Germaan van Charles uit 1955

De Germaan die via het forum van de oude fiets werd aangeboden staat inmiddels bij mij. Het blijkt een fiets in zeer originele staat te zijn. Alleen het achterlicht is vervangen.

Rielewiel rek, Wippermann pedalen, Vredestein banden en een zadel met het stempel ‘Germaan’.

Er is hier en daar wat speling te voelen maar niets is echt versleten. De fiets heeft wel een klap gehad. Dat is te zien aan de staande achtervork en de slagen in de wielen maar niets onomkeerbaars gelukkig. Alle spatbordsteuntjes en de spatborden zijn evenals het kettingscherm nog heel.

De fiets heeft dus eigenlijk alleen maar een grondige servicebeurt nodig.

Groet,

Charles

6 gedachten aan “Germaan van Charles uit 1955”

  1. Leuke fiets Charles! Weer wat om aan te sleutelen. Die voornaaf is een vooroorlogse, ouder dan de fiets zelf. Leuk ook die Wippermann pedalen, die zie je wat minder vaak. En nog mooi origineel Germaan zadel.

    1. Op de andere Germaan van mij uit 1953 zitten dezelfde pedalen.
      De voornaaf kan inderdaad vervangen zijn. De spaken voor en achter zijn dat ook.
      Ik zal de naaf nog eens goed bekijken. Misschien staat er iets op de lonen.

    1. Er is op deze site een lijst te vinden die de letters van het framenummer met het bouwjaar verbind.
      De T hoort bij 1955.
      De achternaaf heeft waarschijnlijk even op de plank gelegen.
      De vierkante moeren ben vaker tegengekomen op rekken uit die periode. Die lijken mij origineel.

  2. Wat een mooie onverprutste Transportfiets. Zo heb je ze het liefst, maar de meesten hebben een zwaar leven achter de rug en is veel aan versleuteld. Koesteren deze dus! Een toekomstige eigenaar mag in zijn handjes wrijven.☺️

  3. Ja, de fiets is nog bijzonder compleet.
    De voornaaf zou wel eens niet origineel kunnen zijn. De spaken in’t ieder geval niet. Het zijn spaken G12 en ze steken een paar millimeter uit de nippels aan de binnenkant van de velg. De banden zijn er evengoed niet lek van geraakt.
    De spaken zaten ook nog zo goed als los. Er stond wel wat spanning op maar lang niet genoeg. Er zaten dan ook slagen in het voor-en achterwiel.
    Maar verder is de fiets zoals die uit de fabriek kwam.
    Zaken die vaak verbuigen of kapot gaan zoals spatborden, spatbordsteuntjes en kettingschermen zijn bij deze fiets nog prima in orde. Zelfs de spatbordboutjes kwamen alle acht heel soepel los.
    De achternaaf heb ik nog niet uit elkaar gehad maar ik vermoed dat er niets mee aan de hand is.
    Ook de pedalen zijn nog in goede conditie. De meeste Germaan fietsen hier op de site hebben die zelfde pedalen dus ik ga er van uit dat ook die origineel zijn.
    Het meeste werk gaat zitten in het verwijderen van alle klei en aangekoekte vettigheid.
    Er is op een paar plekjes zwarte verf gekwast maar dat zit er gelukkig niet goed op. Da’s dus goed weg te krijgen. Eerst met water en zeep en een stevige borstel en daarna met Commandant nr.4 polijsten dan zal het er wel weer acceptabel uitzien.
    Als ik nog een verchroomde voornaaf kan vinden zoals die in de catalogus van die periode te zien is dan spaak ik die er in. Verder laat ik alles zoals het is. Nou ja, wel even de uiteinden van de spaken bijvijlen. 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *