Gekocht als Juncker, maar ik vermoed toch een Gazelle

Beste,

Ik heb in 2022 een Juncker transportfiets overgekocht en ontdekte vandaag het framenummer. Dit is 91570 en het viel mij online op dat bij Juncker fietsen twee nummers aanwezig zijn in combinatie met een letter. Met andere woorden ik acht de kans klein dat dit een Juncker is. Toen ik ontdekte dat Gazelle ook transportfietsen maakte, kwam ik op de website van Gazelle een tabel tegen met framenummers en vanaf wanneer te dateren. Volgens deze tabel zou het frame van deze fiets rond 1914/1915 gebouwd zijn. Misschien kunt u mij enig advies geven om te controleren of ik daad werkelijk met een Gazelle fiets te maken heb. Aangezien die transportfietsen behoorlijk op elkaar lijken. Alvast bedankt.

Hartelijke groet,

ing. Hylke Gustaaf

3 gedachten aan “Gekocht als Juncker, maar ik vermoed toch een Gazelle”

  1. Ai, ik had een lange reacite ingetypt die helaas niet gepost was.

    Even in het kort, het is inderdaad geen Juncker, maar ook geen Gazelle. Beide merken hebben specifieke kenmerken die deze transportfiets niet heeft. Er waren minstens honderden verschillende merken, dus dat geeft veel opties, zie een reeks bekende merken in dit artikel: https://www.transportfiets.net/2020/08/05/transportfiets_merken_lijst/ Veel transporfietsen van minder grote merken waren identiek aan elkaar, omdat ze allemaal uit dezelfde onderdelen werden gebouwd, wat identificatie zonder merk zichtbaar vaak onmogelijk maakt.

    Kwa leeftijd valt misschien wat te zeggen aan de hand van de voordrager. Ik kan niet zien via de foto’s of het een Standaard is of Roelewiel (staat voorop). Standaard is vooroorlogs, dit model vanaf circa 1935. Dat merk ging door na de oorlog onder de naam Roelewiel. Het achterlicht, mits origineel, is typisch naoorlogs.

  2. Het is in’t ieder geval een leuke fiets.
    De pedalen en het zadel zijn voor toerfietsen maar voor de rest is het allemaal redelijk authentiek.
    Als het dan ook nog lekker fietst zou ik er fijn van genieten.

  3. Dankjewel Jeroen en Charles voor de reacties. Ik ben inderdaad erg blij met de fiets en probeer hem in goed staat te houden. Ik vind het misschien wel leuker dat het geen Gazelle is, veel te bekend merk! Er zit helaas geen logo meer op, mijn voorganger heeft hier netjes overheen geschilderd. In de Standaard of Roelewiel zal ik mij eens wat meer verdiepen, blijft interessant om meer over de fiets te weten te komen. Ik heb wel vernomen dat het tandwiel aan de achterzijde aan de dunne kant is, heeft iemand een idee of de dikkere variant nog te verkrijgen zijn? Nogmaals bedankt, mvg Hylke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *