Transportfiets met wat werk

Beste Transportfiets-kenners,

Gisteren heb ik hem gehaald, een opknapper…..
Bijna ben ik klaar met het opknappen van een mammoet skelter van mijn zoontje, voor 50 euro gekocht en weer als nieuw gemaakt. Ik vond het erg leuk werk om te doen, echt eer van je werk hebben! Ik was al een tijdje op zoek naar een transportfiets. Liefst een gazelle. Veel op marktplaats gekeken en gezocht. Toen liep ik tegen een advertentie aan, wat me aansprak en slechts 6 kilometer van mijn woonplaats. Maar eens gebeld, “nee, helaas de fiets die op internet staat is al verkocht”, jammer…… “maar ik heb nog wel een paar andere transportfietsen staan”. De verkoper wist niet of er een Gazelle bij was, maar ik moest maar even langskomen. Samen met mijn zoontje op zaterdag het adresje opgezocht. We werden goed ontvangen en gingen met de heer des huizes naar zijn schuur. Het bleek dat hij divers fietsen had staan. Hij had een aantal gekocht in van een museum, zelfs een fiets met houten velgen!, een bakfiets enz enz. Na een aantal transportfietsen gezien te hebben bleek er achteraan in de schuur toch een verroeste transportfiets van Gazelle te staan. Ik dacht meteen dat is hem! Na eerst andere fietsen uit de schuur gehaald te hebben, kwam de Gazelle tevoorschijn en kon hij door mij bewonderd worden. Trapper defect, geen koplamp, voorspatbord door midden, er zaten wel nieuwe banden onder. Er zit een bel, dynamo en een losse pakjesdrager voor melkbussen bij. Wat verder opvalt aan de fiets is dat er gaten in de bovenste stang zijn gemaakt, waarschijnlijk om ook nog een melkbus te vervoeren. Het is dus een echter boeren transportfiets geweest. Voorop het stuur staat GAZELLE en achterop het spatbord ook een schildje van Gazelle. Verder is het achterspatbord wit geverfd. Nu is mijn vraag uit welk jaar komt deze enorm roestige fiets? Ik heb inmiddels geprobeerd het nummer op de stang onder het zadel te ontcijferen, dit viel niet mee, omdat het erg roestig was. Het nummer wat na wat schuren en met de staalborstel te hebben gebruikt tevoorschijn kwam was: 823155, de 1 is niet echt duidelijk te herleiden, maar doordat het nummer met een beetje goudgele verf is geslagen, kun je de onderkant van het steeltje zien( het is een beetje links gesitueerd, waardoor het denk ik geen 7 kan zijn). De fiets is een doortrapper, en ik heb inmiddels gelezen dat dit in de jaren 50 verboden werd.

Graag zou ik willen weten, of iemand me kan zeggen uit welk jaar deze fiets komt.

Met vriendelijke groet,

Gerwin Klingenberg
Sleen (Drenthe)

Ps. ik ben nog op zoek naar een koplamp.

21 gedachten over “Transportfiets met wat werk”

    1. Hoi Roeland,

      Bedankt voor het uitzoeken!

      Wat me wel bevreemd is dat het voorspatbord, waarvan ik dacht dat het afgebroken was, zo blijkt te horen. ik zie een vlakke zijkant, die met 3 schroeven/nippels aan de bovenkant vastzitten.
      Zou dit gebruikelijk zijn in die jaren.

      Groet,

      Gerwin

        1. Ik heb dit wel gezien bij een fiets waar een hulpmotor op zat. Zou ook die ontbrekende spijl verklaren, al denk ik dat het gewoon afgebroken is. De vorm is ook niet (meer) parallel aan de band.

          1. ik heb gekeken of ik sporen kan vinden, waar een eventuele hulpmotor geplaatst zou kunnen zijn, maar deze zijn niet te vinden. natuurlijk is er veel roetst! zou een pausibele verklaring kunnen zijn in combinatie met de ontbrekende spijl. Of de fiets is destijds voorbereid en de moter is nooit gekomen…het spatbord is in ieder geval niet afgebroken.

      1. Hoi Gerwin,
        Allereerst van mij ook welgefeliciteerd met je mooie fiets waar je volgens mij nog veel plezier mee gaat beleven.
        Mijn fiets, ook een Gazelle van het jaar 1941 staat hier ook beschreven.
        http://www.transportfiets.net/2010/11/01/nieuw-in-het-arsenaal/
        Er is een opvallende gelijkenis bij het achterspatbord omdat er geen “varkensneus” op zit wat bij de 26 inch modellen wel veel het geval is.
        Door de rechterzijkant van het spatbord loopt het snoertje van het achterlicht. Het is een beetje pielen maar daar zou je een nieuw snoertje doorheen kunnen voeren.
        Het voorspatbord hoort inderdaad door te lopen. Dat is bij mij in’t ieder geval wel zo.
        Ik zie dat je handvaten nog min of meer onbeschadigd zijn. Daar moet je zuinig op zijn want die zijn erg vaak kapot en er is niet meer aan te komen.
        Verder ben ik erg nieuwsgierig naar de staat van de lagers in de wielen in de trapas. Er zijn door mij nu een paar Gazelle’s gedemonteerd en er zijn er bij waar in het verleden al een keer nieuw spul in is gemonteerd en dan ziet het er nog goed uit. Wel ingereden maar mooi glad.
        Maar het wil ook wel eens zo zijn dat het niet echt mooi meer is. Er is dan nog goed mee te fietsen maar dat fiets niet zo lekker.
        Veel succes met het opknappen van je fiets en ik ben eerlijk gezegd erg nieuwsgierig naar het resultaat. Als ie voor 15 mei 2011 klaar is kun je met http://www.transportfiets.net/2010/12/13/zondag-15-mei-2011-grootte-amsterdamse-transportfietstoer/ mee fietsen.
        Groetjes van mij,
        Charles Waagenaar

        1. Hoi Charles,
          Inderdaad er zit geen varkensneus op het achterspatbord en mijn velgen zijn ook 28 inch.
          De lagers zijn niet geheel goed, ik moet deze nog demonteren, maar er zit speling in de trapas en ook beide wielen. Ik ga ervanuit dat dit wel te herstellen is, misschien ben ik in mijn geval dan even de fietsenmaker nodig.
          de handvaten zijn helaas wel gescheurd, toen ik nog eens goed keek, zag ik dat ze (volgens mij) zijn gemaakt van bakeliet, zullen inderdaad wel moeilijk tot niet verkrijgbaar zijn!

          Bedankt voor de uitnodiging op 15 mei, we zullen zien of dit gaat lukken. Ik zal voortijd nog heel wat verroeste schroeven/moeren los moeten draaien, heeft iemand misschien nog een handige tips?

          Groet,
          Gerwin

          1. Hoi Gerwin,
            Die speling is wel weg te werken en verroeste bouten en moeren zijn met kruipolie en veel geduld los te krijgen.
            Gewoon een spuitbusje kruipolie kopen, er op spuiten en een week lang iedere dag herhalen.
            Als je het leuk vindt om dat zelf te doen dan gidsen wij je er wel doorheen.
            Echt moeilijk is het niet maar je moet het even weten, éé!
            Groetjes van mij,
            Charles Waagenaar

  1. Hoi Roeland
    fraai exemplaar! met inderdaad wel wat werk.
    Heeft de voorvork ook aangegoten noken waar de drager op rust/leunt?
    Als Ik jou was zou ik de gaten in de boven buis weer dicht maken ivm in wateren,dus roets.
    Ook zie ik dat de drager een strip mist,die moet toch weer makelijk compleet te maken zijn.
    Veel opknap plezier
    Groet Ad

    1. Hoi Ad,

      dank voor je reactie!, het is inderdaad een mooi exemplaar, en ik ben er danook erg blij mee.
      Nu ben ik niet zo technisch (tja, dat heb je met boekhouders) , maar wat bedoel je precies met aangegoten nokken?
      bedoel je de bovenkant van de voorvork.
      misschien kan ik hier even een foto van maken

      Groet,
      Gerwin

    1. Hoi Bas,

      Dank je,
      Als ie klaar is, zal ik een fotootje sturen, wacht er maar niet op hoor! want dat zal nog wel even duren

      Gerwin

  2. hoi Gerwin,

    Ik las je verhaal en vroeg me af of je van plan bent de doortrapnaaf te behouden of dat je er liever een remnaaf in zet. Niet iedereen vind het fietsen met een doortrapper fijn (of verandwoordelijk), maar zelf ben ik behoorlijk verknocht aan mijn gazelle doortrapper en zou graag mijn tweede transportfiets (een magneet) die ik momenteel aan het opknappen ben ook voorzien van een doortrapwiel. Ik heb nog een mooi wiel staan met remnaaf. Mocht je gedesinteresseerd zijn kunnen we wellicht van wiel ruilen….

    groeten Terry

    1. Hoi Terry,

      Ik wil de fiets graag in een zo origineel mogelijke staat behouden/maken, en dus ook de doortrapnaaf behouden.
      Het was uiteraard het proberen waard!, maar een helaas voor jou…..wel succes met het verder zoeken.

      Gerwin

      1. hoi Gerwen,

        dat je de fiets in zo origineel mogelijke staat wilt behouden kan ik alleen maar respecteren.
        Mocht je nou na voltooiing van de restauratie er achter komen dat het toch niet ideaal is om op een doortrapper te fietsen hoor ik het wel, mijn aanbod blijft staan…..

        groetjes terry

    2. Hallo Terry,

      Onlangs heb ik een Magneet transportfiets gekocht (van Huib, zie elders op deze site). Er zit nu een versnellingsnaaf op, maar het originele wiel (doortrapper) heb ik ook. Ik twijfel of ik die er weer op zet, want het lijkt me nogal gevaarlijk zonder rem. Eigenlijk wil ik liever een naaf met terugtraprem. Misschien kunnen we ruilen?

      Groeten,
      Andreas

    1. Hoi Bas en Ad,

      Ik krijg de foto niet op de site (ik ben niet zo handig in dat soort dingen!), maar als ik mijn foto er naast leg, ziet ie er exact hetzelfde uit, ook de twee uitstulpingen, waar het rek op rust.

      Groet,
      Gerwin

  3. Doortrapper in de jaren vijftig verboden? Dacht dat toen een rem verplicht werd, een doortrapper mag je gewoon op rijden, volgens mij. Hoe dan ook: niks tegen oom agent zeggen en lekker doortrappen, rijdt prima.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *