Restauratie bakfiets van Jeroen deel 10: begin samenbouw

Vandaag ben ik begonnen met de samenbouw van de bakfiets. Het frame zit weer aan de voor as vast. Het blijft toch mooi hoe solide dit in elkaar zit. Voor iedere verbinding hierin kunnen er twee los gaan, zonder dat het frame los komt. Dit is wel cruciaal, want als het frame los zou komen en zich de grond in boort als je met een flinke gang rijdt, dan kun je gelanceerd worden. Maar los van de fail safe functie, het is ook voor stijfheid en sterkte van de verbinding. o.a. tegen zwiepen van het frame, en om niet gecentreerde ladingen in de bak op te kunnen vangen.

P.s. ondertussen werd ik goed verzorgd door mijn dochter, die steeds (speelgoed) taartjes en theetjes kwam brengen 😉

Tussen alle vlakken die in contact met elkaar zijn heb ik vet geplaatst. Niet alleen om te zorgen dat het makkelijk los te halen is, maar ook om te voorkomen dat er vocht tussen gaat zitten.

De wielen ook goed vast gezet. Ik moet de moeren eigenlijk nog borgen met borgdraad, maar ik kan de gaatjes (nog) niet vinden.

Vervolgens even tijdelijk het achterwiel erin gezet, om aan de cranks/trapas te werken. Daar bleek toch nog een slinger in het kettingblad te zitten, die me nog nooit eerder was opgevallen. Die dus gelijk maar even recht gezet.

En zoals je ziet het zadel er ook weer op.

Verder heb ik vandaag de spatborden gespoten. Hiervoor heb ik een 2K spuitbus gebruikt van SprayMax, in hoogglans RAL9005. Ik had tot recent nog nooit gehoord van 2K spuitbussen. Dat levert een zeer harde lak op, wat ideaal is tegen krassen. Je moet alleen de spuitbus wel direct helemaal gebruiken, want hij is na het mengen maar 8 uur bruikbaar. Zodra de 2 komponenten gemengd zijn, hard de verf namelijk uit, ook in de spuitbus. De verf is wat dikker dan normale spuitbussen, en sproeit ook wat druppeliger op het oppervlak. Maar na twee lagen gespoten te hebben, lijkt het wel mooi uit te vloeien. P.s. die bussen moet je ook twee keer doorschudden, 2 minuten voor het mengen en 2 minuten na het mengen van de komponenten. Dus je krijgt er wel een lamme arm van:) Ik ben heel benieuwd hoe dat zich houdt door de jaren.

Jeroen

Vervolg op:
Restauratie bakfiets Jeroen
Restauratie bakfiets Jeroen deel 2: weer aan de bak
Restauratie bakfiets Jeroen deel 3: zijpanelen weer in elkaar
Restauratie bakfiets Jeroen deel 4: schuren van de bodemplaat
Restauratie bakfiets Jeroen deel 5: frame uit elkaar
Restauratie bakfiets Jeroen deel 6: frame kaal en in de grondlak
Restauratie bakfiets van Jeroen deel 7: bladveren, spatbordsteunen
Restauratie bakfiets van Jeroen deel 8: oliën en verven
Restauratie bakfiets van Jeroen deel 9: lagers

2 gedachten over “Restauratie bakfiets van Jeroen deel 10: begin samenbouw”

  1. Waren de bladveer beugels al binnen gekomen?
    Ziet er weer strak uit
    Ik heb 2 jaar geleden ook eens een bakfiets opgeknapt dat vond ik ook erg leuk werk alleen neemt het veel meer tijd in en ruimte om hem weer in elkaar te zetten
    Ik had een frame op een pallet gezet en de wielen als laatst gemonteerd omdat ik dan overal mooi rond kon komen met de boutjes bast te zetten werkte perfect

    Was een POSTERIJEN bakfiets zonder huif die was helaas al weg

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *