Restauratie Gazelle ‘33

Ik, Peter, woonachtig te Tilburg, kocht onlangs bij een plaatselijke fietsenmaker een transportfiets. 

Via fb groep De oude fiets, na over en weer berichten, uitgekomen dat deze bewuste fiets een transportfiets is met diverse onderdelen uit diverse tijden. 

Ik had in eerste instantie wel een framenummer maar geen merk. 

De fiets is voorzien van een “fantasie merk” Standaard. 

Waarschijnlijk aangebracht na het opnieuw opbouwen van deze fiets, refurbished zouden we nu zeggen. 

Na schuurwerk op ’t balhoofd, Gazelle:

Zo nu het uiteindelijke restauratie project, nog ff een foto voor aanvang.

Daarna demonteren en als eerste de trapas. Dat ging allemaal redelijk makkelijk los, ondanks dat het er uit zag alsof het al tijden zo vast zat.

Een krankspie was al een afgebroken, maar deze zat dus wel vast. Als tip las ik op dit forum, voorzichtig uitboren, na een gebroken boor toch alles eruit.

Het los draaien van de “asmoer” ging ook weer soepel, ook de tweede ring los en ff de lagers opvangen in ’t emmertje.

De cups zien er nog ok uit en laat ik dan ook zitten. De lagers zijn ook onbeschadigd.

Vervolgens het boerenchroom van de crank en Gazelle tandwiel verwijderen, mooi gebruikt en zo laat ik ze ook. Wel wat voorzien van laagje olie.

De wielen? Ja zitten twee verschillende velgen in, en de assen?

Dat is ook twijfelachtig qau orgineel of niet. Ze voldoen nog wel, lagers ok en achter is het een doortrapper.

Dat wil ik behouden, mede omdat de fiets is voorzien van een stempelrem. Ja die is ook later aangebracht. Maar het is ook een eerder opgeknapte en mijn doel is ook niet hem weer orgineel te maken. Daarvoor is er al in de tijd te veel aan vervangen. Ik laat zijn verhaal doorlopen. En t belangrijkste weer een fiets maken die gebruikt gaat worden. Het voorwiel ziet er goed uit, goed gebruikt dan maar dat is ok.

Lagers opnieuw in het vet, en enkele kogels vervangen. Achter ga ik de doortrapas overzetten in een soortgelijke velg als voor. Ook natuurlijk deze as reinigen en vetten. Tandwiel gaat er ook terug op, prima Reich.

Foto 21. De velg is net als voor 39mm waar ik de huidige banden op ga leggen. Deze zijn op t oog nog prima en vind dit mooie oudjes.  Vredestein tippelaar. Gaan ze op korte termijn toch kapot dan vervang ik ze alsnog. Rest nog stuur en voorvork eruit, invetten zodat t weer soepel draait. 

Wat alles verbazingwekkend soepel ging.

Nu vervolgens alles weer opbouwen. Testrit, blijkt allemaal wel te kloppen. Ik ga er wat kilometers mee maken. Ja, een paar rondjes rond de kerk. En dan alles ff nalopen. 

Nippels en bouten, zou niet prettig zijn als een en ander losloopt. 

10 gedachten over “Restauratie Gazelle ‘33”

    1. Beste Abram. Ja er zit een borgring op achternaaf tegen het tandwiel. Die zitten beide op de naaf geschroefd. Vast, kan vooruit en..

      1. Oke want de naaf die ik op de foto zie is een freewheel of heb je een andere naaf gebruikt?
        Freewheel naaf kan je niet borgen

        1. Ok duidelijk. Dan is dit een naaf geweest dat ook voor pion bij race tourfiets gebruikt word?
          Heb niets gemerkt bij het fietsen. En zolang ik vooruit fiets gaat t goed. Toch? Er is een kans dat t los komt vandaar dat het toen ik de fiets kocht vastgelast zat. Misschien op zoek naar een orginele naaf. Of is daar niet meer aan te komen?

          1. Tot dat je eens een stop moet maken met behulp van terug trappen en dan ineens het tandwiel los schiet en op de lantaarn paal botst die je te laat zag is toch wel vervelend beter is een rem naaf tenzij je de fiets voor de sier hebt dan kan die hoe je het nu hebt ook prima

  1. Hoi Peter

    Als het origineel een doortrapper is dan zal deze naaf die je nu gebruikt te veel ruimte /speling hebben .
    Gazelle doortrappers gebruiken achter de zelfde assen als voor alleen wat langer te weten zo’n 12 mm dik
    Wat ik doe als ik een Gazelle doortrapper van een andere naaf voorzie is een busje om de as die in het achterpad valt om de speling op te vangen .
    Ik heb namelijk wel eens gezien dat of het wiel niet goed te centreren valt of de achterpadden door de speling uit slijten .
    Daarom doe ikzelf of de originele naaf of een ring om de as die in het pad de speling opvangt .

    1. Wat je dan zou kunnen doen is op de fiets gaan zitten en dan de asmoeren extra goed vast zetten dan moet het ook lukken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *