Hoi Bas.
Na een winter vol pekel en andere zooi was mijn fiets aan een opknapbeurt toe. De achternaaf uit elkaar gehaald en opnieuw gemonteerd. Alle rammeltjes eruit gehaald en het hele zaakje weer in elkaar gezet (en die nutteloze achterstandaard eraf gehaald). Gisteren een proefvlucht gemaakt om te controleren of alles aan elkaar bleef zitten. Alles werkt weer alsof hij zo uit de fabriek is komen rollen. Ik ging de boer op en maakte deze foto.
Groeten,
Roeland.
Hoi Roeland,
Leuk éé!?
Als je zo’n fiets fatsoenlijk onderhoud geeft dan is weer nieuw. Niet ‘zo goed als nieuw’ maar gewoon nieuw. Tenminste zo fietst ie :-o)
Mooie koplamp trouwens.
Ik heb nog twee van die fruitkisten staan van dezelfde leeftijd als een van mijn fietsen maar die zijn enigszins uit elkaar gevallen. Er komt vandaag iemand een spijkerpistool brengen zodat ik die ook weer kan fatsoeneren.
Het is een leuk alternatief voor een mand. Die zijn vaak niet meer zo heel stevig. Ik heb wel een hele mooie maar daar ben ik dan ook weer een beetje zuinig op. Misschien wel te zuinig.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Hoi Charles.
Het onderhoud stelde eigenlijk heel weinig voor. Ik heb het asje uit de achternaaf gehaald en alles weer netjes ingevet en weer in elkaar geknutseld. Meteen ook de ketting gespannen, die staat nu op de uiterste stand, en daarmee waren alle geluiden verdwenen die ik constant hoorde tijdens het fietsen. Inmiddels heb ik al weer heel wat kilometertjes gefietst en hij loopt nog steeds als een zonnetje.
Zo’n krat is echt ideaal. Het neemt niet zoveel ruimte in en je kunt er toch een hele hoop in kwijt. Het leuke van die oude kratjes is dat het goed bij de fiets past en dat het niks kost. Als hij uit elkaar valt pak je gewoon een nieuwe. Ik kom ze regelmatig tegen bij boeren en tuinders.
Groeten,
Roeland.
Hoi Charles
Gewoon wat houtlijm er tussen doen. Vallen ze niet zo snel uit elkaar. Als je het authentiek wil doen moet je beenderlijm (ook wel kooklijm genoemd) gebruiken. Dit is nog steeds verkrijgbaar en wordt o.a. gebruikt bij muziek instrumenten en meubel restauraties. Je zal het dus niet bij de bouwmarkt vinden.
Gr. Erwin
Hoi Erwin,
Ja, die beenderlijm kan je wel aankomen maar niet alleen dat. Ook huidenlijm en vislijm zijn nog te krijgen en echt heel handig om bijvoorbeeld lakdoek kettingkasten mee te repareren.
Ook het vastzetten van handvatten of lappen onder gaten in buitenbanden zijn toepassingen die tot zeer goede resultaten leiden.
Ik ben nog steeds een fan van crème kleurige banden en omdat die nog wel eens gaten in de ‘wangen’ vertonen terwijl het loopvlak er uit ziet of het nog járen meekan ben ik op zoek gegaan naar een remedie. Dat was met name belangrijk omdat sommige transportfietsen banden hebben in de ‘oude maat’ 28×2 en die is anders, kleiner dan de moderne en er bestaan géén moderne alternatieven. Repareren is dus een must en ik ben uiteindelijk bij het volgende gekomen.
Stug doek van bijvoorbeeld een parasol met reclame opdruk aan de binnenkant van een buitenband plakken en vast lijmen met vislijm werkt werkelijk perfect!
Het blijft enigszins flexibel, breekt dus niet en de stugheid van het doek zorgt er voor dat er zelfs geen bobbel te voelen is tijdens het fietsen.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar
Hoi Charles
Ik bedenk mij net dat deze dierlijke lijmen niet watervast zijn. Misschien wel iets om rekening mee te huiden. Alleen voor mooi weer fietsjes gebruiken dus. 🙂 Met dat doek maak je dus eigenlijk een tweede karkas in het oude karkas. Wel stevig.
Gr. Erwin
Hoi Erwin,
Ja, je hebt gelijk en bij die oude banden waar het karkas van natuurlijk materiaal is gemaakt zoals katoen, vlas en hennep met latex als slijtlaag wat ook niet helemaal waterdicht is lijkt het niet goed te werken maar toch doet het dat omdat met de eerste keer oppompen van de band alles keurig op zijn plaats blijft zitten omdat het vastgelijmd is. Het extra doek vormt zich dan op een bepaalde manier zodat het daarna eigenlijk niet meer nodig is dat het ook daadwerkelijk vastgelijmd zit. Het is wel zaak dat de band op spanning blijft. Als je ooit een lekke band krijgt dan moet je er ook geen meter meer mee fietsen want anders verliest het zijn verband en moet je opnieuw beginnen.
Eerst de binnenband plakken en dan óók nog de buitenband :-o)
Ik heb nu drie van dergelijke reparaties uitgevoerd op banden waar ik regelmatig mee fiets en dat gaat tot nog toe erg goed dus ik raad het iedereen aan. ‘k Krijg gelukkig niet vaak lekke banden.
Ik moet er nog wel even bij zeggen dat het een keer mis is gegaan. Dat lag niet zo zeer aan de reparatie (?) maar aan het feit dat de band overal in slechte conditie was. Omdat ik dan toch wel even graag wil weten of het inderdaad goed is zet ik er vier Bar op. Als er dan geen gekke dingen gebeuren krijgt het mijn vertrouwen. Het wil dus wel eens gebeuren dat het dan een week duurt en als ik dan na zoveel tijd weer eens op die fiets wil stappen moet ik mij helaas verbazen over een lekke band.
Kan toch niet?! Toch niet mee gefietst?! En dan scheuren vinden van tien centimeter lang :-o)
En dan is het voor mij ook einde verhaal. Maar ja, weer even lekker gespeeld met mijn speelgoed.
Groetjes van mij,
Charles Waagenaar