3 gedachten aan “Onbekende transportfiets uit Winterswijk”

  1. Beste Jos,

    De datering is ruw te bepalen aan de hand van het type voordrager, dat gebruikt werd gedurende de jaren ’30 en begin ’40, mits deze origineel aan de fiets toebehoort. Eventueel zou de achternaaf een duidelijker jaartal kunnen geven, als dat de originele Torpedo naaf is. Daar werd namelijk het jaartal op aangegeven (zie http://www.rijwiel.net/artdaten.htm), en ook op de interne delen.

    Het merk bepalen is moeilijker. Er zijn niet echt merk specifieke kenmerken te zien. De voordrager is een standaard model (toevallig ook van het merk Standaard). Die werd onder andere door de merken Adek, Amstel, Batavus, Cyrus, Phoenix en Union gebruikt. De vorm van de voorvork kroon met de twee streepjes kan het helpen om het nog wat verder te beperken. De Batavus van Abram uit 1933 had ook zo’n voorvork. Daarbij is het jaartal op de balhoofd onderdelen ingeslagen, wat vrij uniek is voor Batavus: https://www.transportfiets.net/2020/03/27/batavus-van-abram-deel-2/
    Dus mocht je ooit het balhoofd uitelkaar halen, dan kan dat zowel het bouwjaar als merk bevestigen als het een Batavus is.

    1. Ben nog even op onderzoek uit gegaan en heb een framenummer gevonden onder de zadelpen, cl 429.
      Misschien zegt iemand dat iets.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *