Dit frame was in het bezit van Colin. Helaas in slechte staat, en juist het voor jaren ’20 en eerder kenmerkende crankstel met een driepoot kettingblad ontbreekt helaas. Maar jaren ’20 transportfietsen zijn schaars, en dit is de eerste Simplex die ik tegenkom uit die periode. Hopelijk verschijnt er nog een keer een kompleter exemplaar! (ouder mag ook natuurlijk)
Typerend voor Simplex is de verdikking aan de onderkant van de balhoofdbuis:
De kenmerkende ingesoldeerde achterpad, wat typisch is voor jaren ’20 (en eventueel eerdere) transportfietsen:
Zoals hij er oorspronkelijk uit heeft gezien:
Jan bij mij om de hoek bleek dit frame te hebben overgenomen, dus zojuist nog even wat details vastgelegd:
De trapas is een Thompson as, dus geen cyloide lagers die Simplex op de reguliere fietsen plaatste:
En is ie nou van jou ? en ; zo ja ga je deze weer compleet proberen te maken ?
Nee niet van mij. Zonder het crankstel zou ik er ook niet aan beginnen. Dan wordt het geen herkenbare Simplex. En die driepoten zijn in normale variant al zeldzaam, laat staan als transport.
het leek me ook al een project waar je van denkt ; wat moet je ermee ….
Je kunt er een leuke fiets van maken, maar voor als je authenticiteit minder belangrijk vindt. Maar niet voor mij.
Tja, wat je er moet…. Weer een fiets van maken en er mee rijden natuurlijk 🙂
Dit frame is niet veel anders dan mijn jaren ’20 Stokvis/ Nederlandsche Kroon frame, die ik weer opbouw met 100% niet-originele onderdelen….. Er zijn volgens mij ook maar weinig echt helemaal originele transportfietsen, in de loop van het gebruiksleven zijn vaak veel onderdelen al vervangen. Ze moesten blijven rijden tenslotte, er werd geld mee verdiend! Voor de veel onderdelen maakt het ook niet zoveel uit, de meeste onderdelen zijn niet zo merk specifiek. Behalve dat driepoot-crankstel dan, maar die zou je nog kunnen (laten) namaken als je er echt belang aan hecht.
Hoe dan ook, wegsmijten zou pas echt zonde zijn, er zijn maar weinig zulke oude Simplex transportfietsen in omloop en het is wel een zeer mooi gebouwd frame. Als de huidige eigenaar er van af wil houd ik me dan ook aanbevolen!
Groetjes, Rob
Jan is de huidige eigenaar blijkt 🙂 Vooralsnog wil hij hem zelf opknappen. Maar mocht hij zich bedenken, dan weet je waar je hem kunt vinden.
tja , ieder mag het op z,n eigen manier zien maar om nou van een frame
weer een fiets te gaan bouwen…
Geschreven als een ware liefhebbe chapeau!! ?
Voor de liefhebber, er staat alweer een tijdje een vergelijkbare Simplex op marktplaats: https://www.marktplaats.nl/a/fietsen-en-brommers/fietsen-bakfietsen/m1288204192-antieke-bakkersfiets-fiets-antiek-vooroorlogs.html. Ik schat ‘m eind jaren 20, hooguit begin jaren 30, hij heeft nog gesoldeerde achterpadden. De vraagprijs is ruim boven wat er geboden is, maar dan heb je ook wel iets bijzonders!
Als dat kettingblad origineel is, dan is hij van minstens 1929. Maar hij zou best ouder kunnen zijn, en dat het crankstel ooit vervangen is. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar het framenummer, en of die hoger of lager is dan het frame van Jan.
Fijn dat mijn oude transport-frame zo gekoesterd wordt door Jan. Ik had eigenlijk hetzelfde dilemma als hierboven genoemd werd; te incompleet om er echt voor te gaan qua restauratie, te bijzonder om zomaar van de hand te doen. Ik heb ‘m uiteindelijk geruild voor een getordeerd, groen 26” Juncker kruisframe die ik inmiddels gebruik als dagelijkse fiets.
Inmiddels is wel duidelijk geworden dat dit frame mogelijk later is. Ik heb het er met Herbert over gehad, en die concludeerde dat 5 cijferige framenummers van Simplex beginnend met een 1 vrij onwaarschijnlijk uit de jaren ’20 komen, maar dat begin jaren ’30 waarschijnlijker is (of voor jaren ’20, maar dat zou dan weer heel bijzonder zijn). Inmiddels weet ik ook dat Simplex tot begin jaren ’40 nog ingesoldeerde achterpadden heeft toegepast, zie bijvoorbeeld: https://www.transportfiets.net/2021/05/13/simplex-van-abram-van-rond-1940/ en https://www.transportfiets.net/2020/04/25/simplex-cycloide-bakfiets-op-marktplaats/ Dat verklaart ook waarom het grootste deel van de transportfietsen met ingesoldeerde achterpadden Simplex transportfietsen blijken te zijn.