Uit oude voorraad een Junker J.C.R, frame nummer 1055 K. Deze zit in mijn collectie. Voorvork, balhoofd, een stuur en velgen zijn aanwezig (niet op foto). Wat ontbreekt zijn de naven.
Groet Ronald (Gouda)
Hieronder een Juncker advertentie uit 1926, het eerste jaar dat Juncker transportfietsen uit eigen fabriek leverde. Hiervoor importeerde Juncker nog transportfietsen van W.K.C. De fiets van Ronald is dus een van de eerste echte Juncker transportfietsen.
Update:
Ronald heeft nog naar het crankstel en de trapas gekeken. Deze blijken van latere datum te zijn. Het crankstel komt uit het seizoen 1946-1947 (zie link):
En de trapas is een Gerkinet uit 1941:
Niet te geloven zeg!! Geweldig!!
En ikke maar denken dat de Estafette de enige was die zo uit het papier kwam ?
Maar die van jou is wel kom0leet deze niet helemaal kompleet meer
Wel een erg mooi frame alleen wel wat kaal zitter er geen transvers op
Wow! Zou die echt sinds 1927 in het papier hebben gezeten? Juncker was natuurlijk ook een groothandel in fietsonderdelen. De ‘brochure’ voor onderdelen van 1927 is een boekwerk van maar liefst 120 pagina’s. Losse frames staan er ook in, maar daar staan transportfiets frames niet apart bij vermeld. Dit staat er wel:
“Onze frames zijn van prima qualiteit, waarin slechts het puik van naadloos getrokken staal is gebruikt. Lugs en brackethuis zijn van het beste gietwerk. Soldeering en lakwerk (dit geldt ook voor de spatborden) zijn onberispelijk. Compleet met spatborden (60 M.m. breed) en zadelpen, zonder stuur en transfer, enkel goud gebiesd.”
Het zou me niet verbazen als ze stiekem toch ook losse frames voor transportfietsen leverden als een klant daar om vroeg. Maar het zou ook kunnen dat het frame opnieuw is gemoffeld, dat was tot in de jaren 60 niet ongewoon. De fietsenmaker maakte er dan weer een fiets van en plakte er nieuwe transfers op. Vaak waren dat fantasiemerken, maar ik heb ook wel merk-transfers gezien waar ‘gereviseerd’ op staat, oa van Simplex en Gazelle. Wat dan weer tegen zo’n revisie spreekt is het tandwiel, dat is exact dezelfde als de advertentie uit 1926, en zo te zien ongebruikt.
Ik denk dat het laatste het geval is, aangezien ook het nikkelwerk zoals het balhoofd, crankstel zwart zijn gelakt. Dat is ongebruikelijk voor een nieuwe fiets. Ik heb zo’n vermoeden dat deze fietsen soms overblijven omdat de eigenaar hem niet heeft afgehaald na opnieuw gemoffeld te zijn, bijvoorbeeld door een geschil kwa betaling of iets dergelijks.
Aan de andere kant, het kettingwiel ziet er nog ongebruikt uit. Het zou interessant zijn om te zien of het Williams teken erop hetzelfde jaartal geeft als het frame.
P.s. hier is een voorbeeld van zo’n frame ook uit de verzameling van Ronald, waarbij fantasie transfers erop geplaatst zijn: https://www.transportfiets.net/2020/05/12/transportfiets-fantasie-merk-flora/
Het lijken me wel zeer lang opgeslagen frames, mogelijk nog sinds voor de oorlog, of misschien wel tijdens, wat het niet afhalen ervan zou kunnen verklaren? Er werd tijdens de oorlog veel gemoffeld als je de advertenties in De Nederlandsche Rijwielhandel leest. Men moest toen wat om rond te komen als fietsenmaker/fabriek.
mooi item wederom!
Een héle mooie fiets. Ben er maar zuinig op Ronald ? Dat ze er nog zijn in deze staat .. geweldig!
Update: het crankstel en trapas blijken van latere datum te zijn. Ik heb de foto’s toegevoegd.