Juncker slagersfiets uit 1929 deel 3: nu bij Ronald

Recent is de Juncker slagers fiets in bezit gekomen van Ronald. Hieruit zijn weer wat meer details over de fiets tevoorschijn gekomen.

Eerst een paar plaatjes zoals die was:

Onder de platen kwam deze voordrager tevoorschijn:

De voordrager lijkt veel op degene die Junker monteerde, maar is het niet. Het is hetzelfde model voordrager dat Simplex na de oorlog toepastte. Dat is ook het enige merk dat ik ken dat exact die voordrager in de prijscouranten gemonteerd heeft. Maar omdat ik die voordrager wel erg vaak op transportfietsen van andere merken tegenkom, vermoed ik dat die ook los te koop was.

Deze voordrager, die Ronald nog had liggen, past beter bij een Juncker uit die periode:

Die zit bijvoorbeeld ook nog op deze Juncker van hetzelfde bouwjaar. Van dit model rek bestaat een smaller en dit bredere model. Voor zover ik het kan zien, monteerde Juncker het bredere model.

Het zadel lijkt nog origineel te zijn, maar wel met een vervangen achterveer en (rechte) zadelpen:

Zie het dekje, vergeleken met die van de Juncker bakfiets van Ronald uit hetzelfde bouwjaar:

Zie wat duidelijkere foto van het Juncker logo (leeuw boven kroon) op het dekje van de bakfiets:

Een tweede Juncker zadel dus!

Enigszins ontbonden spekband, en nog met rode binnenband:

Op het stuur staat de letter K, wat staat voor het seizoen 1927-1928, dus 2 jaar eerder dan het framenummer en de trapas. Wat ook weer aangeeft dat je met datering via een enkel onderdeel er best een paar jaar naast kunt zitten:

Tot slot nog een foto van de vleesgroothandel, Boezemweg, Rotterdam:

Deze foto is genomen bij de vleesgroothandel aan de Boezemweg (in de boezembocht), Rotterdam in 1931.

“Mijn opa, geboren rond 1910 heeft als jongetje voor zijn vader die slager was, bestellingen rond gebracht met de fiets. Zijn vader, mijn overgrootvader dus, had een bedrijf op het abbatoir aan de Boezemweg in Rotterdam.”

De kleindochter heeft bevestigd dat dit de beste man is. Dat moet dan wel dezelfde fiets zijn, gefotografeerd in 1931!

De volledige foto:

De fiets is inmiddels gedemonteerd voor restauratie:

Nog een aanvulling, met dank aan Ton van www.eencrooswijkervertel.nl. Het is de slagersjongens race in 1950 bij het abattoir:

20 gedachten over “Juncker slagersfiets uit 1929 deel 3: nu bij Ronald”

  1. Mooie fiets man!☺️ En weer een leuk project erbij. De bovenbuis moet wel gecorrigeerd gaan worden maar dat zal vast wel goed komen.

  2. Mooi project
    Ik zelf had het een wat erop zat erop gelaten
    Deze is op het staande plek breder en dus op het moment dat je iets vervoerd stabieler
    Ik ben benieuwd wat je er van Gaat maken
    Maar dat komt goed bij jou in handen

  3. ga je de bovenste stang vervangen ? welk van de zadelveren is de originele ; de gladde of de gedraaide ? ik denk dat ik die gedraaide heb liggen [n.o.s]

  4. Wat een geweldige fiets weer! En dan die oude foto er bij!
    Misschien is het verstandig om de verbogen en gedeukte framebuis eerst te richten. Met een stevige bankschroef krijg je die in’t ieder geval weer mooi recht.
    Daarna kan je dan altijd nog andere en meer ingrijpende reparaties uitvoeren als dat nodig is.

  5. Maare…..wat moet je in hemelsnaam hebben uitgespookt om aan zo’n knik/deuk in je frame te komen?
    ja werkpaarden hoor die transportfietsen 🙂

    1. iets zwaars als een balkerop laten vallen aangfezien het huis waar die stond gestopt zijn en mogelijk leeg gehaald is er iets opgevalen

      te korte beentjes is ook een optie indd dat die met zijn * erop is geen zitten ofzo

  6. het verhaal is dat de fiets tijdens het bombardement beschadigd is , maar goed dat is een aanname, het zou kunnen…
    ik zal er eens over brainstormen en
    misschien het idee van charles uit proberen, ik heb iig een donorframe liggen met de zelfde diameter buis.
    een deuk is maar een deuk natuurlijk ,wel met een verhaal maakt de deuk wel interessant, de knik dan weer niet als het lukt om recht te krijgen blijft de deuk en als het niet lukt komt er een donorbuis op de plek..

    1. Nou ja, dat verhaal kwam uit: hij komt uit Rotterdam, heeft de oorlog meegemaakt, er is daar gebombardeerd dus de mogelijkheid bestaat dat hij door iets geraakt is tijdens de bombardementen. Maar dat is wel een hele sterke aanname. In de 93 jaar dat die fiets bestaat kan er zoveel gebeurd zijn dat die schade heeft veroorzaakt. Dat is wel een hele lange periode. Tenzij de kleindochter er iets over weet?

      1. Het is wel interessant om uit te zoeken. De Boezemweg ligt gedeeltelijk (en de Boezembocht geheel) in het getroffen gebied dat ook door de brand is verwoest.

        Ik heb even verder gezocht, hier is nog meer informatie over het abbatoir (en ook de bovenstaande foto): https://eencrooswijkervertel.nl/wp-content/uploads/2019/12/Het-Abattoir-aan-de-Boezemstraat.pdf

        Het abbatoir heeft dus bestaan tot 1978, en is dus niet verwoest tijdens de oorlog. Misschien wel schade, maar dat kan ik nog niet vinden. Het bevondt zich aan de Boezemstraat (niet Boezemweg), wat buiten de brandgrens lag en niet getroffen was door bominslagen. Zie info: https://www.brandgrens.nl/navigator

  7. Het huis waar mijn vader destijds woonde is in mei 1940 ook door het bombardement verwoest. Hij heeft daar later slim gebruik van gemaakt door een school diploma op zijn CV te zetten dat hij nooit heeft behaald, met als uitleg dat alle papieren bij het bombardement waren verbrand. Waarmee ik wil zeggen dat het wijs is om dingen te checken die vanzelfsprekend lijken.
    Maar als de historie van het frame waar blijkt te zijn dan is dat een verhaal om u tegen te zeggen! En misschien wel een reden om het frame zo te laten…..

  8. broodje aap/snuf de hond verhaal waarschijnlijk ; de buis zou ik verwisselen voor een rechte ; wie ziet er nu waarde in een transportfiets die onbruikbaar is ?

    1. Helemaal geen verhaal eigenlijk, gewoon een speculatie. Het is nergens mee onderbouwd, behalve dat de fiets tijdens de bombardementen zich vrij waarschijnlijk in de omgeving bevond waar de bommen vielen, en er een kans bestaat dat dat de oorzaak is van de beschadiging. Het is wel iets interessants om te onderzoeken of dat werkelijk zo is. Als het onderbouwd kan worden, dan is het wel interessant om te overwegen dat zo te behouden, omdat het een interessant stukje geschiedenis is. Maar als dat nooit meer te achterhalen is, dan voegt het weinig toe en is het gewoon schade door onbekende oorzaak, en kan het ook gewoon gebeurt zijn door verwaarlozing/mishandeling.

      1. Het is overigens ook zeker niet de enige transportfiets met een gedeukte bovenbuis. Zie bijvoorbeeld deze voormalige Gazelle van Abram: https://www.transportfiets.net/2021/11/06/gazelle-transport-uit-1930-van-abram/

        En hier eentje waar de onderbuis geplet is:
        https://www.transportfiets.net/2014/06/29/tuindecoratie-gazelle-transportfiets/

        Ik kan me herinneren nog meer voorbeelden hier op de site te hebben gezien van transportfietsen met gedeukte bovenbuizen. Dus het is zeker niet iets unieks.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *