De Maxwell van Herald

Hallo,

Sinds vorige week ben ik de trotse eigenaar van een Maxwell bakfiets. Deze stond in de weg bij een wijkcentrum waar ik werkzaam ben geweest en werd mij gratis aangeboden.

Er zijn wat gebreken, maar deze zijn vrij eenvoudig te verhelpen.
Zo zit er speling in het balhoofd en zijn er verkeerde banden om de voorwielen gelegd.
Het achterwiel is mijn grootste zorg, dat is een wiel voor een brombakfiets waarvan het rechter kettingwiel wel draait, maar niet voor aandrijving zorgt, d.w.z. het draait gewoon rond als de trappers worden bewogen, maar het wiel blijft stilstaan.
De terugtraprem werkt wel. Een remhendel onder het zadel ontbreekt.
Het achterspatbord is aangepast, waarschijnlijk om plaats te bieden aan de ketting die ooit de motor met het grote linker kettingwiel verbonden heeft.

Verder zijn de voorwielen van trommelremmen voorzien, ik weet nog niet of deze werken.
Een framenummer heb ik nog niet ontdekt

Mijn plan:
Eerst de fiets rijdend zien te krijgen en nieuwe banden om de voorwielen leggen.
Daarom zou ik graag tips ontvangen om het achterwiel te repareren. Mocht iemand interesse hebben in het wiel en het kunnen ruilen voor een normaal bakfietsachterwiel dan hou ik me aanbevolen!
Daarna wil ik in de wintermaanden de fiets geheel demonteren, schuren, gronden en opnieuw in de lak zetten.
Ook wil ik de voorspatborden weer enigszins fatsoeneren.
Het zadel wil ik van een nieuw dek voorzien of vervangen door een ander exemplaar.
Het achterspatbord wil ik repareren of vervangen door een passend ander spatbord.

Op de foto’s is de staat van de fiets en de verschillende onderdelen te zien.

Groetjes, Herald

10 gedachten over “De Maxwell van Herald”

  1. Hoi Herald,

    Ik vermoed dat de achternaaf niet kapot is maar dat de walsjes die voor het contact tussen het tandwiel en het naafhuis verkleefd zijn door oud vet.
    Dat is een bekend probleem bij terugtrapremnaven dat dit type.
    Ik kan het niet zo goed lezen op de foto maar het ziet er naar uit dat het een Durex is zoals deze

    http://www.transportfiets.net/2012/02/19/durex-achteras-met-26×2-transportwiel/

    Dat is precies dezelfde naaf maar dan zonder schroefdraad voor een tandwiel voor en motor.

    De naaf is eenvoudig te demonteren door aan de hevelkant eerste de borgmoer/plaat met de twee inkepingen los te draaien en daarna de hevelkoon van de as af te draaien.
    Als die los is kan je het binnenwerk aan de kant van het tandwiel wat nu nog los meedraait uit het naafhuis halen.
    Alles schoonmaken en met olie smeren. Niet met vet anders krijg je hetzelfde probleem. De kogelbanen en de remvoering hebben wel vet nodig. Alles weer monteren en afstellen en het is weer als nieuw :-o)
    Mocht het onverhoopt niet compleet zijn dan heb je pech en moet je onderdelen zoeken of een andere naaf in de velg spaken.

    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

  2. Hoi Charles,
    Bedankt voor je reactie. De Naaf is inderdaad van het merk Durex. Op de buitenkant staat vermeld: Durex 54/10 D.R.P. Prazision werke.
    Ik ga er van uit dat 54 staat voor het jaar van productie en 10 voor de spaakdikte?
    Ik heb de naaf grotendeels uit elkaar gehaald, het lukt me echter niet om het ‘huis’ waar de walsjes in zitten van het andere gedeelte af te halen. Is daar een methode voor?

    Het kettingwiel heeft 25 tanden, dit heb ik er nog niet af daar ik geen kettingzweep heb. Ik weet dat het er met de klok mee afgedraaid moet worden, de borgring heb ik er wel af.
    Het grote tandwiel van de linkerkant ging er zonder moeite af.
    Als het me lukt om de naaf te repareren wil ik het wiel eerst weer in de bakfiets zetten.

    Mijn doel is om uiteindelijk een nieuwe naaf met trommelrem in het wiel te spaken en deze Durex naaf met de tijd over te zetten in mijn Gazelle transportfiets uit 1934.

    Ondertussen blijf ik speuren naar een andere Durex naaf, ik meen er nog ergens 1 in mijn opslag te hebben liggen, hopelijk klopt die gedachte.

    Groetjes, Herald

  3. Geweldig, het is me gelukt!

    Het bleek inderdaad verkleefd vet te zijn. Ik heb alle onderdelen van de as bij elkaar in een pannetje gedaan en uitgekookt met biotex.
    Na een uurtje koken zag het water zwart en heb ik de boel eerst even af laten koelen.
    Vervolgens rolde het huis zo om de wals-lagertjes vandaan. Ik heb daarna alles nog goed ontvet met terpentine.
    Daarna heb ik om te testen eerst het walshuis met lagertjes weer even in elkaar gezet en geprobeerd of er nu wel grip was. En dat was er!
    Ik moet wel even nieuwe lagers halen, want aan de aandrijfkant bleek 1 kogel doormidden te zijn.
    Volgende week hoop ik alvast een eerste testrit te kunnen maken op de bakfiets en ga ik kijken of de trommelremmen op de voorwielen nog in goede staat zijn.

    Ik maak trouwens van bijna alles (macro) opnamen met mijn camera, dus als alles af is komt er nog een mooi verslag.
    Ik zag in ieder geval op de wals-lagertjes al F&S staan, die zijn dus ooit vervangen, of Durex gebruikte de lagers van F&S.

  4. Hoi Herald,

    Fijn dat het gelukt is :-o)
    Die walsjes hebben allemaal dezelfde maat dus dat is geen probleem.
    Er bestaan overigens wel walsjes met een overmaat. Die kan je monteren als de drijfkop, de schuine kantjes versleten zijn.
    Ik heb het wel eens meegemaakt dat er gewone en overmaat bij elkaar in een naaf zaten. Dat scheelt maar 1/10de mm maar dat gaat ook niet goed :-o)
    Ik vermoed dat het bij jou de standaard maat is.

    Het tandwiel kan er inderdaad af met een kettingzweep maar die kan je eenvoudig zelf maken door een ketting in een ijzeren pijp te laten zakken en het uiteinde dan om het tandwiel heen te slaan. Als je dan aan de andere kant een oude schroevendraaier door de ketting steekt zodat de ketting niet weg kan kun je kracht gaan zetten.
    De drijfkop zet ik altijd in een bankschroef die ik niet al te vast aandraai. De bankschroef zelf moet wel goed vast zitten want er komt immens veel kracht op te staan. Het is een werkje wat je met enig beleid uit moet voeren.

    Groetjes van mij,
    Charles Waagenaar

  5. Wat ik mij afvraag, rem je ook met de remmen op de voorwielen? Of worden die als parkeerrem gebruikt. Ik heb het idee en dat kan ik mis hebben dat als ze niet precies even hard remmen dat je onmiddellijk de bocht om gaat.

    Groet,

    Dick

  6. Hoi Dick,
    Dat is iets wat ik dus nog moet gaan bekijken. Er zijn systemen waarbij je de rem met 1 kabel bedient, welke vervolgens splitst en 2 kabels worden aangetrokken. Door middel van verstelbare bussen kun je dan elke rem vrij nauwkeurig afstellen.
    Dat deze wielen in mijn bakfiets zijn gemonteerd komt waarschijnlijk omdat er ooit een motor op heeft gezeten. Gemotoriseerde bakfietsen zijn, begrijpelijk, ook op de voorwielen geremd.
    Ik ga nog uitzoeken hoe dit systeem heeft gewerkt.

    Groetjes, Herald

  7. Hallo,

    Inmiddels heb ik al heel wat kilometers op de bakfiets afgelegd en ben ik weinig problemen tegengekomen.
    De wielen en de trapas vertonen geen speling, het enige dat rammelt is de bak als ik over een hobbeltje rij.
    De speling in het balhoofd moet wel verholpen worden, ik ga binnenkort kijken hoe ik het moet demonteren.
    Ik heb een nieuw dekje op het zadel geplaatst, dat had ik nog liggen van een ander zadel waar het frame van was gebroken.
    Met 40 tanden voor en 25 op het achterwiel rijdt de fiets superlicht!

    Verder zag een vriend van me dat er op een lug van het frame aan beide zijden de naam Maxwell staat, de letters liggen dik op het metaal.
    Een framenummer is niet meer te achterhalen omdat er op de plek waar dat hoort te staan ooit iets is vast gelast en later weer afgeslepen. Waarschijnlijk heeft dat te maken gehad met het motortje (biefstukwarmer?) dat er op heeft gezeten.

    Op het linker voorspatbord zit nog een gedeelte van een merkplaatje. Een zelfde plaatje zit nog op het achterspatbord.
    Als ik de fiets ga restaureren wil ik voor beide voorspatborden zo’n plaatje gaan namaken.
    Mijn plan is om het plaatje van het achterspatbord in fijne chamotteklei te duwen en in de op die manier ontstane afdruk gesmolten lood te gieten.

    Ik vind het een mooi project waar ik veel plezier aan ga beleven.
    Wel begin ik te kampen met een beetje ruimtegebrek, want naast mijn 3 transportfietsen is dit inmiddels mijn 2e bakfiets.

    Groetjes, Herald

  8. Ik heb een achterwiel, vergelijkbaar met het jouwe, maar dan zonder groot tandwiel rechts. Met andere woorden, een Durex-terugtrapnaaf. Misschien interesse?

  9. Er is iemand geweest, die de lak van een gelakte fiets heeft afgekrabd om de originele lak terug te krijgen. Dat zegt iets over de waarde daarvan. Ten minste voor hem.
    Jouw bakfiets zit nog tamelijk goed in de lak, met slechts hier en daar wat roest.
    Met de conserveringsmethoden volgens ‘De Oude Fiets’ is het uiterlijk van een oude fiets ook aanzienlijk te verfraaien waarbij de originele lak behouden blijft.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *