Transportfiets van Merlijn

Ik heb vandaag een transportfiets gekocht die ik wil gaan opknappen.

Jammer genoeg krijg ik het balhoofd nog niet los (hier zit speling op). De trapas heeft ook speling (gelukkig we los) en de tandwielen zijn behoorlijk versleten.

Ik kan nergens een merk vinden. Dynamo is van Empo, koplamp Bosch, achterlamp van Spanninga. 

Beide naven lijken geen markeringen te hebben (wel smeer nippels). Op remnaaf lijkt een nummer te staan beginnend met 19 dan een 4 of 5 gevolgd door nog een cijfer, dus waarschijnlijk het jaartal.

Onderop de trapas lug lijkt een T te staan.

Ik hoop te achterhalen uit wel jaar de fiets komt en wellicht welk merk het is.

Eén gedachte over “Transportfiets van Merlijn”

  1. Ik ben bang dat het merk achterhalen niet mogelijk gaat zijn. Er waren wel honderden, zo niet duizenden merken waarvan het grootste deel door kleine fietsenmakers werden gebouwd (vaak op basis van afbouwframes). Die hebben vaak een 5 cijferig framenummer, en geen unieke details.

    Bij deze fiets zijn ook duidelijk in de loop der tijd veel onderdelen vervangen, wat het nog moeilijker maakt, ook omdat niet zeker is wat origineel is en wat niet.

    Het model voordrager is wel vrij typisch voor de periode 1940-1941. Mogelijk op zijn vroegst van 1935, en zeker niet van na de oorlog.

    De achternaaf heb ik eerder gezien, met of het jaarta 1949 0f 1950. Ik kan niet zosnel vinden welk merk dit was. Maar het is een kloon van de bekende Fichtel & Sachs Torpedo remnaaf, die door verschillende merken werd nagemaakt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *