Germaan van Charles uit 1955, deel 3

De Germaan fietst weer. Het was deze keer in een keer goed.

De kettinglijn van het voortandwiel is hetzelfde als die van het achtertandwiel als de velg in het midden van de inbouwbreedte wordt gespaakt.

De fiets heeft ooit een klap gehad dus er moest wel wat gericht worden maar dat was minimaal.

Deze keer heb ik een Wippermann Nr.17 gebruikt. Die is iets minder zwaar dan de extra versterkte Nr.18. De ketting gaat geruisloos over de tandwielen heen.

De voorvork had geen aanpassingen nodig. Meteen de eerste keer toen ik een testritje maakte hoefde ik niet te corrigeren door naar links of naar rechts te gaan hangen om rechtdoor te blijven fietsen.

De spaken van de fiets zijn door de eerste eigenaar ooit vervangen door dikkere G12. Omdat er ‘2.8’ in de achternaaf te lezen is heb ik er weer G13 in gespaakt.

De spaken en nippels die ik heb gebruikt zijn van het merk LEMET. Het nikkel van de nippels is door de tijd heen al een beetje dof geworden. Dat past er mooi bij.

De fiets zat hier en daar vol met klei en vet. Dat heeft er voor gezorgd dat er geen roest is ontstaan. De lak vertoont duidelijke sporen van gebruik maar het ziet er overwegend goed uit. Na het bikken van de klei heb ik alles gepoetst met Commandant Nr.4 Dat haalde de glans weer een beetje terug.

Verder is de fiets opvallend origineel gebleven. Zelfs het zadel is nog het originele.

Alles wat ik heb vervangen zijn de ketting, het achtertandwiel en de spaken.

Omdat het achterlicht is afgebroken zijn er in het verleden twee gaatjes in het witte gedeelte van het achterspatbord gemaakt. Die worden dicht gelast dus daar zal ik wat lak aan moeten brengen.

De lagers van de trapas en de naven zijn wel wat ingelopen en er zijn wat putjes te zien maar daar is tijdens het fietsen niets van te merken.

Het is alles bij elkaar meer een reparatie dan een restauratie geworden.

Charles

Vervolg op:
Germaan van Charles uit 1955
Germaan van Charles uit 1955, deel 2

Eén gedachte over “Germaan van Charles uit 1955, deel 3”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *