Aanschaf Bakfiets

Hallo, ik ben in bezit gekomen van een zwaar verkrachte bakfiets. Het frame is verlengd met 50 cm en de spoorbreedte links met 9 cm en rechts met 9,7 cm.

Het gevonden framenummer is RAC 387. Hij komt uit Zeeland. Ik ben benieuwd of iemand weet welk merk het is en de jaartal.

6 gedachten over “Aanschaf Bakfiets”

  1. Duidelijk gevalletje “bakken en braden”. Als het zo’n kleine bakfiets was, is de kans groot dat het van oorsprong een PTT bakfiets is geweest die is vergroot. Ik kan er helaas geen merk of bouwjaar aan vastknopen. Het model frame is van eind jaren ’20 tot jaren ’60 door vele merken toegepast. Het framenummer is typisch, maar ik ken geen merk dat dit type framenummer gebruikte.

    Persoonlijk zou ik zo’n frame als deze niet aan beginnen, maar een ander frame zoeken en eventuele bruikbare onderdelen overzetten. Zeker gezien de lassen eruitzien als iemand die zelden een lasapparaat in handen heeft gehad. Je wilt zeker niet dat zo’n las ooit loskomt als je ermee rijdt, dat is levensgevaarlijk.

  2. Hier is nog zo’n RAC-nummer:
    https://forum.oudefiets.nl/viewtopic.php?t=4631
    Ik vermoed dat het niet op de fabrikant slaat maar op de gebruiker: een groot bedrijf dat een vloot bak- en transportfietsen gebruikte en voor het beheer ervan een eigen nummer insloeg, beginnend met R.A.C.
    In dat geval zou er nog een ander, “echt” serienummer op het frame kunnen/moeten staan, b.v. aan de andere kant van de zadellug.

    1. En het antwoord gevonden! Ik zat goed met mijn vermoeden dat het een PTT bakfiets zou kunnen zijn (bron https://nl.wikipedia.org/wiki/PTT_(Nederland)):
      “De in 1936 opgerichte Rijksautomobielcentrale (RAC) was ook een onderdeel van de PTT en werd eind jaren tachtig verzelfstandigd tot PTT RAC B.V. In 1993 werd de naam gewijzigd in PTT Autolease en weer later in KPN Autolease. ”
      Het lijkt erop dat de PTT bakfietsen en transportfietsen dus ook onder de RAC vielen. Dat maakt dat deze bakfiets in ieder geval van na 1936 is.

    2. Op het hele frame zijn geen chassisno. te vinden alleen lugnummers.
      Ben van plan om het chassis op originele maten te laten maken door het naar een fotolasser te brengen zodat het veilig gedaan is.

      1. Vrij gebruikelijk. Er zijn maar een paar producent zover mij bekend die framenummers op bakfietsen aanbrachten, met name de grotere producenten.

        Ik zou wel een grondige inspectie doen van wat je hebt, voor je er geld in gaat investeren. Check the binnenkant van de velgen op roest, en de lagers op slijtage. Als dit in een slechte staat verkeerd, dan moet je zowiezo een andere bakfiets opofferen voor onderdelen, en dan hopen dat die niet even ver heen zijn. De frames zijn de makkelijkste onderdelen. Alles wat erop gemonteerd wordt is waar de grote kosten en lange zoektochten in gaan zitten als het vervangen moet worden. Ik heb zelf twee bakfietsen gerestaureerd, waarvan de frames beter waren. En die hebben me uiteindelijk zo’n 1500 euro per stuk gekost om ze kompleet te krijgen. Wielen bijvoorbeeld kunnen per stuk bijvoorbeeld al zo’n 150 tot 200 euro gaan kosten als je ze uit onderdelen wilt opbouwen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *