn dat een rek niet origineel is 😉

              1. wel interessant allemaal zeg, als het een stokvis was , wat nu wel bijna blijkt, hadden deze nog enigzins transfers of andere typische kenmerken?
                hoe waren de spatborden? dat rek ziet er ook interesant uit, ik heb mijn eysinkrek ook zelf gefabriceerd dus dit lijkt ook goed te doen

                1. Zoals ik over messenger al aangaf, Stokvis had 3 verschillende modellen rond die tijd. Als je fiets inderdaad een Stokvis is, en dan iets later dan die van Rob, dan komt hij uit op rond 1926/1927. In 1926 had Stokvis de Trade en Cosmo. De Trade staat afgebeeld: https://www.transportfiets.net/wp-content/uploads/De-Rijwielhandel-5-febr-1926-768×551.jpeg (dezelfde afbeelding als uit 1921, toen alleen nog de Trade werd afgebeeld en genoemd). Van de Cosmo zijn geen afbeeldingen bekend. In 1928 verschijnt het model Metallicus, waarvan hier een afbeelding uit 1929: https://www.transportfiets.net/2011/10/14/nederlandsche-kroon-rijwielen-1929/ Welk(e) model(len) Stokvis in 1927 had is niet bekend. Nog een andere optie: sinds Stokvis met name een groothandel in onderdelen was, zou Stokvis ook het frame los hebben kunnen verkopen. Die is dan opgebouwd door een andere fietsenmaker met andere onderdelen, zoals de voordrager die erbij zit. Dus ook als het frame een Stokvis is, zijn er nogal wat opties in hoe de fiets er bij aflevering uitzag.

                  1. Klopt helemaal, en over de framenummering daarvan weten we niets. Ik kan nog toevoegen dat ook in de Nederlandsche Kroon brochure van 1925 een transportfiets staat vermeld, zonder afbeelding helaas. In ieder geval heeft Stokvis de merken Cosmo, Trade, Metallicus en Nederlandsche Kroon dus enige tijd naast elkaar gebruikt. Stokvis verkocht nog wel meer merken, maar voor zover ik weet zitten daar geen transportfietsen bij.

                    Nog een stukje geschiedenis: Stokvis voerde het merk Nederlandsche Kroon al in 1912, uit dat jaar is de eerste advertentie die ik kon vinden in De Kampioen. Maar pas in 1919 werd de ‘Nederlandsche Kroon rijwielfabrieken N.V’ opgericht en grond aangekocht voor de bouw van een eigen fabriek in Rotterdam. Het eerste jaarboek daarvan is van 1920 (bron: Stadsarchief Rotterdam). Ik schat zo in dat de eigen framenummering dan wel in dat jaar zal beginnen. Voor die tijd produceerde Stokvis zelf geen fietsen, ze kochten ze in of assembleerden ze van ingekochte onderdelen. Daar zijn ze ook nadat ze een eigen fabriek hadden nog enige tijd mee doorgegaan.

                    Dan wat speculatie: Van de Cosmo en Trade rijwielen vermoed ik dat ze werden ingekocht, al dan niet in onderdelen. Typisch voor de jaren 20 is dat de Trade van Engelse onderdelen is gemaakt en de Cosmo van Duitse, met een ‘klokkenlager bracket’. Voor elk wat wils! De Metallicus transportfiets lijkt zo sterk op de Nederlandsche Kroon dat ik denk dat ze die zelf maakten. Maar zonder originele fietsen met transfers en framenummers zullen we het vrees ik nooit zeker weten.

    1. R.S Stokvis was gevestigd in Rotterdam, dus redelijk in de regio. Maar omdat Stokvis een grote, internationale grossier in zo ongeveer alles was zegt dat niet zo veel, ze hadden agentschappen over de hele wereld.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *