Azor Bike produceert fietsen in Hoogeveen. De website biedt weinig info en lijkt in 2010 voor het laatst te zijn bijgewerkt. Wie weet meer van dit merk, kwaliteit en natuurlijk draagvermogen van deze transportfiets?
alles over transportfietsen
Azor Bike produceert fietsen in Hoogeveen. De website biedt weinig info en lijkt in 2010 voor het laatst te zijn bijgewerkt. Wie weet meer van dit merk, kwaliteit en natuurlijk draagvermogen van deze transportfiets?
Fies met opties???
Ik wil er wel airconditioning en een stereo van 500W opgeschroeft hebben anders vind ik het niks.
Of is het gewoon Biedermeier?
In de Duitse literatuur komt het burgerlijk sentiment tot uitdrukking in een vorm van escapisme. In de Nederlandse literatuur mogen Piet Paaltjens en Hildebrand en zijn “Camera Obscura” , beiden gevuld met het knusse, gevoelige burgerbestaan en veel sentiment Biedermeier worden genoemd.
De naam Biedermeier wordt veel misbruikt voor overladen en weinig stijlvolle moderne fietsen en wanproducten in decastijlen uit de latere industriële fietsfabrieken.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Azor is een goede fiets voor een normale prijs. Dit model zou ik niet direct een transportfiets noemen, maar de tijd zal het leren.
Azor is een Nederlands merk dat kwaliteitsfietsen maakt zoals bijvoorbeeld de hufterproof fietsen van park de hoge veluwe. De fietsen die onder de naam van het Mannetje, Worcycles en nog enkele andere verkocht worden komen ook van Azor. Zelf heb ik een kruisframe transportfiets “light” van Workcycles (een Azor in Workcycles uitvoering dus) dagelijks in gebruik. Het is een degelijke klassieke fiets met kwaliteitsonderdelen. Ben er zeer tevreden over. Draagvermogen 25 kg, vast aan frame. Ongetwijfeld de beste keus na een originele transportfiets. En, ja een echte ouwe heeft net dat extra……….
Groetjes,
Jaap-Willem
Hallo iedereen, voor het normale gebruik is een AZOR een leuk ding maar gooi er geen zware school tas op. want het ding begint gelijk te kreunen en te kraken aan alle kanten. heb van ellende het ding maar weer in geruilt voor een step en een kinder fiets voor mijn zoon. de fiets had mijn schoon vader gekocht, HA hij wou net als ik een echte transportfiets maar het komt niet in de buurt van een echt oude stransporter zoals een gazzele of een empo.
gr helmut
Wat een onzin!
Ik heb drie Azor-fietsen in de schuur staan, variërend van heavy duty kruisframe tot moederfiets en fabrieksfiets. Na 5 jaar intensief gebruik met kind, boodschappen en schooltassen is er weinig gekraak te horen op mijn kruisframe! Kwestie van de juiste uitvoering kiezen en onderhouden van je fiets!
Met goed spul afgemonteerd, veel RVS afhankelijk van uitvoering en gewoon zeer degelijk!
Ik heb een Azor PKW premium. Een zeer degelijke moderne fiets. Dikke spaken, stevige wielen en een zeer robuust frame. Voor een moderne fiets vind ik hem prima en ik heb er nooit wat mee. Wel onderhouden natuurlijk.
Een paar jaar geleden een transportfiets opgeknapt uit 1934 die droog had gestaan al die jaren. Daar kon ik zo mee weg en de restauratie was een kwestie van andere banden en nieuwe kogels en vet.
Hoewel ik veel plezier heb van mijn Azor denk ik dat de oude transportfietsen toch een klasse apart zijn.
van mij mad dit artikel verwijderd worden of deze fiets, heeft totaal niks met de hobby te maken…
Het is wel *de* moderne transportfiets
Persoonlijk kan je ook gewoon een fiets pakken waar een rekje voor op plaatst en je hebt de zelfde maar valt wel onder de categorie transport fiets dis kan die op deze pagina geplaatst worden
Anders had het oldtimertransportfiets.net moeten zijn
Is het een fiets die gemaakt is speciaal om goederen te verplaatsen, of een fiets om jezelf op te verplaatsen met eventueel wat baggage? Dat is waar bij mij de scheiding ligt tussen een transportfiets, en een stads- of toerfiets. Naar mijn mening worden er vrijwel geen echte transportfietsen meer gebouwd, maar alleen nog maar toer- of stadsfietsen. Die worden ook wel eens voor professioneel transport (bijvoorbeeld postbezorgers) gebruikt, maar zijn daar eigenlijk niet op gebouwd. Zolang er onder andere geen verzwaarde lagers in de trapas en wielen wordt toegepast om het zware gebruik als transportfiets te kunnen uitvoeren, blijft het een toerfiets.
Zoals alles heeft dit m.i. gewoon weer met verkoopprijs te maken. Een echte transportfiets volgens onze definitie en specificatie is ongetwijfeld nog te fabriceren, zelfs beter met de huidige stand van materialen en techniek. Maar wat moet zo’n fiets gaan kosten? Volgens mij is daar helemaal geen belangstelling/markt voor, afgezien van een kleine groep prettig gestoorden zoals wij.
De belangrijkste reden is dat professioneel transport per fiets gewoon niet zo grootschalig meer plaatsvindt (met uitzondering van e-bikes). Dat was de drijfveer voor het produceren van fietsen die zo robuust waren, omdat bedrijven die die fietsen gebruikten fietsen kochten die het minste kosten in aanschaf en onderhoud. Omdat dit verdween in de jaren ’60, stopte daarom ook de productie hiervan. Maar het belangrijkste daarin is dat de onderdelen productie ervan stopte. Een frame bouwen kan een kleinschalige producent wel, maar onderdelen als naven, cranks, trapassen etc, die moeten op grote schaal geproduceerd worden om het economisch te maken.