De eerder besproken transportfietsen met E.A.K. Kestein letterwiel is overgenomen door Abram. Nu blijkt het geen Kestein te zijn. Maar deze voormalige “Fran-kestein” van Charles (niet te verwarren met deze Frankenstein van Charles), wat een samenraapsel was van onderdelen die Charles ooit weggegeven had, blijkt een Gazelle te zijn. En niet zomaar eentje, maar een uit 1926! Daarmee de een na de oudste bekende Gazelle transportfiets. Of wat er nog van over is in ieder geval.
Gazelle op de balhoofdbuis:
Framenummer 236914, dus uit 1926:
De typische voorvork kroon van Gazelle uit de jaren ’20, oorspronkelijk vernikkeld:
Gazelle balhoofd, ook oorspronkelijk vernikkeld:
Dubieuze constructie:
Zoals de Gazelle er ooit nieuw uit heeft gezien (uit de folder van 1925):
Het E.A.K. Kestein crankstel. Deze hoort dus niet bij de fiets, maar is zeker interessant:
Williams, letter “T”. Dus het kettingblad komt uit seizoen 1931/1932 volgens deze link. De Kestein folders van 1928 t/m 1934 laten geen letterwiel zien, maar blijkbaar hadden ze die dus wel.
Ook E.A.K. op de crank, dus het letterwiel en de crank horen in ieder geval bij elkaar:
wow ; geluk bij een ongeluk zou ik bijna zeggen ; sliep Charles toen hij deze weggaf / [O]
maarrr … het 2e cijfer lijkt mij wel een 8 i.p.v een 3 …
Ik heb nog even een tweede foto erop gezet. Ik twijfel nu ook of het nou echt een 3 is, of toch een 8. Als het een 8 is, dan is hij uit 1928.
Door roest is het wat slechter te zien als je hem bekijkt zonder op een scherm te hoeven bekijken is deze 236…
Zo, wat een gelukkie ! mooi dat de jaren 20 Gazelle,s nu voor de dag komen ! .
Ja, dan wordt het wel steeds interessanter om een productie lijntje op te zetten voor letterwielen en voordragers. Ik ken er nog eentje die niet op de site staat, waar beide ook nog ontbreken. Hoe meer je er tegelijk laat maken, hoe goedkoper het per stuk wordt.
cnc doet wonderen
Klopt, maar er zitten wel kosten aan verbonden. Met name het programeren van een CNC machine kost veel. Maar als je daarna een hele batch laat uitfrezen, dan wordt het wel goedkoper per produkt.
Overigens een hele partij blanko kettingwielen laten frezen zou een goed idee zijn. Dan kun je er van maken wat je wilt. Het snelst is dan met waterjet het patroon uitsnijden, maar het goedkoopst thuis met figuurzaag (tenzij je zelf toegang tot een waterjet hebt). Dat laatste ben je wel wat avondjes zoet me, en een paar pakjes zaagjes aan kwijt.
P.s. ik zou wel gaan voor kettingwielen met rand, en niet gewoon uit vlakke plaat (anders zou je een brommer kettingwiel kunnen pakken). Die rand zit er met reden: behalve dat het het kettingwiel sterk maakt, gaat een kettingwiel met rand veel langer mee, omdat de rand voorkomt dat hij dieper uitslijt, waardoor de ketting niet meer goed gaat lopen.
Ik ken een gazelle bakfiets die een tandwiel heeft waar niks op staat als je die laat uitvrezen met de gazelle letters heb je een Orrigineel van gazelle
Maar goed deze zit op een bakfiets
dat waren tandwielen voor de gemotoriseerde variant van de bakfiets waarschijnlijk
als je b.v een ,,gewoon ,, GAZELLE lettertandwiel zou hebben voor het vlakke patroon , zou je er enkele van op de dikte van een transportfiets-tandwiel met rand kunnen laten cnc fresen , mits goed gedaan zijn die wel te verpatsen schat ik in …
Als je de tandwiel laat maken zonder tanden kan je uiteraard de tandring ober plaatsen van een ander tandwiel dan heb ik ook het verzet erin
Dan zal het vast goedkoper zijn omdat die alleen de tekst erin hoeft te zetten
lijkt me juist niet ; cnc is 1 x instellen de rest doet de machine en kun je de kosten verdelen over een aantal stuks
Als iemand intresse heeft in tandwielen wik ik wel contact opnemen met een bedrijf die dit uitsnijd/vreest dan kan ik er eventueel meerdere laten maken en kunnen we de kosten verdelen
Als je intresse is hoor ik het graag
Stuur maar een mailtje naar dejongabram1(at)gmail.com als er genoeg intresse is neem ik contact op met een bedrijf
Ik zou er wel een van Nederlandsche Kroon willen 🙂
@Jeroen, zou je de @ in Abrams emailadres kunnen wijzigen in (a) oid? Anders wordt hij overspoelt met spam vrees ik….
Wat misschien een goed idee is, is om er een heel stel blanko uit te snijden. Dus met alleen de tanden, rand, middengat en schroefgaatjes, zodat je een functioneel tandwiel hebt, maar nog met een massieve plaat. Dan kun je altijd later er de specifieke gaten uitsnijden of zagen om er een bepaald kettingwiel van te maken. Ik zou er, afhankelijk van de prijs natuurlijk, er zelf zo ook graag een stapeltje van willen voor potentieele toekomstige projecten.
P.s. ik kan er een CAD tekening van maken. Dat kan aanzienlijk in de kosten schelen.
Ik zal even kijken wat het kost als jij een tekening maakt
Misschien kan ik dan ook korting krijgen op het maken van 15 stuks (ik zeg maar wat) als er dan voldoende mensen zijn die intresse hebben kan ik ze akkoord geven en ze laten maken
er komen veel jaren TR 20 Rijwielen voor de dag laatste tijd .
Misschien een universeel model uit de Juncker catalogus ? .
Die dan door meerdere merken werdt gebruikt ,aangezien van de jaren 20 weinig bewaard gebleven is .
Marcel: maar het doel is toch juist die generieke modellen vervangen door de correcte? Generieke modellen zitten er nou juist meestal al op, zoals de vijfpuntige ster (kan vanaf mid jaren ’20) of X-patroon (vanaf begin jaren ’20). Het idee is juist de niet generieke kettingwielen beschikbaar maken, zoals letterwielen.
@ Jeroen, zou je ook een CAD tekening van een Nederlandsche Kroon kettingwiel kunnen maken? Ik heb er wel een voor een damesfiets die als voorbeeld kan dienen.
Het idee van Marcel om ook generieke tandwielen na te maken vindt ik niet zo slecht, die zijn inmiddels ook zeldzaam aan het worden. En omdat ze op de meeste transportfietsen zitten is de markt ervoor veel groter dan merk-specifieke, dus dan kunnen de kosten een beetje worden gedrukt.
Rob: kan wel, mits ik de tijd ervoor kan vinden. Maar het wordt dan wel een enkel stuk productie, en dan betaal je de volle mep voor de instelkosten van de machine. Dus dat wordt dan een veel duurder kettingwiel om te laten maken.
“Het idee van Marcel om ook generieke tandwielen na te maken vindt ik niet zo slecht, die zijn inmiddels ook zeldzaam aan het worden. En omdat ze op de meeste transportfietsen zitten is de markt ervoor veel groter dan merk-specifieke, dus dan kunnen de kosten een beetje worden gedrukt.”
Maar je moet juist zo’n generiek crankstel al hebben om het kettingwiel erop te plaatsen. Naarmate steeds meer crankstellen omgebouwd zullen worden, komen er ook weer generieke kettingwielen vrij.
Let ook op dat je een crankstel nodig hebt waarbij het kettingwiel met vijf boutjes vast zit. Op andere types is het kettingwiel niet verwisselbaar. Komplete crankstellen zou je natuurlijk ook kunnen laten maken, maar ik ben bang dat je dan voor een set meer kwijt bent dan een aantal NOS crankstellen bij Toon.
het is in mijn ogen [met bril op ]duidelijk een 8
Foto is niet heel duidelijk en aangezien er ook roest bij zit maakt het wat moeilijk zicht baar dat deze uit 236… is maar dat is deze wel
Ik heb de laatste foto erop gezet (gekregen via Maurice). Daar is toch wel echt duidelijk te zien dat het een 3 is. Dus het is er echt eentje uit 1926.
Ik zoek trouwens ook nog een tramsver van gazelle transport
Volgens mij dezelfde als in de jaren 50
Ik zou graag een Orrigineel willen geen te dikke naamaak zoals je die bij pelderstransvers kan krijgen
De foto is aangepast van het framenummer nu wél duidelijk ?
zo zie je idd wel een 3
De dubieuze manier bij het mannetje van bij de trapas heb ik er al even afgehaald
Hij zat vol met plamuur gedrukt te zijn na het afhalen (ook van het spatbord) even met de hamer gezien wat er van over blijft
Helaas niks meer dan een paar kleine stukjes van 2 a 3 mm vanaf de ligende vork gezien
Heeft iemand tips hoe ik deze weer kan vervangen van een andere fiets afgehaald?
Verder ziet het frame er nog prima uit behalve de 2 mannetjes
De andere bij het zadel zeg maar die zit er los op aan 1 kant en kan je dus in 2en los halen helaas maar deze valt misschien nog wel te repareren
Ik heb een Juncker in Beuningen staan waar het mannetje in de staande achtervork ook los was gekomen.
Dat kwam omdat het op een of andere manier niet goed gesoldeerd was van de fabriek uit. Omdat er niets kapot of verrot was heb ik het weer aan elkaar laten solderen. Da’s nu beter dan het was toen die fiets net uit de fabriek kwam.
Als je zelf kunt hardsolderen of je kent iemand die dat kan dan is dat nog altijd de mooiste manier.
Deze is niet meer restaureren baar heb hem ge gemonteerd
Deze is als eens vervangen door een ander en in gekort omdat die niet paste waarschijnlijk
De amdere mannetje heb ik gedemonteerd en kwamen 2 scheuren in het frame zichtbaar
Waarschijnlijk omdat de stabiliteit eruit was omdat het mannetje weg is
Dat wordt restaureren waarbij je andere vaardigheden kunt oefenen zoals hard solderen .
Mannetjes / lugs scheuren en gaatjes dicht solderen .
Tuurlijk kost dat veel tijd maar het kan veel voldoening geven .
Ik heb ook wat frames die er hopeloos aan toe zijn, een komt er uit een sloot het stuur eruit halen koste me heel erg veel tijd .
In de toekomst wil ik hier op gaan oefenen dergelijke frames op te knappen .
Stuur kan je er soms met moeite uit halen als dit zo is en hij beweerd wel heen en weer maar wil niet omhoog dan zou je de vork kroon in de bankschroef zetten en dan een span bandje om het stuur doen en dan heen en weer wrikken zo heb ik al geregeld wat stuurtje en sturen eruit weten te halen
Uiteraard wel wat Brunox kruipolue ertussen
er komen veel jaren 20 TR Rijwielen voor de dag laatste tijd .
Misschien een universeel model uit de Juncker catalogus ? .
Die dan door meerdere merken werdt gebruikt ,aangezien van de jaren 20 weinig bewaard gebleven is .
Het is wat Rob ook zegt ,je weet ook niet welke jaren 20 Rijwielen nog voor de dag komen .
alles hangt en staat ook met de mogelijkheden en de prijs , Gazelle letter kettingwielen wil iedereen ook al is het voor de sier en de eerste serie zal je dan snel kwijt zijn maar dat zijn Gazelle letter kettingwielen en hoeveel jaren 20 zwerven er nog rond .
Maar iets wat ik me afvraag zou RVS wat zijn ? ,RVS is hard en mooi te polijsten dan zou verchromen en of vernikkelen niet nodig zijn .
De tandwielen waren vroeger ook van staal en sommige mensen willen ze misschien laten roesten dan zal roest vrij staal niet goed daar voor zijn
Ik laat ze dan van staal maken als er genoeg geintresserden voor zijn
helaas heb ik geen genoeg geintresserden kunnen vinden dus laat ik dit idee vallen
iemand anders mag het wel van mij over nemen